Θετική γνώμη διαμόρφωσε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο την εξέταση και συζήτηση των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που περιέχονται στις μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί για το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου και των αρδευτικών δικτύων της περιοχής των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
Το θέμα έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη της, καθώς δεν έχει δικαίωμα λήψης σχετικής απόφασης έγκρισης ή μη των περιβαλλοντικών μελετών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή, πραγματοποιήθηκε λεπτομερής εξέταση των δεδομένων και αναπτύχθηκε εκτενής διάλογος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η οποία κατέληξε σε θετική γνωμοδότηση με μοναδική αρνητική ψήφο από τον εκπρόσωπο της παράταξης «Μία Κρήτη, Περιβάλλον, Άνθρωπος».
Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η οποία παραβρέθηκε, τέθηκαν παράλληλα «ασφαλιστικές δικλίδες» για την υλοποίηση του έργου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατευθύνσεις σε επίπεδο ασφαλούς κατασκευής του έργου χωρίς να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις αλλά με γνώμονα την αξιοποίηση των ποσοτήτων του νερού, που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο κ. Καλογερής δήλωσε μάλιστα ότι παράλληλα συζητήθηκαν και αποτελεί θέση της Περιφέρειας Κρήτης να υλοποιηθούν μια σειρά από υποδομές για του οικισμούς που βρίσκονται γύρω από το κεντρικό φράγμα, το οποίο θα κατασκευαστεί στην Δημοτική Ενότητα Κουρητών του Δήμου Αμαρίου.
Πρόκειται κυρίως για οδικές συνδέσεις, που δεν θα αναγκάζουν τους κατοίκους οικισμών να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για την μεταξύ τους συγκοινωνία και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων των οικισμών για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης του νερού του φράγματος.
«Είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη» δήλωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή για να συμπληρώσει «Έχουμε διασφαλίσει να αρδεύονται κατά προτεραιότητα οι εκτάσεις των δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου και το νερό που θα περισσεύει θα κατευθύνεται στο φράγμα Φανερωμένης. Θεωρώ, ότι βάλαμε όλες τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες για τους περιβαλλοντικούς όρους υλοποίησης του έργου και μπορώ να πω ότι ένας μεγάλος πολύχρονος αγώνας μπαίνει την τελική του τροχιά για να αποκτήσει η Κρήτη μια μεγάλη αναπτυξιακή υποδομή».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής σημείωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ότι «Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης σημασίας και πολλαπλών στόχων. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του».
Με την έκδοση της σχετικής γνωμοδότησης από την Περιφέρεια, το έργο θεωρείται «ώριμο» προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δημοπράτηση και κατασκευή.
Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο τελικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα εκατόν οκτώ εκατομμύρια ευρώ, κόστος, το οποίο στόχος είναι να ενταχθεί και να υλοποιηθεί από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Από αυτά τα 6.000 στέμματα θα αρδεύονται από το μικρό φράγμα που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο Γερακάρι.
Μέρος του νερού θα μεταφέρεται στο Φράγμα Φανερωμένης για τις ανάγκες της Μεσσαράς. Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπικούς βουλευτές, ο πλεονάζων ετήσιος όγκος νερού που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα μεταφέρεται στη Δυτική Μεσσαρά.
Ο αγωγός μεταφοράς του νερού θα ξεκινά από τον κεντρικό ταμιευτήρα, ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Δ.Ε. Κουρητών.