Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Σπίτι του Πολιτισμού, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 1ου Λογοτεχνικού διαγωνισμού παραμυθιού που διοργάνωσε το «Βιβλιοσκόπιο».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 88 άτομα και κατόπιν αξιολόγησης των παραμυθιών από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, διακρίθηκαν τα εξής τρία:
– Το παραμύθι που συγκέντρωσε την 1η κατά σειρά μεγαλύτερη βαθμολογία και κερδίζει μια επιταγή αξίας 300 ευρώ σε μετρητά είναι το: «Θες να γίνουμε φίλοι;» της κ. Αγγελικής Χαλίμ.
– Το παραμύθι που συγκέντρωσε τη 2η κατά σειρά μεγαλύτερη βαθμολογία και κερδίζει μια δωροεπιταγή αξίας 200 ευρώ για αγορά βιβλίων ή παιχνιδιών είναι το: «Η στεναχώρια του αγρότη Ραεφμάγιερ» του κ. Χρήστου Σουρουλή.
– Το παραμύθι που συγκέντρωσε την 3η κατά σειρά μεγαλύτερη βαθμολογία και κερδίζει μία δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ για αγορά βιβλίων ή παιχνιδιών είναι το: «Η Φρένια που γινόταν έξω φρενών» της κ. Έλενας Κούτικα.
Τα παραμύθια δόθηκαν στους κριτές προς αξιολόγηση χωρίς τα ονόματα ή τα στοιχεία διεύθυνσης των συγγραφέων τους. Οι κριτές βαθμολόγησαν γνωρίζοντας μόνο τον τίτλο του παραμυθιού.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι:
• Μάγδα Παπαδοπετράκη Ράπτη, παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Ιδιοκτήτρια του δημιουργικού πολιτιστικού εργαστηρίου «Παιχνιδοκαμώματα».
• Αμαλία Ζουμπουλάκη, φιλόλογος και επιμελήτρια κειμένων – παλαιότερα στις εκδόσεις Μίνωας και στον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο και τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον εκδοτικό οίκο Ίσις (που ιδρύθηκε το 2010 στο Ρέθυμνο).
• Χάρης Στρατιδάκης, επί δεκαετίες δάσκαλος, εμπνευστής και πρωτεργάτης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φάλκονας», Διδάκτωρ Παιδαγωγικής και σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγγραφέας μελετών και δεκάδων βιβλίων που αναφέρονται σε θέματα παιδαγωγικά, λαογραφικά και κυρίως Τοπικής ιστορίας.
• Νίκος Βαράκης, παιδίατρος του Ρεθύμνου, συγγραφέας του «Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα!».
• Γιάννης Ζαχαριουδάκης, ιδιοκτήτης του Βιβλιοσκόπιου και εμπνευστής του διαγωνισμού.
Το Βιβλιοσκόπιο με ανακοίνωσή του ευχαριστεί «Ιδιαιτέρως κάθε έναν ξεχωριστά τους 88 συμμετέχοντες του διαγωνισμού που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και μοιράστηκαν μαζί μας ένα κομμάτι από τον εαυτό τους μέσα από τα παραμύθια τους».
Ευχαριστεί επίσης τα πέντε παραπάνω μέλη της κριτικής επιτροπής «που δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα».
Ευχαριστεί επίσης: την κ. Ελίνα Διαμάντη, ψυχολόγο στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο Ρεθύμνου, για την ενδιαφέρουσα και περιεκτική ομιλία της για την αξία των παραμυθιών στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την Χαρά Παππά, την Βάσω Σταυρακάκη, την Δήμητρα Φαιτού και την Κορίνα Χατζηδάκη από την θεατρική ομάδα Νέων Ρεθύμνου για την άψογη παρουσίαση των παραμυθιών, στην εκδήλωση.
Τέλος, το Βιβλιοσκόπιο αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Θα θέλαμε να πούμε σε όσους δεν βραβεύτηκαν να μην απογοητευτούν. Υπήρχαν πολλά αξιόλογα παραμύθια αλλά μόνο τρία βραβεία! Άλλωστε η χαρά της δημιουργίας και της συμμετοχής είναι υπεράνω βραβείων και διακρίσεων.
Η επόμενή μας συνάντηση θα είναι για να γιορτάσουμε την έντυπη πλέον μορφή των τριών μας παραμυθιών. Διότι όπως είπαμε, τα τρία βραβευμένα παραμύθια θα εκδοθούν σε ένα βιβλίο από το Βιβλιοσκόπιο. Κι ελπίζουμε οι συνθήκες να μας βοηθήσουν, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να διοργανώσουμε τον 2ο λογοτεχνικό διαγωνισμό κι όλοι εσείς να βοηθήσετε με τη δική σας συμμετοχή, ώστε να εδραιωθεί ως ένα επαναλαμβανόμενο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός».