Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό να έχουν επιδοθεί σε μία τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου οι λοιμώξεις να περιοριστούν.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών των οποίων η νοσηλεία στο νοσοκομείο έχει παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μολύνθηκαν από κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα του νησιού ο αριθμός των ενδονοσοκομειακών ανθεκτικών μικροβίων στην Κρήτη, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μία εξέλιξη που κάνει ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.
Μάλιστα έχουν δοθεί σαφής οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας των νοσοκομείων, να προχωρούν σε εξονυχιστικούς καθαρισμούς με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση μικροβίων.
Η έξαρση του φαινομένου έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και της ιατρικής κοινότητας του νησιού. Μάλιστα στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της 7ης Δ.Υ.Π.Ε. ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμοξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας, στάθηκαν στην ανάγκη σύστασης ενός οργανωμένου δικτύου προστασίας των νοσοκομείων της Κρήτης από κάθε είδους ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Πανεπιστημίου, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας η ιατρική κοινότητα θα ανταλλάσει πληροφορίες, θα παρέχει συμβουλές και θα καταγράφει τα περιστατικά.
Εκπρόσωποι της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους και την ανησυχία τους, καθώς εκατοντάδες ασθενείς νοσοκομείων του νησιού, ταυτόχρονα με την ασθένειά τους, έρχονται αντιμέτωποι και με τον αστάθμητο παράγοντα μία ενδονοσοκομειακής λοίμωξης η εξέλιξη της οποίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ασθενών.
«Στην Ελλάδα και στην Κρήτη συγκεκριμένα έχουμε μεγάλο αριθμό ανθεκτικών μικροβίων και αυτό είναι ένα ζητούμενο, πως θα μπορέσουμε δηλαδή να το μειώσουμε, ώστε να υπάρχει από την μία ασφαλέστερη νοσηλεία των ασθενών και από την άλλη καλύτερη εμφάνιση του τουριστικού προϊόντος στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε αυξημένο αριθμό πολυανθεκτικών μικροβίων και αυτές οι δράσεις τις οποίες υλοποιούμε σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι να μπορέσουμε σ ένα δεύτερο χρόνο η νοσηλεία στα νοσοκομεία της Κρήτης να είναι η καλύτερη δυνατή με καθαρά νοσοκομεία χωρίς πολυναθεκτικά μικρόβια.
Θα οργανώσουμε το δίκτυο της προστασίας σ’ όλα τα νοσοκομεία με επικεφαλής την ΔΥΠΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα φτιάξουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο ένας θα μπορεί να συμβουλεύεται τον άλλο και να μοιράζεται αποφάσεις και οδηγίες.
Θα καταγράψουμε τα αντιβιοτικά και τα μικρόβια και θα κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να γίνουν ασφαλέστερα τα νοσοκομεία της Κρήτης επεσήμανε», ο κ. Γκίκας.
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Γιώργος Λυρώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος είναι να κρατήσουμε υπό έλεγχο την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, η οποία δυστυχώς όταν εμφανιστεί αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους κλινικούς γιατρούς».