Τα χρήματα για την μελέτη έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης και είναι συνολικού ύψους 871.000 ευρώ. Το Λιμενικό Ταμείο τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια προχώρησαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και εξασφάλισαν τις εγκρίσεις που απαιτούνταν, ώστε να προκηρυχθεί τις επόμενες κιόλας μέρες η περιβόητη μελέτη.
Ήδη, τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στη διάθεση του Λ.Τ., το οποίο τις επόμενες ημέρες θα συνάψει την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο και την Περιφέρεια, η οποία θα χρειαστεί την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορέσει στη συνέχεια να βγει στον «αέρα» η μελέτη.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το ακριβές χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ο μελετητής, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους οκτώ μήνες.
Δήμος, Λιμενικό Ταμείο και Περιφέρεια θα κληθούν στη συνέχεια να αναζητήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκά προγράμματα για να υλοποιήσουν το έργο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας για τον νομό Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση, όπως ανέφερε, δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνταν ώστε να φτάσει η ώρα της προκήρυξης της μελέτης.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί χωρίς να υπάρξουν κενά διαστήματα στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια, καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσουμε τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τα λιμενικά έργα και την χωροθέτηση από την ΕΣΑΛ και αυτή την στιγμή μπαίνουμε στην ουσία του θέματος όντας έτοιμοι να προκηρύξουμε την μελέτη και να πάρουμε το ένα εκατομμύριο για να μελετηθεί το έργο και κατά συνέπεια να μπορεί να γίνει πραγματικότητα».
Σε ότι αφορά το κτιριολογικό πρόγραμμα της μαρίνας έχει και αυτό εγκριθεί με βάση την εισήγηση των τεσσάρων αρχαιολογικών υπηρεσιών του νομού, για την οποία υπήρχε συναντίληψη με τις απόψεις του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψιν τις προϋποθέσεις για ένα έργο μικρής κλίμακας που θα συνάδει με την φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Ωστόσο όμως για το κομμάτι αυτό θα χρειαστεί να γίνει διαφορετική μελέτη. «Σαν δημοτικό σύστημα δώσαμε προτεραιότητα στα δυο κομμάτια έργου που αφορούν το εμπορικό λιμάνι.
Το ένα μέρος αφορά στην προστασία και την αναβάθμιση και το άλλο την κρουαζιέρα και είναι συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ. Το θέμα της μαρίνας το είχαμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα. Έχει εγκριθεί η χωροθέτηση και τώρα που ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για το εμπορικό λιμάνι θα ακολουθήσουμε ανάλογες διαδικασίες και για το τμήμα της μαρίνας» τόνισε ο Μ. Αλεφαντινός.
Σε είκοσι περίπου ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ρεθύμνου από το ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι και το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και του τμήματος από τον Άγνωστο Στρατιώτη μέχρι και το Δελφίνι που έχει μείνει ημιτελές.
Χθες υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ του ανάδοχου εργολάβου και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, όπου συζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες τεχνικές που αφορούν στο έργο.
Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα ξεκινήσει από την πλευρά των καταστημάτων προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα ανοίξει η αυλαία για την τουριστική σεζόν, έτσι ώστε να μην υπάρξει όχληση στις επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι το 1.450.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την μελέτη ο χρόνος αποπεράτωσής του δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18 μήνες.