Σε μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συζητήθηκε σήμερα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
Μετά από εξάωρη συνεδρίαση το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και γνωμοδότησε θετικά, ζητώντας να υιοθετηθούν οι προτάσεις των δυο τμημάτων του τεχνικού επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να εκφράσει άποψη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το έργο: «Κατασκευή, Χρηματοδότησ
Τους βασικούς άξονες της ΜΠΕ παρουσίασαν ο Γιάννης Καρνέσης Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος και αναφέρθηκε στο έργο και τις πηγές χρηματοδότησής του, η Στέλλα Καϊμάκη, Εκπρόσωπος της Μελετητικής Εταιρείας ADENS που εκπόνησε την ΜΠΕ του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, αναφέρθηκε σε επιμέρους περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχόλησαν τους μελετητές, ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης, ο Διευθυντής ΠΕ.ΧΩ.Σ. Μαρίνος Κριτσωτάκης παρουσίασε την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων βελτίωσης της ΜΠΕ, μίλησε εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Πρόεδρος Μιχάλης Χωραφάς, ο οποίος και αναφέρθηκε στις αναλυτικές παρατηρήσεις που έχει δημοσιοποιήσει έγκαιρα το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, αναφέρθηκε στο έργο, παρουσιάζοντας και τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τα δύο τεχνικά επιμελητήρια του νησιού.
Στη συνεδρίαση παρουσιάσαν διαδοχικά τις θέσεις τους οι Δήμαρχοι Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος καθώς και ο βουλευτής του Μέρα 25 Γιώργος Λογιάδης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Χανίων Νίκου Καλογερή, Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή, Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, αρκετών εκπροσώπων φορέων και πολιτών από τις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των επιμελητηρίων. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως πρέπει να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο». Ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως εάν το αρμόδιο υπουργείο είχε με τους δήμους και με την περιφέρεια της Κρήτης καλύτερη συνεργασία ίσως να μην υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. «Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε θετικά στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Τώρα βλέπουμε μια θετική εξέλιξη. Θεωρώ ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των παρατηρήσεων και των προτάσεων πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά επιμελητήρια της Κρήτης», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προτάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης από το Υπουργείο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την πεποίθηση πως το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. «Ένα κορυφαίο όργανο Δημοκρατίας που για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο ρόλος του και η συμβολή του στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης», δήλωσε.
«Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα μελετηθούν ενδελεχώς από το Υπουργείο Υποδομών», δήλωσε ο κ. Καρνέσης, εξηγώντας παράλληλα πως η τελική άποψη του Υπουργείου Υποδομών θα λάβει υπόψη ό,τι εύλογο και λογικό έχει υποβληθεί από τους φορείς που έχουν γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και όσα προτείνονται από το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα για να διαμορφώσει την οριστική του πρόταση. Στη συνέχεια θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Πιστεύω ότι η χάραξη του δρόμου δεν θα αμφισβητηθεί σε κανένα σημείο ριζικά από το περιφερειακό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι σημαντικό ότι ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η εισήγηση της υπηρεσίας μας. Η πρόταση συμπληρώνεται με τις θέσεις και τις προτάσεις του τεχνικού επιμελητηρίου, των δήμων και των φορέων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρακάμψεις που δεν είχαν προβλεφθεί στη συγκεκριμένη ΜΠΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας του δρόμου ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».