Η Εταιρική Κοινωνική ευθύνη, τα οφέλη της και η σημασία που αυτή έχει για τις επιχειρήσεις, αλλά και η αναγκαιότητα πλέον της εποχής σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων και των οργανισμών να την εφαρμόσουν αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο του θεματικού εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Πάνορμο και το απόγευμα στην πόλη του Ρεθύμνου.
Διοργανωτής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης στο πλαίσιο της Εργοδοτικής Συμβουλευτικής του Τοπικού Σχεδίου Απασχόλησης Ενδοχώρας Ν. Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συν-Κοινωνία Απασχόλησης». Το ενημερωτικό σεμινάριο απευθυνόταν σε εργοδότες και γενικότερα εκπροσώπους επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν ν’ απασχολήσουν ωφελούμενους του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μιχάλης Ζάννος, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λάρνακας ανέφερε: «Ο στόχος που έχουμε είναι στα πλαίσια του προγράμματος «Δίκτυο για την απασχόληση του Δήμου Ρεθύμνης» που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης, να δώσουμε μια άλλη διάσταση για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και πως οι οργανισμοί μπορούν να γίνουν βιώσιμοι μακροχρόνια, να αναπτύξουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Εταιρική κοινωνική ευθύνη νομίζουμε ότι είναι η φιλανθρωπία και οι δωρεές που γίνονται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης πελατών. Η νέα τάξη πραγμάτων όμως έχει άλλη άποψη. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μια ολιστική προσέγγιση, που πρέπει να εφαρμόζει μια εταιρία και όταν την εφαρμόζει θα έχει σίγουρα μακροχρόνια αποτελέσματα. Την εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορεί να την εφαρμόσει οποιοσδήποτε οργανισμός ή επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους. Υπάρχουν διεθνή πρότυπα που μπορεί μια επιχείρηση να ακολουθήσει και να είναι επιτυχημένη, που δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στις επιχειρήσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εφαρμόζεται από πάνω προς τα κάτω. Ξεκινά σιγά σιγά να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, η οποία δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή και πλέον όλοι οι οργανισμοί από 500 άτομα και πάνω και όσες ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα αναγκαστικά πρέπει να κάνουν μια έκθεση στο τέλος του χρόνου για τις μη οικονομικές δραστηριότητές τους, που είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι να συνδυάσουμε τις φιλανθρωπίες που κάνουν οι επιχειρήσεις με τις δραστηριότητες του οργανισμού, δηλαδή να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα. Πλέον στη σημερινή εποχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση».