Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο το οποίο εκδόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 36 χρόνων λειτουργίας της και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη νέα γενιά των επιστημόνων του Νομού.
Ο λόγος για το βιβλίο της Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου, με τίτλο «36 χρόνια λειτουργίας και δραστηριότητας», που εκδόθηκε από την «Γραφοτεχνική Κρήτης» και το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στην κατάμεστη -από τα μέλη της ιατρικής κοινότητας του νομού- αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού» στο Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Διακονίας της Μητρόπολης Ρεθύμνου στον λόφο του Τιμίου Σταυρού. Μάλιστα με την εν λόγω εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρίας Ρεθύμνου, «εγκαινιάστηκε» κατά κάποιο τρόπο η λειτουργία της νέας αυτής δομής.
Η παρουσίαση του βιβλίου -στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών- έγινε από τον καθηγητή της Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή, ενώ ο έτερος ομιλητής στην εκδήλωση -που ήταν ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Ορθοπεδικής, Γιώργος Κοντάκης– δεν παρέστη τελικά, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής.
Μιλώντας σχετικά για την σημασία του νέου βιβλίου της Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου, ο καθηγητής κ. Λιονής, παρατήρησε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τριάντα έξι χρόνια μια εταιρία της περιφέρειας Κρήτης, θυμάται, σκέφτεται και σχεδιάζει τα επόμενα της βήματα. Είναι ένας σημαντικός θεσμός που κάνει τον απολογισμό του και που έρχεται σήμερα ξανά να θυμηθεί πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα, επιτυχίες στο κατώφλι του 2020.
Είναι δική μου χαρά -εκπροσωπώντας και τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής, κ. Κοντάκη- να βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω κύρια μηνύματα από αυτό τον απολογισμό και να συμβάλω στον εορτασμό των 36 χρόνων της Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου».
Πέτρος Γιαννετάκης: «Οι δράσεις μας συνέβαλλαν στην ενημέρωση των γιατρών για τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης μας»
Σκοπός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Εταιρείας, που συναίνεσαν ώστε να εκδοθεί το εν λόγω βιβλίο, δεν ήταν η αυτοπροβολή αλλά ούτε και το μέσο για την άντληση επαίνων και την απονομή βραβείων.
Αντιθέτως, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου, Πέτρος Γιαννετάκης, κύριος και αποκλειστικός σκοπός ήταν να αναδειχθεί το συνολικό έργο της Εταιρείας και να γνωστοποιηθεί στα νεότερα μέλη της ιατρικής κοινότητας, τα οποία προφανώς δεν παρακολούθησαν όλη την πορεία της μέχρι σήμερα. Και ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε, το Δ.Σ. επιθυμεί να γίνει υπόμνηση στους παλαιότερους «οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν την πραγματική εικόνα των πεπραγμένων μας».
Μιλώντας για το απολογιστικό (κατά κάποιο τρόπο) βιβλίο της Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου, ο πρόεδρος της υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πριν από 36 χρόνια, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ιδρύσουμε στο Ρέθυμνο μια εταιρία με την επωνυμία «Ιατρική Εταιρία Ρεθύμνου», η οποία αποτελεί ένα επιστημονικό όργανο που υπάγεται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο. Κύριος σκοπός ήταν και είναι η οργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση των γιατρών πάνω στα νεότερα δεδομένα της επιστήμης. Οι εκδηλώσεις, όπως αναφέρονται στο βιβλίο, είναι πάρα πολλές. Πρόκειται για «μεγάλες», «μεσαίες» και «μικρές».
Στις «μεγάλες» συγκαταλέγονται τα τέσσερα παγκρήτια ιατρικά συνέδρια, που οργανώσαμε και τα οποία σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Οι «μεσαίες» ήταν δύο εκδηλώσεις, οι λεγόμενες «Ιατρικές Ημέρες του Ρεθύμνου» που έγιναν το 2003 και το 2013. Και αυτό ήταν μια πρωτοτυπία δεδομένου ότι ήταν σπάνια αυτού του είδους η οργάνωση για άλλες περιοχές της Κρήτης, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας. Και τέλος υπάρχουν και οι «μικρές» εκδηλώσεις, οι οποίες βέβαια είναι πάρα πολλές.
Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, υπήρξαν θέματα, τα οποία αφορούσαν όλες τις ειδικότητες των γιατρών και το σπουδαιότερο είναι ότι αναπτύσσονταν από διακεκριμένους επιστήμονες. Δηλαδή από προσωπικότητες της ιατρικής, οι οποίες διήρκησαν για πολλά χρόνια στο ιατρικό στερέωμα της χώρας. Ήταν, με πιο απλά λόγια, τα πολύ μεγάλα ονόματα της ιατρικής και αυτό ήταν μια εξαιρετική τιμή για μας τους Ρεθεμνιώτες και τους γιατρούς».
Παράλληλα ο Πέτρος Γιαννετάκης υπογράμμισε ότι η Ιατρική Εταιρεία Ρεθύμνου φιλοδοξεί το βιβλίο αυτό να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους νεότερους συναδέλφους του, οι οποίοι -όπως είπε- θα πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη συμμετοχικότητα. «Αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, λόγω της αλματώδους εξέλιξης που έχει η επιστήμη μας τα τελευταία χρόνισε σε όλους τους τομείς», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας του Νομού.
Σημειώνεται ότι το βιβλίο στις 127 σελίδες του περιλαμβάνει δύο ενότητες, όπου στην πρώτη γίνεται αναφορά στην ίδρυση και στα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρείας, ενώ στην δεύτερη εμπεριέχονται όλες οι μείζονες και ελάσσονες επιστημονικές εκδηλώσεις με τις εισηγήσεις και τους ομιλητές στα διάφορα επιστημονικά προγράμματα που συμμετείχαν. Τέλος περιλαμβάνεται και πλούσιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό της εποχής.