Την Κρητική ενδοχώρα και ειδικότερα το Μελιδόνι Μυλοποτάμου επέλεξαν τα μέλη της αυτοδιοικητικής περιφερειακής παράταξης «Μια Κρήτη περιβάλλον – άνθρωπος», ως τόπο συνάντησής τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την συνδιάσκεψή τους, να αποτιμήσουν την ως τώρα πορεία τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει των περιφερειακών εκλογών.
Η συνδιάσκεψη θα γίνει στην αίθουσα «Αποθήκη Πολιτισμού» του ιστορικού Μελιδονίου και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., ενώ θα είναι ανοιχτή σε όλους.
Σχετικά με την επιλογή του τόπου συνάντησης, ο επεκεφαλής της παράταξης, Αντώνης Ανηψητάκης, εξηγεί ότι για την παράταξη, το Μελιδόνι έχει συμβολική σημασία, καθώς παραπέμπει στην άγνωστη και παραμελημένη Κρήτη των πατεράδων και των παππούδων μας.
Με την ανακοίνωση για την συνδιάσκεψη της Κυριακής, ουσιαστικά η παράταξη ανακοινώνει επίσημα και την κάθοδό της στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η «Μια Κρήτη περιβάλλον – άνθρωπος», είχε κατέβει στις Περιφερειακές εκλογές του 2010 ως ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών, που στο επίκεντρό της έχει ζητήματα περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Αντώνη Ανηψητάκη, είχε λάβει 12.613 ψήφους, ποσοστό 3,83% και μία έδρα. Περιφερειακός σύμβουλος είχε εκλεγεί ο Αριστείδης Παπαδάκης.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη «γέννηση», την πορεία της και την θητεία της την τετραετία που πέρασε, η παράταξη σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Γεννηθήκαμε το 2010 στο μαιευτήριο της κρητικής κοινωνίας, σε μια δύσκολη γέννα, στην οποία πρωτοστάτησαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μια πλειάδα διακεκριμένων συμπολιτών μας. Αφήσαμε έξω κομματικές ταυτότητες, όσοι είχαν και μαζί με ανένταχτους πολίτες σμίξαμε ισότιμα στη Μια Κρήτη, με όραμα την πρόοδο του νησιού μας.
Ο Κρητικός λαός με την ψήφο του μας έδωσε μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αυτή τη μικρή δύναμη αναλάβαμε δυσανάλογο μεγάλο έργο και ευθύνη. Έχουμε έκτοτε μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή, που εκτιμήθηκε μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πολιτευθήκαμε με νέο ήθος. Δεν ασκήσαμε στείρα αντιπολίτευση.
Καταθέσαμε προτάσεις, συμβάλαμε σε προωθητικούς συμβιβασμούς, γενικά μας χαρακτήρισε η αγωνία μας για λύσεις και όχι για εντυπώσεις και ποσοστά.
Με τη στάση μας κερδίσαμε μικρές νίκες και συμβάλαμε καθοριστικά σε μερικές κρίσιμες αποφάσεις για την Κρήτη, όπως π.χ. στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων.
Επιδιώξαμε συστηματικά, αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση, να διαμορφώσει η Κρήτη συνεκτικό, ισορροπημένο πρόγραμμα, να αποκτήσει πλήρη χωροταξικά εργαλεία χωρίς γκρίζες ζώνες, να εκσυγχρονίσει την αυτοδιοικητική μηχανή καθιστώντας την αποτελεσματική.
Πολιτευθήκαμε με νέο ήθος και στις εσωτερικές μας σχέσεις. Είχαμε ως στόχο να μην προωθούμε επαγγελματίες πολιτικούς. Υποσχεθήκαμε την εναλλαγή των αιρετών και την πραγματοποιήσαμε, προκρίνοντας τη συλλογικότητα από τον αρχηγισμό, τις θέσεις αρχών από τις καρέκλες.
Δεν είμαστε παντογνώστες. Τα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο εκπρόσωπός μας τα κοινοποιεί στα μέλη της παράταξης για διαβούλευση. Από αυτή την πρακτική κερδίσαμε σε γνώσεις και δημοκρατική συμμετοχή.
Υποσχεθήκαμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας όχι απλά με πλειοψηφία αλλά με συναίνεση. Δεν παριστάνουμε τους τέλειους, λέμε απλώς πως πορευτήκαμε σ’ ένα διαφορετικό δρόμο, τον οποίο θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας.
Έχομε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι τιμήσαμε την ψήφο των 12.613 συμπολιτών μας, που μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε.
Η διακήρυξή μας συνεχίζει να μας εμπνέει. Τους στόχους της τους προωθήσαμε συστηματικά διαπιστώνοντας ότι έχουν εμβέλεια, ότι τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους. Αποτυπώνει το όραμά μας: «Η Κρήτη δεν είναι οικόπεδο. Είναι η πολιτισμική και οικολογική κιβωτός τριών ηπείρων. Ας την καταστήσουμε κέντρο ειρήνης, πολιτισμού, φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, πρεσβευτή της Ευρώπης στη Ν.Α. Μεσόγειο. Ας αναδείξουμε τα θέλγητρά της. Να γίνει βωμός αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού, την κλιματική απειλή».
Η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζεται και καλούμε τον κάθε Κρητικό και την κάθε Κρητικιά να συμπορευτεί μαζί μας. Να έρθει στο Μελιδόνι, να μας στηρίξει, να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας.
Μας ενώνει όλους η προτροπή του Καζαντζάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω».