Θετικά αλλά ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο επαγγελματικός κόσμος του Ρεθύμνου. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες εστίασης και έμποροι, τα μέτρα κινούνται μεν σε θετική κατεύθυνση ωστόσο, όπως λένε, δεν μπορούν να καλύψουν τις σοβαρές απώλειες που έχουν καταγραφεί στις επιχειρήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας και απειλούν επί της ουσίας τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τονίζουν ότι κάθε φοροελάφρυνση είναι προς όφελος των επαγγελματιών, τόσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τον ΦΠΑ, όμως υπογραμμίζουν πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό, όπως δηλώνουν, απαιτούνται γενναιότερες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά και διεύρυνση των μέτρων έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι επαγγελματίες. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, η ουσιαστική ελάφρυνση θα αφορούσε την κατάργηση της επιστροφής της, κάτι που θα έδινε ουσιαστική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τα σημερινά μέτρα, όπως είπε, οι περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν το 50% και λιγότερες το 30%.
«Σαν μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειαζόταν παραπάνω. Δεν φτάνουν καθώς οι επιχειρήσεις έχουν υποφέρει πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι «φορτωμένες» με πολλά βάρη φορολογικά, ασφαλιστικά, επιστρεπτέες προκαταβολές. Έναν χρόνο τα μαγαζιά ήταν κλειστά και οι υποχρεώσεις έτρεχαν», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων που εξαγγέλθηκαν είναι η επέκταση των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο 2022.
Ωστόσο, αυτό δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες εστίασης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου, τονίζοντας ότι πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι η καθιέρωση μονοψήφιου ΦΠΑ στο 8-9% για όλο τον κλάδο της εστίασης και όχι μόνο για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.
Αυτό, όπως τονίζει, θα αποτελούσε μια σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου που, εν όψει και των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες αναφορικά με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων πολιτών από τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, θα καταγράψουν, όπως επισημαίνει, σημαντικές μειώσεις στους τζίρους τους.