Θετικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται για το έργο που αφορά στην «αξιοποίηση του ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό έχει εξασφαλίσει την ένταξη του στο ΕΣΠΑ με απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων Χαράλαμπου Κασίμη στις 2 Ιουλίου.
Ειδικότερα, το έργο εντάχτηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στον άξονα «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του μέτρου «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», του μέτρου 4 «επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού».
Παράλληλα, στις 27 Αυγούστου υπήρξε απόφαση του νυν υφυπουργού Ανάπτυξης και επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, σύμφωνα με την οποία το έργο ενεγράφη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2019 με το ποσό των 5.1εκ ευρώ. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας και αποτελεί το τελευταίο και βασικό βήμα για τη χρηματοδότηση του έργου. Πλέον το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και δικτύων καλείται να δεσμεύσει την πίστωση αυτή και να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο διευθύνοντας σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης ανέφερε: «Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τον Ιούλιο και τέλος Αυγούστου εγκρίθηκε και η ΣΑΕ (συλλογική απόφαση έργου) που είναι ουσιαστικό το εργαλείο χρηματοδότησης του έργου. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από εδώ και πέρα εκκρεμεί η δέσμευση του παραπάνω ποσού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου. Άρα το σημαντικό είναι ότι δεσμεύτηκαν τα χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Ελπίζουμε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να έχει έναν σημαντικό ρόλο, καθώς ο ΟΑΚ έκανε όλη τη δουλειά και ελπίζουμε να είναι η προϊσταμένη αρχή του έργου για να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Κρήτη και όχι στην Αθήνα».
Η υλοποίηση του έργου επέκτασης του αγωγού άρδευσης χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας μια και σήμερα πολλές περιοχές αρδεύονται με πόσιμο νερό. Η υλοποίηση του αυτομάτως συνεπάγεται εξοικονόμηση υδάτων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα αξιοποιούν το νερό του φράγματος των Ποταμών για τις καλλιέργειες τους.
Το έργο είναι έχει ως χρόνο περάτωσης των εργασιών το ένα έτος. Το έργο αυτό αφορά την άρδευση και έμμεσα θα ενισχύσει την ύδρευση.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά μια έκταση από την Πηγή έως τον Πρίνο και στη διαδρομή αυτή θα υπάρξει ένωση με δεξαμενές άρδευσης, όπου υπάρχουν δεξαμενές. Μέσα σε αυτό το έργο έχουν ενταχτεί και κάποια τμήματα από τα δυτικά του ποταμού, όπως για παράδειγμα τα Μισίρια, το Γιαννούδι και η περιοχή του Ξηρού Χωριού.
Τις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Καζάσης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διευθετεί τις τελευταίες λεπτομέρειες για να προκηρύξει τον διαγωνισμό που αφορά στην κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.
Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: εγκατάσταση επεξεργασίας νερού» έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» συνολικού ύψους 18.100.000 ευρώ.
Ένα έργο που έχει σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια από τον ΟΑΚ και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τεράστιας σημασίας, καθώς αναμένεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο είναι στο Γιαννούδι, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί, περίπου 40 στρεμμάτων.
Το διυλιστήριο που έχει σχεδιαστεί θα έχει δυναμική διανομής 30 ως 45 χιλιάδων κυβικών μέτρων ημερησίως.
Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τα 2,5 χρόνια. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για να δημοπρατήσουμε το έργο. Ετοιμάζουμε με μεγάλη προσοχή τα τεύχη δημοπράτησης για να μην έχουμε προβλήματα στον διαγωνισμό, ο οποίος είναι μεγάλος και να προλάβουμε τυχόν καθυστερήσεις. Προσπαθούμε το ταχύτερο δυνατόν να το προκηρύξουμε καθώς υπάρχει πίεση χρόνου για όλα τα έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε.