Οι πραγματογνώμονες που τον εξέτασαν, δυο διαφορετικοί, αποφάνθηκαν ότι έχει σώας τας φρένας του και επ’ ουδενί δεν του έδωσαν ελαφρυντικό μειωμένου καταλογισμού, όπως επεδίωκε.
Το Παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνης, τον χαρακτηρίζει ως άκρως επικίνδυνη και διαστροφική προσωπικότητα.
Η στάση του ίδιου, ήταν και παραμένει φοβερά προκλητική από την ώρα που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να εγκληματεί εις βάρος ανηλίκων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, τον Δεκέμβριο του 2011, στη συνέχεια όταν εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρεθύμνου για να απολογηθεί, μέχρι και σήμερα όμως, λίγες μέρες πριν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μια υπόθεση, που σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και έγκυρους νομικούς, και με βάση την διεθνή βιβλιογραφία, είναι ίσως η μεγαλύτερη υπόθεση παιδεραστίας παγκόσμια, σε μέγεθος, όγκο και βάθος χρόνου.
Η προκλητικότητά του ήταν έντονα αποτυπωμένη σε συνέντευξή του-παραλήρημα, που φιλοξένησε τον περασμένο Οκτώβριο εφημερίδα του Ηρακλείου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο βήμα που του δόθηκε προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα και τα θύματα του ως θύτες.
Δικαστές και ένορκοι του ΜΟΔ Πειραιά, θα εξετάσουν την υπόθεση-τραγωδία για την τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία. Υπόθεση παιδεραστίας που όμοιά της δεν έχει φτάσει σε δικαστικές αίθουσες μέχρι σήμερα.
Απέναντί τους, θα βρεθεί ένας τύποις εκπαιδευτικός -προπονητής αλλά κατ’ ουσίαν ένα ανθρώπινο τέρας, μια διαστροφική προσωπικότητα, βάσει των βαρύτατων εγκλημάτων του, εις βάρος 52 τουλάχιστον ανηλίκων. Η δράση του ξεπερνάει κατά πολύ εκείνη άλλων παιδεραστών, υποθέσεων χωρών του εξωτερικού που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστές. Ο Σειραγάκης μπορεί να μην τέλεσε σωματική δολοφονία, δολοφόνησε όμως δεκάδες παιδικές ψυχές που σήμερα προσπαθώντας να ξεχάσουν και ν’ αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη που έζησαν, αυτο-βασανίζονται από μετατραυματικά αισθήματα ενοχής, κάτι για το οποίο είχε φροντίσει ο ίδιος.
Στη δίκη ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί Ρεθυμνιώτες. Αστυνομικοί, μέλη του Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου ΑΓΟΡ το οποίο τον εμπιστευόταν απόλυτα για την προπόνηση των ανηλίκων που επιθυμούσαν να μυηθούν στο μπάσκετ, συγγενικά πρόσωπα του παιδεραστή που κάτω από την μύτη τους εγκληματούσε εις βάρος των παιδιών, αφού χρησιμοποιούσε ακόμα και την οικογενειακή του εστία ως χώρο εκτόνωσης της διαστροφής του.
Δεδομένο θεωρείται το βαρύ κατηγορώ εναντίον του Σειραγάκη, των επτά αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου που θα καταθέσουν στη δίκη. Πρόκειται για την ομάδα των αστυνομικών που για μήνες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν την εγκληματική δράση του προπονητή-παιδεραστή κατόπιν πληροφοριών που είχαν φτάσει στην υπηρεσία τους.
Άγνωστο είναι τι πρόκειται να καταθέσουν τα μέλη του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου που έχουν κληθεί ως μάρτυρες, καθώς από την πρώτη στιγμή δήλωναν άγνοια για τα όσα εγκλήματα διέπραττε εις βάρος των παιδιών με την «μάσκα» του προπονητή.
Ένα τουλάχιστον πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΑΓΟΡ, που είναι στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, φέρεται αποφασισμένο να δώσει μαρτυρία-καταπέλτη στο Δικαστήριο.
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση της συζύγου του παιδεραστή, από τον οποίο έχει ζητήσει ή έχει ήδη πάρει διαζύγιο. Καθώς στο στάδιο της ανάκρισης είχε κληθεί να καταθέσει, θεωρείται βέβαιον ότι έχει κληθεί και ως μάρτυρας στη δίκη. Το ερώτημα είναι, εφόσον έχει κληθεί και παραστεί, θα κρατήσει ουδετερότητα από το βήμα του μάρτυρα ή θα κατακεραυνώσει και θα καταδικάσει ενώπιον δικαστών και ενόρκων τον πρώην σύζυγό της με την μαρτυρική της κατάθεση;
Από την πλευρά τώρα μαρτύρων υπεράσπισης, κατά πληροφορίες ο κατηγορούμενος παιδεραστής έχει αποπειραθεί να προσεγγίσει Ρεθυμνιώτες γνωστούς του, ζητώντας την βοήθειά τους στη δίκη. Μόνο υποθετικά και βάσει της κοινής λογικής που καταδικάζει αυτήν την αθλιότητα και το άγος των πράξεων Σειραγάκη, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξει κανείς Ρεθυμνιώτης που θα «συγκινηθεί» από τις αιτιάσεις, τις δικαιολογίες και τις δηλώσεις του κατηγορούμενου περί ιδεολογικής προσέγγισης των ανηλίκων ή δηλώσεις περί θυματοποίησής του, ώστε να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισής του.
Σε ότι αφορά την πλευρά των θυμάτων, φαίνεται πως η παρουσία Πολιτικής Αγωγής, βάσει πληροφοριών, θα είναι φτωχή σε αριθμό. Ελάχιστες οικογένειες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότερες επιθυμούν να μην αναμοχλεύσουν αυτήν την τραγωδία με σκοπό να μην «ξύσουν» τις πληγές των παιδιών τους, τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν να βρουν την ισορροπία τους και αφήνουν την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, ελπίζοντας πως θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα καταδικάσει τον κατηγορούμενο όπως του αρμόζει.
Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων του παιδεραστή Σειραγάκη, από τον μεγάλο αριθμό των ανήλικων θυμάτων του, από την συνεχή τάση και ένταση που διέπραττε τις εγκληματικές του ενέργειες, οι δικαστές που χειρίστηκαν σε όλα τα στάδια την υπόθεση που περιλαμβάνεται σε μια ογκοδέστατη δικογραφία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο «παιδαγωγός και προπονητής» (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είχε και οργανική θέση σε σχολείο αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν αποσπασμένος στο Πανεπιστήμιο) είχε μια προσωπικότητα με ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά της διαστροφής και της νοσηρότητας.
Το υλικό και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εναντίον του κατηγορούμενου προπονητή, τόσο προανακριτικά όσο και ανακριτικά, είναι τόσα πολλά, σοβαρά και τεκμηριωμένα που θεωρείται δεδομένη η αυστηρή καταδίκη του από το αρμόδιο Δικαστήριο, όποια υπερασπιστική γραμμή και αν ακολουθήσει.
Ο πρώην προπονητής Νίκος Σειραγάκης, την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις εις βάρος ανηλίκων και ειδικότερα για: τετελεσμένη και εν αποπείρα κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό. Η κατηγορία εναντίον του αφορά 52 ανήλικα.
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικά το έγκλημα της ασέλγειας σε ανήλικο από εκπαιδευτικό ή γυμναστή χαρακτηρίζοντας επιβαρυντική την περίπτωση.
Ειδικότερα, στο άρθρο 342 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπονται για το κακούργημα της «Κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια», τα παρακάτω:
1. Ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής:
α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (έως είκοσι έτη).
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα, όχι όμως και τα δεκαοκτώ έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον πέντε ετών (έως είκοσι έτη).
2. Συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση της πράξης της πρώτης παραγράφου:
α) από οικείο,
β) από πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του,
γ) από εκπαιδευτικό, παιδαγωγό, γυμναστή ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο,
δ) από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανηλίκου,
ε) από κληρικό με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση,
στ) από ψυχολόγο, ιατρό, νοσοκόμο ή από ειδικό επιστήμονα που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο.
Φυσικά, εννοείται ότι οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται για καθένα από τον ανήλικο εις βάρος του οποίου έχει εγκληματήσει ο παιδεραστής.
Και βέβαια, όπου αναφέρεται «κάθειρξη», σημαίνει ότι η ποινή δεν εξαγοράζεται αλλά εκτίεται.