Εκτενή αναφορά για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να διασωθεί το «Αρχοντικό Σαμή Μπέη», το κτίριο του γνωστού κληροδοτήματος Τρανταλίδη, επί της οδού Ιδομενέως στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, κάνει με επιστολή της προς όλους τους εμπλεκόμενους κι ενδιαφερόμενους για το θέμα, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης.
Η υπηρεσία, δια του αναπληρωτή προϊστάμενου της, Ιωσήφ Φανουράκη (αρχιτέκτων μηχανικός MSc), επισημαίνει πως μέχρι σήμερα κανένας εκ των φερόμενων ιδιοκτητών του ή άλλος φορέας όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, δεν επέδειξε ενδιαφέρον για τη διάσωση του συγκεκριμένου κτιρίου που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, με αποτέλεσμα να αφεθεί στη φορά του χρόνου και να ερειπώσει.
Τονίζεται δε πως οι εργασίες για τις οποίες γίνεται λόγος και έχουν προκληθεί αντιδράσεις, δεν αφορούν κατεδάφιση του μνημείου. Αλλά, θα καθαιρεθεί ο πρώτος όροφος του κτιρίου λόγω της επικινδυνότητάς του, για να ανακατασκευαστεί με ακρίβεια, βάσει μελέτης δεδομένου ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, διαθέτει σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωσή του.
Την απόφαση για την καθαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος, υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού τον Ιούνιο του 2015 χωρίς ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να υπάρξει καμία αντίδραση και καμία ενέργεια από τον φερόμενο ιδιοκτήτη του κτιρίου, δηλαδή από τον Δήμο Ρεθύμνου. Όπως, καμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι σήμερα από κανέναν φορέα, φερόμενο ιδιοκτήτη ή άλλον, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε ερείπωση το κτίσμα.
Από το μακροσκελές κείμενο προκύπτει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στην Κρήτη, χρόνια τώρα κατέβαλλαν προσπάθειες για τη διάσωση του κτιρίου, ωστόσο δεν υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση με αποτέλεσμα να περιέλθει στη σημερινή κατάσταση που είναι μη αναστρέψιμη. Τονίζεται δε ότι οι εργασίες καθαίρεσης θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθεί για αμέλεια και άρνηση καθήκοντος.
Ως μη αρμόδια να κρίνει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, καλεί όποιον δηλώνει ιδιοκτήτης του, Δήμος Ρεθύμνου ή Νοσοκομείο Ρεθύμνου, να ενεργοποιήσουν τις οικονομικές τους δυνάμεις για τη διάσωση και των δύο κτιρίων του κληροδοτήματος Τρανταλίδη και να βρεθεί λύση σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.
Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης, έχει ως εξής:
Η υπηρεσία, στα πλαίσια πληροφόρησης των πολιτών-δημοτών της πόλης, σας γνωστοποιεί τα εξής:
«1. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΕ/Γ/24937/1118/06.07.1979 (Φ.Ε.Κ. 750/Β/16.07.1979). Είναι φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνου ως κληροδότημα του Γ. Τρανταλίδη, με εκτελεστή της διαθήκης τον εκάστοτε Δήμαρχο.
2. Με την υπ’ αρ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/161585/15210/2084/15.06.2015 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν. 3028/02, εγκρίθηκε η καθαίρεση του ορόφου του μνημείου λόγω επικινδυνότητας, για να ανακατασκευαστεί βάσει μελέτης με ακρίβεια, δεδομένου ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης διαθέτει σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωσή του. Ο ιδιοκτήτης και ο επιβλέπων μηχανικός είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν εγγράφως και εγκαίρως την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ως εποπτεύουσες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. πριν την έναρξη των εργασιών. Όπως προκύπτει από την απόφαση το κτίριο δεν κατεδαφίζεται ούτε αποχαρακτηρίζεται.
3. Η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ρεθύμνου από τον Ιούνιο του 2015 ως φερόμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν μας κοινοποίησε ουδεμία πρωτοβουλία για την υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης.
4. Η Υπηρεσία, στα πλαίσια της παρ. 3 του άρθρου 41 και της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 3028/02 προχωρεί στην υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης, δεδομένης της αμέλειας του Δήμου Ρεθύμνου.
5. Ωστόσο, επειδή η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης δεν διαθέτει αυτή την περίοδο τις απαιτούμενες πιστώσεις, ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου με το υπ’ αρ. πρωτ. 486/29.06.2016 έγγραφο για την καθαίρεση του ορόφου, πάντα στα πλαίσια της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 3028/02. Ο Δήμος Ηρακλείου αποδέχτηκε, τον οποίο και ευχαριστούμε.
6. Η καθαίρεση θα γίνει σταδιακά και όχι με τη χρήση μηχανημάτων, αλλά χειρωνακτικά, δεδομένης της κακής κατάστασης και της λιθοδομής στο ισόγειο. Επίσης, θα γίνουν εργασίες συντήρησης και προστασίας των λίθινων τμημάτων, που δεν καθαιρούνται.
7. Την ημέρα έναρξης των εργασιών καθαίρεσης, στις 06.04.2016, μας κοινοποιήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που εγείρει δικαιώματα ιδιοκτησίας, κατεπείγον έγγραφο με θέμα την ανάκληση κατεδάφισης.
8. Η Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα να εμπλακεί στην ιδιοκτησιακή διαμάχη. Ωστόσο, έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη διάσωσή του. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης, ο Δήμος Ρεθύμνου, τόσα χρόνια δεν αποποιήθηκε των υποχρεώσεών του που απορρέουν από τον Ν. 3028/02, ωστόσο αμέλησε να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές να αποτρέψουν την ερείπωση του κτιρίου. Άλλωστε, η αλληλογραφία που έχει με την Υπηρεσία είναι διαφωτιστική. Εάν το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου διεκδικεί την ιδιοκτησία του κτιρίου, αλλά και εκείνου της οδού Μιλάτου και Αγίου Τίτου, θα πρέπει να αναλάβει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/02. Δεν αρκεί να δηλώνει ότι είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου. Πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
9. Οι εργασίες καθαίρεσης θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθεί για αμέλεια και άρνηση καθήκοντος, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση δεν έχει ανακληθεί.
10. Θέλουμε να πληροφορήσουμε τα όργανα των μηχανικών και τον τεχνικό κόσμο της πόλης, καθώς και τους δημότες που διαμαρτύρονται για την καθαίρεση του ορόφου και την ανακατασκευή του, ότι η Υπουργική Απόφαση λήφθηκε μετά από γνωμοδότηση της επιτροπής ελέγχου ετοιμόρροπων μνημείων κατά το άρθρο 41 του Ν. 3028/2002. Η επιτροπή είναι πενταμελής και συμμετέχουν σε αυτήν επιστήμονες του ΥΠ.ΠΟ.Α. σχετικών ειδικοτήτων και ένας αρχιτέκτων μηχανικός υπάλληλος της Πολεοδομίας Ηρακλείου.
Επίσης, πληροφορούμε τους πάντες ότι και το έτος 2009 είχε συσταθεί επιτροπή του άρθρου 41, η οποία είχε και τότε προτείνει την καθαίρεση του ορόφου και την ανακατασκευή του, αλλά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., ως αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο για την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, γνωμοδότησε αρνητικά.
Στη σημερινή, όμως, φάση το εναπομείναν τμήμα του ορόφου του κτιρίου έχει καταστεί λίαν επικίνδυνο και επικρέμαται στην οδό Ιδομενέως, ενώ η αποκατάστασή του είναι πλέον αδύνατη τεχνικά δεδομένου ότι είναι ξυλόπηκτη κατασκευή. Κατά το σχετικό πόρισμα της επιτροπή του άρθρου 41 «Το εναπομείναν στεγασμένο τμήμα (ενν. του ορόφου) παρουσιάζει επιδείνωση και οι κεραμοσκεπείς στέγες είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι ξυλόπηκτες τοιχοποιίες, φέρουσες και μη, του ορόφου παρουσιάζουν σημαντική αποδιοργάνωση και κρίνονται επικινδύνως ετοιμόρροπες. Οι λιθόκτιστοι τοίχοι του ισογείου εμφανίζουν σημαντική αποδιοργάνωση, με αποκολλήσεις δομικών λίθων και απομάκρυνση της χαλαρής σύνθεσης συνδετικού κονιάματος».
Η πρόταση της επιτροπής 41 για καθαίρεση του ορόφου, και η ανακατασκευή αυτού στο πλαίσιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος, θα διασώσουν το μνημείο, που θα διατηρηθεί ως ένα από τα λίγα εναπομείναντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.
11. Στο φάκελο του μνημείου, που τηρείται στην υπηρεσία υπάρχει πλούσιο υλικό για οποιαδήποτε έρευνα, όπου φαίνεται η πορεία των προσπαθειών διάσωσης του κτιρίου που από το 1979 έως σήμερα κατέβαλαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία μας:
1) Έχει διενεργήσει τρεις αυτοψίες καταγραφής της επικινδυνότητας του κτιρίου και έχουν εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του άρθρου 41 του Ν. 3028/02. Επίσης, έχουν γίνει συνεχείς οχλήσεις στον ιδιοκτήτη για την άρση της ετοιμορροπίας.
2) Έχει εκπονήσει μελέτη της παθολογίας του κτιριακού συγκροτήματος και την πλήρη σχεδιαστική τεκμηρίωσή του.
3) Έχει επιτύχει την έγκριση πιστώσεων από τους κρατικούς πόρους για την προσωρινή αντιστήριξη του μνημείου και την καθαίρεση επικίνδυνων τμημάτων και έχει εκτελέσει τις εργασίες αυτές.
4) Έχει επανειλημμένα προτείνει τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου (προγράμματα ΠΕΠ Κρεήτης και Γ’ Κ.Π.Σ.).
5) Το 1984 ζήτησε βοήθεια από την τότε Νομαρχία Ηρακλείου για συμμετοχή στα έξοδα υποστύλωσης. Επίσης, τον ίδιο χρόνο ζήτησε από το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Αν. Κρήτης τη συμμετοχή μηχανικών στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου, χωρίς ανταπόκριση.
6) Μετ’ επιτάσεως και επανειλημμένα ζήτησε από τον Δήμο Ηρακλείου την εξαγορά και των δύο κτιρίων του Κληροδοτήματος Τρανταλίδη. Μάλιστα, είχε επιτύχει να εκδοθεί η υπ’ αρ. 18/07.02.1994 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξαγορά των κτιρίων.
12. Η τωρινή Δημοτική Αρχή έχει κινήσει τις διαδικασίες παραχώρησης των δύο κτιρίων με στόχο να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν. Η Υπηρεσία μας ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και είναι στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να συμβάλουν στη διάσωση των μνημείων του κληροδοτήματος Τρανταλίδη.
Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πάγιος στόχος της Υπηρεσίας μας είναι η διάσωση των δύο κτιρίων, αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μετά το 1830. Αν οι νέοι φερόμενοι ιδιοκτήτες ή ο Δήμος Ρεθύμνου έχουν τον ίδιο στόχο, ας ενεργοποιήσουν τις οικονομικές τους δυνάμεις για τη διάσωσή τους, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι πιστώσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν ευνοούν τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κτιρίων.
Άλλωστε, όπως δηλώνει, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου προχωρεί σε σχέδιο αξιοποίησής τους. Ας μη μείνει, λοιπόν, στα λόγια. Από την άλλη, ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρεται να τα αποκαταστήσει και να τα αξιοποιήσει με τη μέθοδο της παραχώρησης.
Ας είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των προσφορών για να διασωθούν και τα δύο κτίρια του Κληροδοτήματος, δεδομένου ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται καθημερινά, και εκπίπτουν σε μόνιμο πλέον κίνδυνο για τους περιοίκους και τους διερχομένους».
«Δεν θα εμπλακούμε στη διαμάχη Νοσοκομείου-Δήμου Ρεθύμνης»
Απαντώντας στο έγγραφο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου το οποίο απεστάλη στους Δήμους Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στην 7η ΥΠΕ αλλά και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με το οποίο ζητά την αναστολή των εργασιών κατεδάφισης του κτιρίου της οδού Ιδομενέως, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης αναφέρει τα εξής:
«Απαντώντας στο με υπ’ αρ.2596/06-04-2016 έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα να εμπλακεί στην ιδιοκτησιακή διαμάχη σας με τον Δήμο Ρεθύμνου.
Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη ή τον νομέα των δυο κτιρίων του κληροδοτήματος Τρανταλίδη που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία και υπάγονται στην αρμοδιότητά της. Αν και εφόσον επιθυμείτε να έχετε την ιδιοκτησία ή τη νομή των κτιρίων, θα πρέπει να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις σας, βάσει της παρ.2 του άρθρου 11 του Ν.3028/02. Τα κτίρια, όπως γνωρίζετε, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα, λόγω της αμέλειας και εγκατάλειψής τους, από τους εκτελεστές της διαθήκης του.
Η αλληλογραφία της υπηρεσίας από το 1979 γίνεται με τον Δήμο Ρεθύμνου και σε κανένα έγγραφο δεν αναφέρεστε ως φερόμενος ιδιοκτήτης.
Οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η καθαίρεση του ορόφου του κτιρίου Σαμή-Μπέη θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΝΣΜ/161585/152/10/ 2084/15-6-2015 Απόφαση Υπουργού, μετά από γνωμοδότηση του άρθρου 41 του Ν.3028/02.
Η υπηρεσία μας, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 41 του Ν.3028/02, έχει την ευθύνη υλοποίησης της απόφασης, δεδομένου ότι ο Δήμος Ρεθύμνου από τον Ιούνιο δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, ενώ εσείς που διεκδικείτε την ιδιοκτησία επικοινωνήσατε μαζί μας, την ημέρα που άρχισαν οι εργασίες καθαίρεσης.
Άλλωστε, σύμφωνα με την απόφαση, το κτίριο Σαμή-Μπέη, ούτε αποχαρακτηρίζεται, ούτε κατεδαφίζεται. Καθαιρείται ο όροφος για να ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας μας.
Αν λοιπόν θέλετε να διεκδικήσετε την ιδιοκτησία του κτιρίου θα πρέπει να αναλάβετε και τις ευθύνες σας.
Άλλωστε, στο έγγραφό σας, μας δηλώνετε ότι συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση και αξιοποίηση των κληροδοτημάτων. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Ενεργοποιηθείτε για την αποκατάσταση των κληροδοτημάτων και την αξιοποίησή τους.
Η υπηρεσία μας οφείλει να γνωρίζει τον πραγματικό ιδιοκτήτη ή νομέα, δεδομένου ότι τα κτίρια καθημερινά ερειπώνονται και καθίστανται ετοιμόρροπα, από την εγκατάλειψη.
Παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τις προθέσεις σας για την αποκατάσταση των κληροδοτημάτων. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες ευθύνες για το κτίριο Σαμή-Μπέη και θα προχωρήσουμε όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση, δεδομένου ότι δεν επιθυμούμε να κατηγορηθούμε για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, αφού η απόφαση είναι σε ισχύ.
Για οτιδήποτε αποφασίσετε είμαστε στη διάθεσή σας και σας κοινοποιούμε το υπ’ αρ.574/11-04-2016 έγγραφό μας για την πληροφόρησή σας».
«Εγκληματική η αμέλεια των αρμόδιων φορέων»
Σε ανακοίνωσή του, παρεμβαίνοντας στο θέμα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, αναφέρει τα εξής:
«Στο Ηράκλειο η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Τα αφημένα στην τύχη τους μνημεία της πόλης, μνημεία διατηρητέα, αλλά ρημαγμένα, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και οι αρμόδιοι σπεύδουν να τα κατεδαφίσουν.
Νέο θύμα σε αυτόν τον φαύλο, επαναληπτικό κύκλο το κονάκι του Σαμή Μπέη στην οδό Ιδομενέως, ο πρώτος όροφος του οποίου πρόκειται να κατεδαφιστεί.
Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ο θρυλικός του ένοικος. Από την άλλη ξέρουμε πώς αντέδρασαν μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το μνημείο,·γεγονός που προκάλεσε και την ερήμωσή του.
Δικαιολογίες θα βρεθούν πολλές: από το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν σου επιτρέπει να επέμβεις στο μνημείο, τις δυσκολίες που ενέχει η αναστήλωση τέτοιου είδους κτιρίων μέχρι την αδυναμία να ανταποκριθούν ενεργητικά σε αυτά τα απαιτητικά έργα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Οι δικαιολογίες αυτές δεν είναι ικανές να κρύψουν την εγκληματική αμέλεια των αρμόδιων φορέων, καθώς και την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την πόλη από μέρους τους.
Τα κτίρια αυτά αφέθηκαν να ρημάξουν για χρόνια. Η κατεδάφισή τους με πρόσχημα τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί την τελική φάση ενός καλά υπολογισμένου σχεδίου, θύμα του οποίου αποτελεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.
Δεν είναι τυχαίο που όταν ο Δήμος Ηρακλείου καλεί για σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάνει λόγο για «επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα» θέτοντας από την αρχή το πλαίσιο συζήτησης σε συγκεκριμένη βάση μακριά από τις ενδεδειγμένες λύσεις προστασίας και ανάδειξης των κτιρίων. Εξάλλου τα προσωρινά μέτρα ασφαλείας που προτείνονται αποτελούν απλά την αρχή ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου.
Μακριά από τον διάχυτο μελοδραματισμό που επικρατεί στον χώρο του διαδικτύου και μάλιστα από ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την αρχιτεκτονική κληρονομία της πόλης,
Καταγγέλλουμε
-την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συντήρηση και προστασία των μνημείων της πόλης.
-την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών αρχαιοτήτων και μνημείων που αν και επιβλέπουν κάθε οικοδομική εργασία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αφήνουν να καταρρέουν τα κτίρια ορόσημα της νεώτερης εποχής.
Απαιτούμε
-την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου, αλλά και των αντίστοιχων μνημείων του Ηρακλείου, με τρόπο που δεν θα θίγεται η ακεραιότητά τους και με στόχο να γίνουν ζωντανές εστίες στην καρδιά του κέντρου».