Έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους χθες 1η Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρόνο την ίδια μέρα, γιόρτασε το εκκλησάκι της Agreco που είναι αφιερωμένο στον ερημοπολίτη κι ουρανοπολίτη Ρεθύμνιο Άγιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη.
Ο λιτός μικρός ναός του κτήματος, τόσο χθες όσο και το απόγευμα της Πέμπτης κατά τον εσπερινό, δέχτηκε πολλούς προσκυνητές της αγάπης του Αγίου.
Το προσωπικό της φάρμας υποδέχθηκε όλους τους επισκέπτες με χαρά, μεταξύ των οποίων τοπικές αρχές, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Άδελε, ξένοι επισκέπτες και φυσικά εργαζόμενοι του Ομίλου Grecotel.
Tον εσπερινό τέλεσε σε κλίμα κατάνυξης ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου επισημαίνοντας πως από μικρό παιδί διακρινόταν για την ευσέβεια και την ελεημοσύνη του, για την αγάπη του και την βοήθειά του προς τους πτωχούς και αδυνάτους. Δεν παρέλειψε μάλιστα ο Σεβασμιώτατος να αναφερθεί στις παρόμοιες αρετές του προέδρου του Ομίλου Grecotel κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, επισημαίνοντας πως διακρίνεται για την σημαντική προσφορά του, σιωπηρά πολλές φορές, προς συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ανέγνωσε επίσης μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με αφορμή την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους, για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ.κ. Ευγένιος, τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για την ανάγνωση του Πατριαρχικού μηνύματος από την Agreco, το μέρος που τιμά, σέβεται το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ολοκληρώνοντας την τελετή του εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την φράση «Ξένους ξένιζε, ίνα μη Θεού ξένος γενή» (να είσαι φιλόξενος, για να μη γίνεις ξένος με τον Θεό).
Στην συνέχεια, η Agreco και ο Όμιλος Grecotel πρόσφεραν σε όλους τους προσκυνητές μια όμορφη βραδιά με κρητικό γλέντι.
Άγιος Νικόλαος Κουρταλιώτης
Γεννήθηκε στον Ασώματο ή κατ’ άλλους στο Φραττί της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης στο τέλος της Ενετοκρατίας και στην αρχή της Τουρκοκρατίας. Από μικρό παιδί διακρινόταν για την ευσέβεια και την ελεημοσύνη του. Η αγάπη του προς τους πτωχούς και αδυνάτους γινόταν η κινητήριος δύναμις εκφράσεώς του. Από την πατρική σοδειά μοίραζε άλλοτε κουκιά, άλλοτε σταφύλια κι άλλες φορές διάφορα γεωργικά προϊόντα. Οι γονείς του βλέποντας τη θεοφιλή πολιτεία του θεωρούν τους εαυτούς τους αναξίους να συμβιούν μαζί του. Τον προτρέπουν να αφοσιωθεί στον Θεό πράγμα το οποίο αποδέχεται ο όσιος. Αναχωρεί από την πατρική οικία και έρχεται αρχικά στη Μεσσαρά, στο χωριό Ζαρό σε μια σπηλιά που βρίσκεται κοντά σε υδάτινη πηγή. Στο χώρο αυτό επικοινωνεί με τον κτίστη με κάθε μέσο. Ύστερα από κάμποσο διάστημα εγκαταλείπει το σπήλαιο με την πράσινη χαράδρα του Ζαρού και έρχεται στην περιοχή Πρέβελη Ρεθύμνης, σε μία άβατη και άνυδρη βουνοπλαγιά. Ο χώρος αυτός επιλέγεται από τον Άγιο, γιατί επιδιώκει να σμιλέψει και να χαλυβδώσει τον εσωτερικό του κόσμο έτι περισσότερο.
Ο δεύτερος τόπος της ασκήσεώς του βρίσκεται κοντά στο ιστορικό μοναστήρι του Πρέβελη. Οι απότομες πλαγιές του βουνού Κουρούπα σχηματίζουν το Κουρταλιώτικο φαράγγι. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τα κούρταλα ή κρόταλα, δηλαδή τα σφυρίγματα και τους κρότους που δημιουργεί ο δυνατός βοριάς, όταν πνέει στην περιοχή. Το τοπίο είναι άγριο, σκληρό, δύσβατο ξηρό. Εδώ καταφεύγει ο ερημοπολίτης Νικόλαος για να αναδειχθεί μετά από πολλά έτη ασκήσεως ουρανοπολίτης. Τούρκοι και χριστιανοί μαρτυρούν για την αγιότητα του βίου και τα θαύματά του. Πασίγνωστος είναι σε όλους ο ποταμός, ο οποίος ρέει μέσα στο φαράγγι και αποτελεί «δρόσο Κυρίου» για ολόκληρη την περιοχή. Σε μικρό ύψος από την κοίτη του ποταμού, μέσα από ένα θεόρατο βράχο τρέχουν πέντε πηγές που σχηματίζουν καταρράκτη και αρδεύουν την άγονη περιοχή. Οι πηγές αυτές αποδίδονται σε θαύμα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος όπως άλλοτε ο Μωϋσής στο όρος Χωρήβ, άπλωσε την παλάμη του και ανέβλυσαν τόσες πηγές όσα ήταν τα δάκτυλά του.