Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως ελαιόλαδο, πάστα ελιάς, κρασί, αρωματικά φυτά, σταφίδα, «ξινόχοντρος» κ.α., στο πλαίσιο των εμπορικών συναντήσεων -b2b- που οργάνωσαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου μεταξύ των κρητικών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών του χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου της Ουκρανίας. Παράλληλα διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουριστική αγορά της χώρας έχει «ανοίξει», καθώς αναμένεται για το 2014 μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων Ουκρανών τουριστών στην Κρήτη.
«Οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου, διαρκώς θεμελιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις φιλίας και τη γέφυρα επιχειρηματικότητας, που ανοίξαμε την τελευταία διετία. Μια γέφυρα που στηρίζεται πρωτίστως σε αμοιβαία αισθήματα, κοινές παραδόσεις, κοινή θρησκεία κ.α.», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες της Ουκρανίας να επενδύσουν στην Κρήτη όπου, όπως τόνισε, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, τομείς, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής οικονομίας και ταυτότητας.
Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για θέματα πρωτογενή τομέα, Θ. Βρέντζου, έκανε λόγο για θετικό απολογισμό της έκθεσης για τα κρητικά προϊόντα, τον τουρισμό, καθώς επίσης και για τον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας.
«Στη διάρκεια των επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο της έκθεσης «κλείστηκαν» συμβόλαια για την εξαγωγή κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως είναι το λάδι, το κρασί, τα αρωματικά φυτά. Καταφέραμε, με τις στοχευμένες ενέργειες του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, και «ξεκλειδώσαμε» την τουριστική αγορά της Ουκρανίας και τα τουριστικά συμβόλαια για το καλοκαίρι το 2014 θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέ
ση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη από Ουκρανικές εταιρίες» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
Η Κρήτη για τέσσερις μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο των Ουκρανικών ΜΜΕ, ενώ χιλιάδες ήταν οι Ουκρανοί επισκέπτες της έκθεσης τροφίμων-ποτών, τουρισμού, και real estate. Περισσότεροι από 3.000 Ουκρανοί εκτιμάται ότι γεύτηκαν την κρητική κουζίνα στο κρητικό εστιατόριο που στήθηκε και λειτούργησε στην έκθεση από τον σεφ κ. Καλαθάκη και έμαθαν για το πόσο σημαντική για την ανθρώπινη υγεία είναι η κρητική διατροφή, ενώ 40 Ουκρανοί σεφ διδάχτηκαν να μαγειρεύουν συνταγές της Κρήτης χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα.
«Η αποδοχή του κόσμου ήταν απίστευτη, καθώς μόνο το πρώτο διήμερο καταφέραμε και ταΐσαμε πάνω από 2.500 Ουκρανούς, που ενθουσιάστηκαν με την κρητική κουζίνα, καθώς έφαγαν χοχλιούς με διάφορους τρόπους μαγειρεμένους, ασκολύμπρους, χοιρινό με σέλινο, κουνέλι, κ.α. Φτιάξαμε πάνω από 60 διαφορετικές γεύσεις κρητικών παραδοσιακών φαγητών. Επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ουκρανοί ενθουσιάστηκαν με το ελαιόλαδό μας, στο οποίο και βουτούσαν το ψωμί τους. Αυτός ήταν ο στόχος να γευτούν το λάδι μας και τα καταφέραμε, μάλιστα μας ρωτούσαν από πού θα αγοράσουν κρητικό λάδι» ανέφερε ο σεφ κ. Καλαθάκης.
Στη διάρκεια της έκθεσης αξίζει να επισημανθεί ότι μοιράστηκαν πάνω από 500 τσάντες με το brand name «Κρήτη» που είχαν παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τουριστικό ενημερωτικό υλικό για το νησί μας.
Ξεχωριστή νότα στο τετραήμερο φεστιβάλ έδωσαν το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα και οι μουσικοί, που κατάφεραν και ξεσήκωσαν τους χιλιάδες Ουκρανούς επισκέπτες, που χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι.
Η κρητική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Θεανώς Βρέντζου, Μαρίας Λιονή εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου, της συνοδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερονήσου Νεκτάριο, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιο, «αγκαλιάστηκε» θερμά από την Ουκρανική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια – φορείς του Κιέβου.
Η Περιφέρεια Κρήτης επισημαίνει την ανεκτίμητη συμβολή του επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα για την επιτυχία της έκθεσης, ο οποίος, όπως αναφέρει, υποστήριξε με προσωπικό που παρείχε, την εύρυθμη λειτουργία της έκθεσης αλλά και του ξεχωριστού περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης.
Τόσο ο Ουκρανός αντιπρόεδρος όσο και ο περιφερειάρχης Κιέβου, απευθυνόμενοι στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη έστειλαν ανοιχτή πρόσκληση στην Κρήτη, να συμμετέχει κάθε χρόνο στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ του Κιέβου.
Ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες
Ικανοποιημένοι έμειναν οι κρητικοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έκθεση του Κιέβου θεωρώντας ότι ήταν μια άριστη ευκαιρία όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για την Κρήτη να προωθήσει τα προϊόντα της και σύντομα να βρεθούν στα ράφια της Ουκρανικής αγοράς. «Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν πάρα πολύ μεγάλη, θετική, υπήρχε οργάνωση, ο κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση μας εντυπωσίασε, καθώς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κρήτης. Τα προϊόντα μας μετά τα επιχειρηματικά b2b που είχαμε, θα φτάσουν σύντομα στα ράφια Ουκρανικών σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο Στέλιος Αλεξάκης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρίας «Πάτημα» Χανίων (λάδι, πάστα ελιάς, ελιές).
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για το κρασί και το λάδι που παράγει ο συνεταιρισμού Αρχανών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ι. Καλοχριστιανάκη, που δήλωσε: «Κλείσαμε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την εξαγωγή 27 τόνων κρασιού, κάθε μήνα, στην Ουκρανία. Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για την προβολή των κρητικών προϊόντων».
Ο Γ. Μαγριπλής, εκπρόσωπος της εταιρίας Cretan Fields (παραγωγή ελαιολάδου, σταφίδας, ξινόχοντρου, μαρμελάδες, μέλι, σαπούνι κ.α.), ανέφερε: «Οι προοπτικές για εξαγωγές κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία είναι εξαιρετικές, και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνικών για την εξαγωγή ελαιολάδου, σταφίδας αλλά και «ξινόχοντρου».
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της εταιρίας «Χοχλιοί Κρήτης» (παραγωγή εμπορία σαλιγκαριών), Χαράλαμπος Κιαγιάς, καθώς όπως είπε: «Με τη συμμετοχή μας σε αυτό το μεγάλο φεστιβάλ γεύσεων και πολιτισμού, καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Ουκρανών καταναλωτών.
Κάναμε σημαντικά επιχειρηματικά ραντεβού και έχουμε την εκτίμηση ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την εξαγωγή προϊόντων μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από καταστήματα ντελικατέσεν αλλά και σούπερ μάρκετ».
Ενδιαφέρον φαίνεται να έδειξαν οι Ουκρανοί και για τα κρητικά βότανα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Cretan Goods (Ιεράπετρα), Μ. Παπαδοπετράκη: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά να υπογράψουμε και επίσημα συμβόλαια για εξαγωγές προϊόντων ειδικά αρωματικών φυτών που παράγουμε», ανέφερε.
Και ο Μ. Χαραμουντάνης, εκπρόσωπος του αγροτικού συνεταιρισμού Ζάκρου, ικανοποιημένος δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τις επιχειρηματικές συναντήσεις b2b που έγιναν καταφέραμε και κλείσαμε συμφωνίες για να εξάγουμε και τα τρία προϊόντα που παράγουμε, δηλαδή λάδι, πάστα ελιάς αλλά και αρωματικά φυτά».
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας «ΤΕΡΡΑ CRETA» (Χανιά-ελαιόλαδο), Μ. Καρπαδάκης, επεσήμανε ότι η συμμετοχή στην έκθεση ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου τα κρητικά προϊόντα να προωθηθούν στην αγορά της Ουκρανίας: «Μας εξέπληξε η φιλοξενία και η φιλικότητα των Ουκρανών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή ελαιολάδου, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης γνώρισαν την Κρήτη και τα προϊόντα της. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το όνομα «Κρήτη» τουριστικά είναι πάρα πολύ δυνατό. Αποδείχτηκε σε αυτό το τετραήμερο η μεγάλη αξία του ενιαίου σήματος (Brand name) «ΚΡΗΤΗ» ανέφερε.