Παρά τις δεσμεύσεις στήριξης από πλευράς υπουργείου Υγείας δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, στην πανελλήνια συνάντηση Φαρμακευτικών Συλλόγων πριν από μια εβδομάδα, το τοπίο γύρω από τα ΜΥΣΥΦΑ, τις τιμές και τα σημεία πώλησής τους εξακολουθεί να είναι θολό, ενώ οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, έχουν προκαλέσει δυσφορία και αγανάκτηση σε φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα.
Τα «Ρ.Ν.», επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνο Βαρδιάμπαση, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ποια είναι τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και στη σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο κατάθεσης του αντίστοιχου νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Θα ζητήσουμε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, ξεκινώντας από τους βουλευτές»
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, ήδη από χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, διεξάγει ενημερωτική καμπάνια για τις διαφαινόμενες εξελίξεις με φυλλάδια εντός των φαρμακείων και μέσω των ΜΜΕ με ανακοινώσεις και τηλεοπτικά σποτ. Ο τελευταίος έχει αιτηθεί συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και τον πρωθυπουργό, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική θέση για το ζήτημα. «Παράλληλα, σαν τοπικός Σύλλογος, αν και εφόσον υπάρξει εμμονή του υπ. Ανάπτυξης και δούμε αντίστοιχο νομοσχέδιο να πηγαίνει προς ψήφιση, θα ξεκινήσουμε άμεσα κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι και τις διάφορες οργανώσεις ασφαλισμένων», τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.
«Τα ΜΥΣΥΦΑ, είναι μια λίστα η οποία περιλαμβάνει περίπου 850 φάρμακα, ένας αριθμός τεράστιος. Για να το θέσουμε πιο απλά, δεν είναι μόνο τα Depon και οι ασπιρίνες. Περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων τα οποία για να αγοράσει κανείς, δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Είναι φάρμακα παυσίπονα, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβηχικά, αλοιφές για δερματολογικά κ.λπ.», επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, αναφορικά με το ποια φαρμακευτικά σκευάσματα περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.
«Ανέκαθεν στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αποφασίζει τις τιμές»
«Αν το κράτος θέλει να ρίξει τις τιμές, μπορεί κάλλιστα να βγάλει ένα δελτίο τιμών για να το πράξει. Ανέκαθεν στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αποφασίζει τις τιμές, είναι δηλαδή κρατική η διατίμηση. Μπορεί λοιπόν να το κάνει όπως ακριβώς κάνει για τα συνταγογραφούμενα. Άλλωστε, αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε νέο δελτίο τιμών, με το οποίο θα έχουμε μείωση κατά μέσο όρο 15% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα», συνέχισε ο ίδιος.
Σε σχέση με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν το καθεστώς που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Βαρδιάμπασης σημείωσε ότι «Οι τιμές εκεί είναι πολλαπλάσιες. Κι αν κάποιος δεν μπορεί να βγει στο εξωτερικό να το διαπιστώσει, ας δει τι γίνεται σε μια τουριστική πόλη όπως το Ρέθυμνο. Όταν έρχονται εδώ οι τουρίστες και ζητάνε να πάρουν ένα πακέτο ασπιρίνες, ή μια αλοιφή ας πούμε, βλέπουν τις τιμές και πολλές φορές αγοράζουν τα σκευάσματα μαζικά για να τα πάρουν πίσω στην πατρίδα τους. Στη Γερμανία η ασπιρίνη κοστίζει 6 ευρώ, εδώ κάνει 1,5. Τα δισκία της παρακεταμόλης, το δικό μας Depon, έχουν 5 ευρώ. Εδώ κάνει 0,74 λεπτά».
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα έχει ξεσπάσει ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και υπουργού Υγείας. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης στηριζόμενος στην έκθεση το ΟΟΣΑ, προτείνει απελευθέρωση τιμών και σημείων διανομής των ΜΥΣΥΦΑ. Από την άλλη, στην προ εβδομάδος συνάντηση στην Αθήνα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εξασφάλισε τη στήριξη του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργίαδη στις θέσεις το Συλλόγου, για το διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.
«Υπάρχει οικονομικός και υγειονομικός κίνδυνος»
Ο κύριος Βαρδιάμπασης, υποστήριξε ότι με τις δρομολογούμενες εξελίξεις, από το υπουργείο Ανάπτυξης, ελλοχεύουν κίνδυνοι σε οικονομικό επίπεδο, αφού δεν εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο η πτώση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, καθώς τα φάρμακα θα πωλούνται πλέον στα σουπερ μάρκετ, από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση των ενδείξεων, των αντενδείξεων και των παρενεργειών. «Προφανώς, η άποψή μας είναι ότι υπάρχει οικονομικός και υγειονομικός κίνδυνος. Ο οικονομικός κίνδυνος έγκειται στο ότι ο καταναλωτής, αυτή τη στιγμή εξαπατάται, αν κάποιος του λέει ότι θα πέσουν οι τιμές. Επιπλέον υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για την Υγεία, διότι μιλάμε για φάρμακα με ενδείξεις και αντενδείξεις, παρενέργειες, τα οποία δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα οπουδήποτε», ανέφερε σχετικά.
«Ο ΟΟΣΑ δεν είναι τρόικα ούτε ΔΝΤ. Είναι ένας τρίτος οργανισμός. Η έκθεση αυτή στηρίζεται σε αναξιόπιστα στοιχεία, όσον αφορά το δικό μας χώρο. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτά τα πράγματα τα απαιτεί η τρόικα για να βγει η χώρα από την κρίση και να έρθει η ανάπτυξη, επιχείρημα πάνω στο οποίο έχουν στηριχτεί τα υπόλοιπα μέτρα που όλοι έχουμε υποστεί. Δεν νομίζω ότι οποιοδήποτε από αυτά που απαιτεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για το χώρο του φαρμάκου, θα ωφελήσει πουθενά και με κανένα τρόπο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Βαρδιάμπασης.
Διαμαρτυρία ρευματοπαθών για το πλαφόν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Εντωμεταξύ την άμεση απόσυρση της απόφασης 4337/7.1.2014 του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπου καθορίζονται όρια συνταγογράφησης για κάθε γιατρό για το 2014 και η οποία είναι σε ισχύ από τις 16 Ιανουαρίου, ζητεί με επιστολή του ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.
Με βάση τα όρια αυτά, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του κάθε γιατρού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας του δαπάνης για το έτος 2013. Για τους νέους γιατρούς επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς τους για το 2013. Ο κάθε γιατρός μπορεί να υπερβεί το όριό του για δύο μήνες, ωστόσο η υπέρβαση θα αφαιρείται από το πλαφόν του επόμενου μήνα.
Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, των οποίων ορισμένες θεραπείες είναι υψηλού κόστους, είναι ορατός ο κίνδυνος να μένουν εκτός συνταγογράφησης, ακόμα δε να μη γίνονται δεκτοί από τους γιατρούς, υπό το φόβο ότι θα καλύψουν συντομότερα το πλαφόν τους:
«Αρκετές από τις θεραπείες τους, ειδικά των ασθενών με σοβαρές ρευματοπάθειες, υπάγονται στα φάρμακα υψηλού κόστους (800-1500 ευρώ το μήνα) και συνταγογραφούνται μόνο από ρευματολόγους. Ο αριθμός των γιατρών με την ειδικότητα αυτή είναι περιορισμένος (συνεπώς είναι πολύ εύκολο το πλαφόν τους να καλύπτεται σύντομα) ενώ παράλληλα είναι επιβεβλημένο οι ασθενείς να ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη θεραπεία τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη συνταγογράφησή τους».
«Η παραίτηση ή η καθυστέρηση της θεραπείας των ρευματοπαθών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των νοσημάτων τους ακόμα δε και στην ίδια τους την ζωή!», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ρευμετοπαθών Κρήτης.