Το θέμα- πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο- οδήγησε πολλούς στην αίθουσα του μουσείου που ήθελαν να πάρουν μια απάντηση στο ερώτημα και την αγωνία όλων μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ψυχολογικά την οικονομική αυτή κρίση, που απειλεί να μας εξουθενώσει.
Μεταξύ των άλλων η κυρία Σαραντοπούλου είπε ότι η κρίση αυτή εκτός των κακών που έφερε, μας έδωσε και πολλά θετικά, όπως το ότι έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας ευχαριστεί στη ζωή και τι έχει αληθινό νόημα για μας. Βγήκαμε έξω απ’ τα στενά μας όρια, ξεπεράσαμε τους φόβους μας και ανακαλύψαμε κάτι μεγαλύτερο από μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος δεν είναι 100% ασφαλής κι έτσι ωριμάσαμε. Καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να το περάσουμε όλο αυτό μόνοι μας. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας, που μας νοιάζονται και είναι πρόθυμοι να μας στηρίξουν. Είμαστε πια σε θέση να μετατρέψουμε την προσωπική αδυναμία σε συλλογική ευθύνη.
Δεν χρειάζεται να χάνουμε την πίστη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Ας προσαρμοστούμε στις εξελίξεις: Να επικεντρωθούμε στα πράγματα που δεν κοστίζουν, αλλά αξίζουν τόσα πολλά. Να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις Να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και σωστές προτεραιότητες. Να δούμε το μέλλον με προοπτική. Να ζήσουμε απλά. Να βοηθήσουμε το διπλανό μας. Να περπατήσουμε-θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να βάλουμε σε σειρά τις σκέψεις μας- .Να επενδύσουμε στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και όχι στα υλικά αγαθά. Να ακονίσουμε και αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας και να ψάξουμε για ευκαιρίες σχετικές μ’ αυτά. Να κλείσουμε την τηλεόραση- εκπέμπει πολύ τρόμο και ηττοπάθεια. Να αγαπήσουμε τη ζωή με τα καλά και τα κακά της.
Κλείνοντας η ψυχολόγος, έκανε αναφορά στον αρχαίο Έλληνα τραγικό ποιητή, Σοφοκλή: «Για τους ανθρώπους τίποτα δεν διαρκεί, ούτε η έναστρη νύχτα, ούτε οι δυστυχίες, ούτε ο πλούτος. Όλα μια μέρα, ξαφνικά, τελειώνουν. Και έρχεται η σειρά ενός άλλου να ευτυχήσει, προτού τα χάσει όλα κι αυτός».
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Σαραντοπούλου για την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία της. Όλοι θαυμάσαμε τον ωραίο και επιστημονικό της λόγο. Εκτός των άλλων είχε επιστρατεύσει και ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η τεχνολογία για την παρουσίαση της ομιλίας της. Πήραμε πολλά εφόδια για να σταθούμε όρθιοι στο κακό, που μας απειλεί και να διώξουμε τους φόβους που είναι φυσικό να έχουμε…
Ευχαριστούμε θερμά και τη Διεύθυνση του Στρατιωτικού Μουσείου για την πρόθυμη εξυπηρέτηση που μας παρέχει, σε κάθε ζήτηση των χώρων του.
Η πρόεδρος
Χρυστάλλα Παραγιουδάκη