Υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη αλλά και στον δήμο Ρεθύμνου αποφάσισε και ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων τάχθηκαν και οι δυο μεγαλύτεροι επιστημονικοί σύλλογοι του Ρεθύμνου, δηλαδή ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος διά των προέδρων τους καθώς επίσης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων δια του πρόεδρου του.
Ουσιαστικά συντάθηκαν με την απόφαση που έλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων να μην ξεπεράσει αυτόν για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλαδή τα 2.000 άτομα. Η κατανομή ανά περιφερειακή ενότητα να γίνει με κριτήριο τον πληθυσμό τους, να μεταφερθούν στην Κρήτη οικογένειες προσφύγων και όχι οικονομικών μεταναστών και για τη φιλοξενία των προσφύγων να μην δημιουργηθούν hot spot αλλά να ενοικιαστούν διαμερίσματα ή ξενοδοχεία που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες. Η ενοικίαση των δομών αυτών να γίνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των δήμων από τη διαχείριση του στεγαστικού των προσφύγων.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες και το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου. Θετικά στη φιλοξενία ψήφισε, την προηγούμενη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Βασιλείου. Απομένουν για τον νομό Ρεθύμνου ακόμα να λάβουν απόφαση για το θέμα τα δημοτικά συμβούλια Μυλοποτάμου και Ανωγείων, βέβαια και οι δυο δήμαρχοι επανειλημμένα έχουν εκφράσει θετική άποψη για το θέμα αυτό.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου οι επικεφαλής των παρατάξεων «Νέα Αντίληψη», «Ρέθυμνο Αξίζεις», «Ρέθυμνο -Αλληλεγγύη-Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων. Κατά της φιλοξενίας τοποθετήθηκε εξαρχής ο επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθερο Ρέθυμνο». Ωστόσο, κατά την ψηφοφορία «ναι» ψήφισαν όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Γ. Μαρινάκη και του Θ. Νίνου ενώ από την παράταξη του Μ. Ανδρουλάκη οι δυο από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους δήλωσαν παρών. Επίσης ο Μ. Μανουσογιάννης της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ψήφισε την απόφαση της ΠΕΔ αλλά κατέθεσε μια δική του πρόταση-ψήφισμα.
Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Δημαρχείο στις 11:00 περίπου το πρωί όταν συνεπλάκησαν άτομα που διαφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων με μέλη ομάδων αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες τα οποία πραγματοποιούσαν διαδήλωση υπέρ της φιλοξενίας τους στην Κρήτη. Το κέντρο της πόλης για ώρες είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των παραπάνω ομάδων και αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό όμως δεν στάθηκε δυνατό να επηρεάσει το δημοτικό σώμα το οποίο ύστερα από μια τρίωρη διαδικασία κατέληξε σε θετική απόφαση.
Αναλυτικά…
Κατά πλειοψηφία «ναι» στη φιλοξενία προσφύγων στο νησί από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου
ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
• Η συζήτηση για το θέμα έγινε υπό το βάρος επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το Δημαρχείο
Κατά πλειοψηφία (30 ναι και 2 παρών) το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου ψήφισε χθες «ναι» στη φιλοξενία προσφύγων, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση και τους όρους που έλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανούσος Μανουσογιάννης και Στέλιος Πετράκης κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες πήραν από μία ψήφο. Πριν από τη συνεδρίαση έγιναν επεισόδια έξω από το δημαρχείο μεταξύ μελών αντιφασιστικής οργάνωσης του Ρεθύμνου που διαδήλωναν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων με ομάδα ατόμων που δεν επιθυμεί να μεταφερθούν πρόσφυγες στην Κρήτη. Το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν οι δυο πλευρές συνεπλάκησαν μεταξύ τους κρατώντας καδρόνια. Η αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα έκανε χρήση χημικών.
Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
Υπερψήφισε την υποδοχή και φιλοξενία των 2000 προσφύγων στο νησί το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου υιοθετώντας την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης προσθέτοντας προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την εξασφαλισμένη υγειονομική κάλυψη των ανθρώπων, την όχι μεγάλη διασπορά τους και την εξασφάλιση της σίτισης και της στέγασης τους υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Η απόφαση της ΠΕΔ υπερψηφίστηκε με 30 «Ναι» ενώ παρών ψήφισαν οι κ. Πολοπετράκης και Βουρβαχάκης. Οι κ.κ. Μανουσογιάννης και Πετράκης κατέθεσαν ο καθένας δικό του ψήφισμα στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η τρίωρη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν τον λόγο εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, οι οποίοι είχαν προσκληθεί, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και άτομα που αντιτίθενται στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων στο νησί, σημαδεύτηκε από πολλές στιγμές έντασης, ύβρεις και άκομψους χαρακτηρισμούς ενώ σε εξέλιξη ήταν έξω από το δημαρχείο επεισόδια μεταξύ των δυο πλευρών.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Ρεθύμνου καταδικάζοντας τα επεισόδια τόνισε πως οι εικόνες που καταγράφηκαν έξω από το δημαρχείο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκλήθηκαν από μειοψηφία ατόμων και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να «πληγώσουν» το τουριστικό προϊόν.
Χαρακτηριστικά είπε: «Το Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένο σε όλα τα διεθνή δίκτυα ότι τάχα εδώ έγιναν σοβαρά επεισόδια για το προσφυγικό. Λέω λοιπόν προς όλους, ότι στον τόπο αυτού που έχουμε μάθει να κουβεντιάζουμε και να συνεννοούμαστε δεν χρειάζεται να βγάζουμε ούτε τα στειλιάρια που υποστηρίζουν τα δέντρα ούτε να ερχόμαστε με ακραίες συμπεριφορές και τοποθετήσεις. Πέρυσι στην Κω με ένα επεισόδιο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας που ξέρετε ότι δεν είμαι φίλος ή οπαδός του, κατάφεραν το νησί να μην έχει φέτος τουρίστες. Την ίδια στιγμή που στο Ρέθυμνο κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε τον τουρισμό σε υψηλό επίπεδο, να προσεγγίσουμε τη ρωσική αγορά και άλλες νέες αγορές ακυρώνουμε το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας όταν δίνουμε δικαίωμα με έκτροπα και με ασχήμιες να γινόμαστε είδηση. Το Ρέθυμνο φιλοδοξούμε να γίνεται είδηση για τα καλά που κάνει όχι επειδή κάποιες ισχνές μειοψηφίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ταραχή χωρίς να ξέρουν ούτε τις απόψεις του δημάρχου, ούτε του δημοτικού συμβουλίου, ούτε έχουν ενημερωθεί σωστά για το θέμα».
Ο Γιώργος Μαρινάκης επανέλαβε τις απόψεις του αλλά και τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία των προσφύγων στο νησί. Τόνισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για hot spot, αλλά για φιλοξενία σε σπίτια. Αναλογούν όπως είπε 270 άτομα στον νομό υποστηρίζοντας πως η Κρήτη έχει τον πολιτιστικό και πνευματικό πολιτισμό να ενσωματώσει στις κοινωνίες της τους πρόσφυγες.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στην εισήγηση του ανέφερε: «Το νησί μας λέει το εξής απλό. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί πουθενά κανένα χοτ σποτ. Οι εικόνες ασχήμιας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της δυστυχίας τους από κάποιους έξυπνους δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει γιατί αυτό θα είναι πραγματικά η ταφόπλακα του νησιού. Μιλάμε για διασπορά των ανθρώπων αυτών σε όλο το νησί. Στον νομό Ρεθύμνης ο αριθμός που αντιστοιχεί είναι 275 άνθρωποι, δηλαδή 50-60 οικογένειες που να διασπαρούν στην πόλη και τα χωριά μεμονωμένα ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα γκέτο. Τα σπίτια θα τα νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία, όπως στην Αθήνα, θα τους δίνει κουπόνι η Ύπατη Αρμοστεία και όχι το ελληνικό κράτος ή ο δήμος που δεν έχει λεφτά να ταΐζει ξένους ανθρώπους. Ήδη 10.000 άνθρωποι αλλοδαποί ζουν ανάμεσα μας, μέσα στην κοινωνία μας. Είναι δίπλα μας, τους έχουμε στις δουλειές μας παράνομα και νόμιμα και δεν έχει γίνει το παραμικρό πρόβλημα. Ακριβώς γιατί το νησί εδώ έχει και ιδιαιτερότητες τέτοιες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παίρνει επάνω του μερικά πράγματα που να κάνει το δικό του και αυτό μας συμφιλιώνει και με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς μέχρι τώρα έχει δημιουργηθεί ένας αντικρητισμός ότι τάχα «εμείς ποιοι είμαστε ο περιούσιος λαός που δεν θέλουμε πρόσφυγες». Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν έρθουν τα καράβια από τα νότια -τα οποία εύχομαι να μην έρθουν ποτέ- να δούμε με ποιο ηθικό δικαίωμα θα πούμε στην Ελλάδα απαλύνετε τον πόνο. Η Κρήτη έχει πνευματική και πολιτισμική δύναμη όσοι έρχονται εδώ να ενσωματώνονται και να λειτουργούνε μαζί μας και ισότιμα. Αυτό το θέμα 275 άνθρωποι να το κάνουμε θέμα στον νομό και να ξεσηκωνόμαστε όταν από 1η Γενάρη του 2014 μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου είχαν γίνει επίσημοι δημότες από το ΥΠΕΣ 363 αλλοδαποί οι οποίοι θα ψηφίζουν στις επόμενες εκλογές.
Είναι μεγάλη υποκρισία όταν κάποιοι από εμάς είμαστε εργοδότες παρανόμων αλλοδαπών να λέμε ότι οι αλλοδαποί είναι το πρόβλημα. Η απόφαση της ΠΕΔ μιλά για πρόσφυγες, δεν μιλά για παράνομους».
Ένταση προκλήθηκε πολλές φορές κατά την τοποθέτηση του δημάρχου από πολίτες, που ήταν εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου και οι οποίοι σε υψηλούς τόνους και με άκομψους χαρακτηρισμούς αναφερόταν στους πρόσφυγες και στα όσα υπερασπίζεται ο δήμαρχος, ο οποίος απευθύνοντας τους τον λόγο τους είπε: «Μετρηθείτε με το ανάστημα σας. Είστε ισχνή μειοψηφία, ο επαγγελματικός και επιστημονικός κόσμος υπερασπίζεται αυτή την απόφαση και καταλάβετε το είστε μόνοι σας. Είναι ντροπή όταν 10 εκ. Έλληνες πήγαν στην Αμερική να κουβεντιάζουμε σήμερα ότι κινδυνεύουμε από 2.000 ανθρώπους» τους είπε.
«Διαλεγόμενοι να συνεισφέρουμε στις λύσεις, όχι να οξύνουμε τα ζητήματα»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είχαν προσκληθεί και πήραν τον λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μ. Τσακαλάκης.
Ο Βαγγέλης Μουνδριανάκης στην τοποθέτηση του υιοθέτησε την πρόταση του δήμαρχου και τόνισε πως μόνο με τον διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα προκύψουν, ξεκαθαρίζοντας πως η φιλοξενία των 2000 προσφύγων στο νησί σε σπίτια μπορεί να γίνει με σωστή διαχείριση σε κατοικίες και σε καμία περίπτωση σε hot spots. Ειδικότερα είπε: «Εκφράζω την ικανοποίηση του δικηγορικού κόσμου για την πρόσκληση που μας απευθύνατε και στην οποία ανταποκριθήκαμε. Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο και στους συμπολίτες τους παριστάμενους θέλω να πω ότι γίνεται ένας διάλογος και πρέπει να είμαστε αντάξιοι του διαλόγου. Να είμαστε δηλαδή άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρουν για να βρεθεί η πιο πρόσφορη, σωστή και δημοκρατική λύση στα πλαίσια του πολιτισμού μας και του νομικού και του ιστορικού του τόπου μας. Οφείλω να πω το εξής, υπάρχει μια συγκεκριμένη πολύ προσδιορισμένη ιστορική συγκυρία. Υπάρχουν και κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την Κρήτη σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και βεβαίως και το Ρέθυμνο. Η εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος ήταν εξαιρετικά εμπεριστατωμένη. Εμένα τουλάχιστον και δι’ εμού και τον νομικό κόσμο της πόλης και του νομού, με έχει πείσει. Η θέση ότι δεν μπορούν να δημιουργούνται hot spots άναρχα απεριορίστου αριθμού και έτσι όπως τύχει, είναι απαράδεκτη. Αυτό ειπώθηκε στην απόφαση της ΠΕΔ στα πλαίσια της απορρόφησης πολύ συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων θα πρέπει να δούμε πως γίνεται η βέλτιστη δυνατή διαχείριση τους. Κατανοώ ότι κάποιες πολιτικές δεν έχουν αντίκρισμα στη συνέχεια, κατανοώ ότι υπάρχει δυσπιστία και φόβος στον λαό μας, μήπως αυτού του είδους η περιοριστική και συγκεκριμένη πολιτική απόφαση παραβιαστεί. Εδώ όμως είμαστε αν και εφόσον προκύψει να το αντιμετωπίσουμε. Διαλεγόμενοι να συνεισφέρουμε στις λύσεις, όχι να οξύνουμε τα ζητήματα. Το παράδειγμα με την καταστροφή της Κω που αναφέρθηκε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι υπαρκτό και συνετέλεσε σε αυτό όλη η φασαρία που έγινε. Σήμερα η εικόνα του Ρεθύμνου δεν θα πρέπει να ναι μια εικόνα πανικόβλητου αλληλοσπαρασσόμενου και συμπλεκόμενου λαού. Είμαστε εδώ μπορούμε να βρούμε λύσεις και να ξεπεράσουμε ζητήματα. Ο δικηγορικός κόσμος του Ρεθύμνου είναι αλληλέγγυος στα πλαίσια των δικαιωμάτων του και των υποχρεώσεων του για να υπερασπίσει τα δικαιώματα ατομικά, πολιτικά και δημοκρατικά όλων των πολιτών του τόπου μας και όλων των ανθρώπων που πρέπει σύμφωνα με τον νομικό μας πολιτισμό, το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις καθιερωμένες διαδικασίες να υπερασπιστούμε. Ποτέ οι κραυγές δεν οδήγησαν σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε σύγκρουση. Η σύγκρουση δεν μπορεί να φέρει λύση παρά μόνο ο διάλογος από όλους».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης στάθηκε στην ανάγκη υγειονομικής κάλυψης των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στον τόπο μας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει ό,τι γίνεται να είναι προσεκτικά μελετημένο γιατί προκύπτουν θέματα υγειονομικής κάλυψης, παρά το ότι υπάρχει φιλότιμη προσπάθεια να γίνεται ότι πρέπει να γίνεται. Είναι μία διαβεβαίωση που έχουμε πολλές φορές για μία π.χ. εμβολιαστική κατάσταση ενός παιδιού.
Εμείς στο Ρέθυμνο δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ ξενοφοβίας, συμμετείχαμε το 2008 στην υπογραφή για να γίνει το κοινωνικό ιατρείο, που κατ’ αρχήν ξεκίνησε για να καλύψει αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν είμαστε φοβική κοινότητα, όμως η εμπιστοσύνη που έχουμε στο κεντρικό κράτος μας αφήνει πολλά ερωτηματικά. Εμείς είμαστε υπέρ της απόφασης της ΠΕΔ να προτείνουμε εμείς, αλλά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι και απόλυτοι για να μην υπάρξουν καταστάσεις που δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε».
Ο προέδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης υποστήριξε ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο φιλοξενίας των προσφύγων από πλευράς κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τσακωνόμαστε. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τι προτάσεις υπάρχουν, αν έρθουν οι πρόσφυγες. Αν είναι να έρθουν κάποιοι πρόσφυγες, να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πλαίσιο και τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε μεταξύ μα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης υποστήριξε ότι ο αριθμός που έχει προβλεφθεί για την Κρήτη υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί μπορεί να απορροφηθεί και να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες: «Δυστυχώς καταφέραμε ένα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρόβλημα να το κάνουμε ελληνικό και κοντεύουμε να το κάνουμε και ρεθυμνιώτικο.
Εμείς τότε βγάλαμε ένα ψήφισμα σαν Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και είπαμε ότι η Κρήτη είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός της χώρας και πρέπει να διαφυλαχθεί από την κυβέρνηση. Δίνει πολλά στην οικονομία. Με αυτά που συμβαίνουν απέξω δεν το διαφυλάσσουμε. Η απόφαση που πάρθηκε από την ΠΕΔ στο να δεχθούμε τα δύο χιλιάδες άτομα με δομές φιλοξενίας σε σπίτια θεωρώ ότι είναι η πιο σωστή λύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατηθούν αυτά τα νούμερα. Κανείς δεν πιστεύω ότι θέλει να επιτρέψουμε ανοιχτές δομές, όπως hot spots.
Να είναι πρόσφυγες, να είναι οικογένειες και να μπορούν να προσφέρουν και στη ντόπια οικονομία, αν χρειαστεί. Αυτή είναι η άποψη μας» είπε.
Οι θέσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας των 2.000 προσφύγων υιοθετώντας την απόφαση της ΠΕΔ και συμπληρώνοντας την με επιπλέον προϋποθέσεις, όπως την όχι μεγάλη διασπορά τους, τον υγειονομικό έλεγχο και τα εξασφαλισμένα κονδύλια για τη διαμονή και τη σίτιση τους. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Νίνος είπε:
«Το προσφυγικό έχει ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας. Ως εκ τούτου αν το δούμε όλοι ψύχραιμα θα καταλήξουμε ότι η Κρήτη πολύ απλά δεν μπορεί να είναι απούσα ούτε στη διαχείριση για να ανακουφίσουμε τη χώρα μας, ούτε στη διαχείριση για να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Κρήτη να γίνει το παραμικρό λάθος στη διαχείριση αυτού του θέματος. Τραγικά λάθη έγιναν στην Αθήνα, ακόμα τραγικότερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις συνέπειες τις γνωρίζουμε όλοι. Και σε τι άθλιες συνθήκες διαβιώνουν οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά αυτά, όσο και τι έγινε στην τοπική οικονομία.
Η απόφαση να αποδεχθούμε πρόσφυγες είναι μία απόφαση ειλημμένη σε κεντρικό επίπεδο. Είναι θετικό ότι ρωτήθηκε η αυτοδιοίκηση, γιατί ίσως γίνει καλύτερη ενημέρωση στις κοινωνίες, για να σταματήσουν φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα.
Εκεί που μπαίνουν οι ενστάσεις και οι ανησυχίες και πρέπει να μπει και όλη μας η πίεση όλων μας είναι για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων αλλά και τη διαχείριση σε επίπεδο Κρήτης που απαιτεί το τουριστικό προϊόν. Το να υπάρχει ένας υγειονομικός έλεγχος, ένας έλεγχος για το πως πηγαίνει η απορρόφηση τους από τις κοινωνίες θα ‘ναι καλό. Αν υπάρξει τεράστια διασπορά θα χαθεί ο έλεγχος και δεν θα γνωρίζουμε μετά από 3-4 μήνες που είναι και ποιος. Θα πρέπει να απαιτήσουμε επειδή η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων ότι δεν πρέπει να εμπλακούν ΜΚΟ και πρέπει να ζητήσουμε διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχει διαχείριση κονδυλίων από ΟΤΑ, όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε κονδύλια για διαβίωση, σίτιση».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μιχάλης Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η Κρήτη πρέπει να αναγνωριστεί για την αξιοπρεπή φιλοξενία και διαμονή των προσφύγων που θα δεχτεί τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η κρητική φιλοξενία έχει κύρια χαρακτηριστικά της το φιλότιμο και την ανθρωπιά. Δεν μετράει πορτοφόλια και θρησκείες. Φιλοξενεί και δέχεται στην αγκαλιά της αδιαμαρτύρητα συνανθρώπους που τους έπεσε το λαχείο της προσφυγιάς. Μιας προσφυγιάς που δεν επέλεξαν οι ίδιοι, αλλά ο αδηφάγος ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας.
Πρέπει να τους βοηθήσομε όχι με τη λογική της ελεημοσύνης, αλλά της αλληλεγγύης. Με τέτοιο βλέμμα θα πρέπει να δούμε την έλευση 275 προσφύγων στον νομό μας και την πόλη μας.
Οι πρόσφυγες, δεν είναι εγκληματίες, ούτε κοινωνικά αποβράσματα που έρχονται σ’ ένα ξένο τόπο για να λεηλατήσουν. Είναι θύματα πολέμων και διώξεων και έρχονται για να επιβιώσουν στον τόπο μας προσωρινά, μέχρι τη μετεγκατάσταση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έξαλλου η φιλοξενία τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποβεί ευεργετική για τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη δομών υποδοχής και η συγκεκριμένη χρηματοδότηση τους και σε αυτό θα συμφωνήσουμε με την απόφαση της ΠΕΔ.
Ο κρητικός λαός και ειδικά οι Ρεθεμνιώτες επιβάλλεται να συμβάλουν να δυναμώσει η κοινή πάλη ντόπιων και προσφύγων ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές βάρβαρες πολιτικές.
Να παλέψει για :
Αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων στις πόλεις της Κρήτης. Με αξιοποίηση ξενοδοχείων, άδειων σπιτιών και δημόσιων στεγασμένων χώρων για τη διαμονή τους.
Να μην ανοίξουν στην Κρήτη κέντρα κράτησης στρατοπέδων-«κέντρων φιλοξενίας» με άθλιες συνθήκες στη μέση του πουθενά.
Να δημιουργηθούν πραγματικά ανθρώπινες υποδομές ανοιχτές από όλους και για όλους μέσα στις πόλεις.
Ελευθερία, άσυλο και ίσα δικαιώματα των προσφύγων στην παιδεία, την περίθαλψη, την εργασία».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα, το οποίο κοινοποιεί στην ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο εκφράζει την αντίθεση του στη λογική του μόνιμου «εγκλωβισμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά των προσφύγων. Ο ίδιος κενός λόγος για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, η οποία όπως τονίζεται και στο ψήφισμα «Πρέπει να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και περίθαλψης, εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Να είναι προσωρινή σύμφωνα και με την επιθυμία των ίδιων των προσφύγων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιθυμούν να φύγουν απ’ τη χώρα μας. Αλλιώς είναι βίαιος εγκλωβισμός και ωμή παραβίαση των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες. Καλούμε τον λαό του δήμου μας να εκδηλώσει μεγαλόψυχα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που όμως καμιά σχέση δεν πρέπει να έχει με την υποκριτική «αλληλεγγύη» των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του κράτους. Να παλέψει για απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, Ελλάδα κ.λπ.) στις χώρες τελικού προορισμού τους, γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, δημιουργία δημόσιων, ανοιχτών, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των λίγων που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα τελικής εγκατάστασης δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη, άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε παιδεία και υγεία».
Καταλήγοντας ο κ. Μανουσογιάννης είπε: «Καλούμε τον Κρητικό λαό να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές σκοταδιστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές, από την ύπουλη και επικίνδυνη προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής».
Ο επικεφαλής της παράταξης Ελεύθερο Ρέθυμνο Στέλιος Πετράκης κατέθεσε επίσης ξεχωριστό ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεση του στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στο νησί. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του είπε: «Είναι λάθος να συγκρίνετε το προσφυγικό με το μεταναστευτικό. Όποιος το κάνει είναι ανιστόρητος. Οι πρόσφυγες ή και οι μετανάστες του 19ου ή του 20ου αιώνα διέφεραν ως προς τους σημερινούς αιτούντες άσυλο. Οι Έλληνες πρόσφυγες εκθεμελιώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες ένεκα εθνικών εκκαθαρίσεων, οι πληθυσμοί αντηλάσσαντο βάσει συμφωνιών επικυρωμένων κάτι που υποδηλώνει την εξαναγκαστική τους μετανάστευση και επίσης μετανάστευσαν ένεκα εσωτερικών προβλημάτων και πολλές φορές επαναπατρίζοντο».
«Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων από το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου
Στις 26 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμαρίου, μετά από πρόταση του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (δύο αρνητικές εκ μέρους της αντιπολίτευσης), ότι εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Π.Ε.Δ. Κρήτης σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί.
«Το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου αποδέχεται την προσωρινή φιλοξενία των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη και του ποσοστού που αναλογεί στον δήμο μας. Στη συνέχεια και μετά από διευκρινίσεις από το συντονιστικό του προσφυγικού της ΠΕΔ, θα προχωρήσει σε δήλωση-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε κατοικίες στα χωριά του Δήμου μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σε πεδίο μάχης το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε από τις 11:30 χθες το πρωί η περιοχή έξω από το δημαρχείο της πόλης του Ρεθύμνου όταν σημειώθηκε συμπλοκή ομάδας αντιφασιστών με ομάδα ατόμων που αντιδρούν στη φιλοξενία των προσφύγων στο νησί.
Κρατώντας καδρόνια και στειλιάρια χτυπούσαν η μια πλευρά την άλλη ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν ρίψη δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την κατάσταση.
Οι δυο ομάδες παρέμειναν στο σημείο για περισσότερες από τρεις ώρες περικυκλωμένοι από αστυνομικούς ενώ συχνές ήταν οι στιγμές έντασης όπου οι διαδηλωτές συνέχισαν τις μεταξύ τους επιθέσεις εκσφενδονίζοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα.
Επίσημη ενημέρωση για τραυματισμούς δεν υπήρξε ωστόσο η εικόνα που σχημάτισαν οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στον τόπο των γεγονότων είναι πως υπήρξαν.
Στο σημείο έφτασε άμεσα και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Ανδρέας Δασκαλάκης ενώ εξαρχής στην περιοχή βρισκόταν και ο Α.Δ. Ρεθύμνου Αντώνης Ρουτζάκης. Ισχυρή αστυνομική δύναμη με εντολή του Γενικού Α.Δ. Α. Δασκαλάκη από τα Χανιά και το Ηράκλειο μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο για να ενισχύσει την τοπική ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο ήταν όλη η δύναμη της ΟΠΚΕ, μια διμοιρία των ΜΑΤ από το Ηράκλειο και μια από τα Χανιά καθώς και μεγάλος αριθμός αστυνομικών από την ΥΠΑΣΕΚ που προστέθηκαν στην αστυνομική δύναμη του Ρεθύμνου.
Το μεσημέρι κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό ζήτημα προκλήθηκαν νέα επεισόδια. Οι αστυνομικοί έκαναν εκ νέου χρήση χημικών και απώθησαν τους συγκεντρωμένους της ομάδας των αντιφασιστών προς τους Τέσσερις Μάρτυρες για να περιορίσουν τις εντάσεις και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η κυκλοφορία των ΙΧ στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη είχε διακοπεί από τις 11:00 το πρωί έως και τις 16:00 το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν συνολικά πέντε προσαγωγές εκ των οποίων οι τρεις από την πλευρά των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες. Οι δυο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τα δυο άτομα να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων ενώ ο ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.
Ωστόσο αργά το βράδυ με εντολή εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αμέσως μετά στις 10 το βράδυ αντιφασιστικές ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες πραγματοποίησαν μεγάλη και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια κατέληξαν στην πλατεία Μικρασιατών όπου και παρέμειναν μέχρι τα μεσάνυχτα οπότε και έκλεισε η εφημερίδα, ενώ σε επιφυλακή ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και οι αστυνομικές δυνάμεις.