Θετικοί εμφανίζονται οι έμποροι του Ρεθύμνου στο νέο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούνιο και αφορά στην online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.
Σε πρώτη φάση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί έως τα τέλη Μαΐου στην απόσυρση χιλιάδων ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες διασύνδεσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Το επόμενο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι με τη διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet, η οποία θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, τόνισε πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής γι’ αυτό και όπως είπε ο εμπορικός κόσμος το βλέπει με θετικό μάτι.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Είναι ένα σωστό μέτρο γιατί περιορίζει τη φοροδιαφυγή και η Εφορία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ταμεία του κάθε καταστήματος και να κάνει ελέγχους και για το ΦΠΑ. Είναι ένα πολύ καλό μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οποιοδήποτε μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση μας βρίσκει θετικούς, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξαλείφονται φαινόμενα όπου κάποιοι πληρώνουν και κάποιοι άλλοι όχι».
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ) που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών, οι οποίες δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της online παροχής δεδομένων. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 την παύση αυτών στο TaxisNet ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Η σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τρία ηλεκτρονικά μπλόκα που επιχειρεί να στήσει η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής. Το μέτρο θα συνοδευτεί από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020. Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών αναμένεται να ξεκλειδώνει γρηγορότερα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Τα χάρτινα βιβλία και τιμολόγια θα καταργηθούν και θα περάσουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.
Πρόκειται για το τελικό βήμα πριν από την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον κεντρικό υπολογιστή του taxisnet.
Με την εφαρμογή του, κάθε απόδειξη που θα εκδίδουν οι επαγγελματίες από τον Ιούνιο του 2020, αυτομάτως θα καταγράφεται στη «μερίδα» στα ηλεκτρονικά βιβλία, που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας στο taxisnet.
Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων, θα προηγηθεί και θα εφαρμοστεί μέχρι τον Απρίλιο το αργότερο. Έτσι, με την παράλληλη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται, θα περνούν απευθείας και θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό βιβλίο του επαγγελματία.
Στο ίδιο βιβλίο θα καταχωρούνται και οι δαπάνες του επιτηδευματία, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μόνο με ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ τα χάρτινα τιμολόγια καταργούνται και δεν θα αναγνωρίζονται από την εφορία προς έκπτωση.
Η εφαρμογή θα υπολογίζει αυτόματα τον ΦΠΑ, που αναλογεί στον μήνα ή στο τρίμηνο για κάθε επιτηδευματία ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί (απλογραφικά ή διπλογραφικά).
Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται και θα καταργηθεί η υποβολή περιοδικών και ετήσιων φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης θα καταργηθεί, αφού δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία
Η πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting & Tax Application) είναι η εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ΑΑΔΕ, στην οποία:
– παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και
– απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων. Όλες τις Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ και σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.
– Η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνει δύο Βιβλία:
– Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.
– Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση.
Επίσης, στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ:
– Διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων.
– Γίνεται Χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών.
– Διενεργούνται οι αναγκαίες Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Οι παραπάνω 1 έως 3 εγγραφές έχουν τυποποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις Επιχειρήσεις και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Συνολικά, ονομάζονται Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών.