Ενθαρρυντικά είναι τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την πορεία των κρητικών εξαγωγών το τελευταίο χρονικό διάστημα παρά το σκηνικό αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αγορά ελέω οικονομικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα οι εξαγωγές ακολούθησαν ανοδική τροχιά σε ποσοστό που ξεπερνά το 100% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εξαγωγέων Κρήτης η εφετινή χρονιά θα αποτελέσει σεζόν σταθμό στην ιστορία των κρητικών εξαγωγών και το πρόσημο στο τέλος θα είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Τα έσοδα μάλιστα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους μπορούν να συγκριθούν με το «χρυσό» πρώτο πεντάμηνο του 2013.
Το κλίμα στις τάξεις των εξαγωγών της χώρας είναι θετικό και η Κρήτη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση με τις προσδοκίες για τους επόμενους μήνες να είναι ιδιαίτερα υψηλές από την στιγμή που η αγορά ελαιολάδου σπάει κάθε ρεκόρ. Το ελαιόλαδο σε επίπεδο χώρας οδηγεί την κούρσα των εξαγωγών με την αύξηση να ξεπερνά το 165%, ακολουθούν μηχανήματα με αύξηση 30%, έπειτα τα βιομηχανικά προϊόντα με 20%, τα τρόφιμα με 9% και τα χημικά με 8,6%. Η χρυσή ελαιοκομική σεζόν εξαργυρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους τοπικούς επιχειρηματίες με τις εξαγωγές να αποτελούν ίσως το τελευταίο ανάχωμα στις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να επιτευχθεί τόνωση της αγοράς μέσα σ’ ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Μπορεί το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των εξαγωγών να είναι ελπιδοφόρο, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα και το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές έχουν επηρεάσει και τις διεθνείς αγορές, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι ιδιαίτερα «σκληροι» στις συναλλαγές με τους Έλληνες εξαγωγείς επιζητώντας καλύτερες τιμές και στις περισσότερες περιπτώσεις εγγυήσεις για τα εξαγώγιμα προϊόντα. Εταιρείες που εισάγουν στην χώρα τους προϊόντα από την Ελλάδα εκφράζουν την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα η εξέλιξη αυτή να έχει οδηγήσει στην ακύρωση παραγγελιών.
Σημαντικό ρόλο στην σταδιακή άνοδο των εξαγωγών μετά και το εφιαλτικό 2013 έχει διαδραματίσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, τα μέλη του οποίου μέσα από συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες έχουν επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες της Κρήτης για τα οφέλη της εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με στόχο οι επιχειρηματίες του νησιού να προχωρούν σε στοχευμένες ενέργειες με μηδενικό ρίσκο. Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κρητικών εξαγωγών με στόχο την τόνωση της αγοράς και τη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.
«Έχουμε μία πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά σε σχέση με το 2013, που ήρθε να εγγραφεί στα στατιστικά του 2014 και έτσι λοιπόν με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες κατηγορίες των τροφίμων τα εξαγώγιμα προϊόντα μας σημειώνουν χωρίς καμία αμφιβολία πολύ καλές αυξήσεις. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία έντονη αβεβαιότητα από την πλευρά των διεθνών αγοραστών για τα ελληνικά προϊόντα σχετικά με το πώς θα γίνονται οι συναλλαγές και για το πώς θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις παραγγελίες τους και όλα αυτά από τη δική τους την πλευρά έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να πιέσουν δηλαδή για να πάρουν σε χαμηλότερη τιμή το προϊόν», επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης και πρόσθεσε:
«Εξακολουθούμε ωστόσο να είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρωζώνης, καθώς η συμμετοχή των εξαγωγών μας στο ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα μικρή. Υπάρχουν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, όπου οι εξαγωγές ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ. Μία χώρα η οποία δεν παράγει δεν έχει μέλλον. Κάθε άνοδος μία μονάδα στο ακαθάριστό μας προϊόν είναι 80.000 θέσεις εργασίας. Αν οι παραγωγή αυξηθεί αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρχει απορρόφηση από το άνεργο δυναμικό και θα έπρεπε να υπάρχει άλλη λογική και μία νέα ματιά».