Θετικός εμφανίζεται ο δήμος Αμαρίου για το έργο κατασκευής του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι, το οποίο πρόσφατα, έλαβε υπουργική υπογραφή για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ αρνητική παραμένει η θέση της Σητείας που ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρει το έργο.
Το έργο κατασκευής του υβριδικού σταθμού Αμαρίου συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το αρμόδιο υπουργείου Περιβάλλοντος.
Από το Ρέθυμνο συμμετείχαν ως εκπρόσωπος του Δήμου Αμαρίου, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Ψαρουδάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης, ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης.
Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται στα 280 εκατ. ευρώ με εγχώρια προστιθέμενη αξία που αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Το έργο θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, καθώς και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.
«Έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα για την Κρήτη»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου υποστήριξαν πως το έργο κατασκευής του υβριδικού σταθμού θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανόλης Ψαρουδάκης, σε δηλώσεις του τόνισε, πως το Αμάρι εκτιμά ότι το έργο θα επιφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή και όχι μόνο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το ιστορικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου. Χαρακτηριστικά είπε: «Ο δήμος Αμαρίου έχει τη βάση του έργου και το όνομα του υβριδικού σταθμού. Υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις και έχει τοποθετηθεί ο δήμος διαχρονικά υπέρ του έργου. Έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις που αφορούν σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα. Η περιοχή του Αμαρίου έχει το αυθεντικότερο περιβαλλοντικό απόθεμα στην Κρήτη, όμως σε συνδυασμό με το βυζαντινό αρχαιολογικό ιστορικό του αποτύπωμα, αποτελεί μια περιοχή με Γεωπάρκο, μια περιοχή Νατούρα που συμπεριλαμβάνει το Φράγμα Ποταμών, άρα έχει ένα υψηλό δείκτη περιβαλλοντικής αντίληψης και συνείδησης. Από την άλλη παρατηρώ ότι οι όποιες διαφωνίες υπήρχαν κατά το παρελθόν για την ίδρυση του φράγματος των Ποταμών, τώρα οι ίδιες φωνές προσπαθούν να στηρίξουν και στηρίζουν την ανάπτυξη του βιοτόπου στην περιοχή. Υπενθυμίζω ότι γραμμάριο νερού δεν παίρνει από το φράγμα των Ποταμών το Αμάρι, παρόλα αυτά δίνει λύσεις στο θέμα της άρδευσης και της ύδρευσης μεγάλων περιοχών του Ρεθύμνου.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά της Σητείας, είπε: «Σε σχέση με τη φρασεολογία που ακολουθείται από πλευράς Σητείας ότι με την κατασκευή του έργου θα δεχτούν μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από εμάς, εξέθεσα στοιχεία που αφορούν τις εκσκαφές και τα μπετά, τα οποία είναι πολύ περισσότερα στην περιοχή του Αμαρίου. Όμως σε κάθε περίπτωση πολιτική μας απόφαση και τη περιφέρειας είναι το πρόγραμμα που αφορά στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στις οποίες συμμετέχουμε με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, τους δήμους των Λευκών Ορέων και της Σητείας και πρέπει να συνεργαζόμαστε. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και αυτή για να προστρέξουμε στην αειφορία και στην ποιοτική ανάδειξη των περιοχών μας. Έχουμε ευαισθησίες. Η περιοχή μας για περισσότερα από 15 χρόνια φιλοξενεί τα απορρίμματα του νομού, παρότι είναι ο μικρότερος χρήστης- με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα ικανοποιώντας και ακλουθώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό που τώρα ολοκληρώνεται με τη κατασκευή του εργοστασίου. Λεμέ λοιπόν ότι με τη Σχολή Ασώματων, το εργοστάσιο απορριμμάτων, τον υβριδικό σταθμό, τη αξιοποίηση των νερών του Πλατύ με το φράγμα του σε συνδυασμό με τις υποδομές που θα δημιουργηθούν ανταποδοτικά στο οδικό δίκτυο, όλα αυτά αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναπτυχθεί η περιοχή και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερη και σε αυτό είχαμε το γνώμονα ότι θέλουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε πόρους και να αναλαμβάνουμε και μερίδιο από το κόστος αυτό. Εμείς σαν Αμάρι στο σχεδιασμό της ανάπτυξης συμμετείχαμε και συμμετέχουμε με διάφορους τρόπους, είτε δίνοντας νερό, διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια, διεκδικούμε το φράγμα του Πλατύ για να αρδεύονται 45.000 τ.μ. και το περίσσευμα να πηγαίνει στη βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαράς και με την υπογραφή του σχεδίου ανάπτυξης της σχολής Ασωμάτων θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι μια βεντάλια πραγμάτων που οδηγούν στην ανάπτυξη και δίνουν μια άλλη προοπτική στην περιοχή μας».
Τον Δήμο Ρεθύμνου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του έργου, αφού όπως είπε αφορά την ανάπτυξη όλης της Κρήτης.
Υπέρ του έργου τάχθηκε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος σημείωσε πως: «Θα υπάρξει κάποια περιβαλλοντική επίπτωση, όμως για την ανάπτυξη του τόπου πρέπει να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης τόνισε τη στήριξη του Οργανισμού στο έργο, το οποίο ο ΟΑΚ θεωρεί πολύ σημαντικό:«Ως ΟΑΚ εμπλεκόμαστε στο έργο που γίνεται στο Φράγμα Ποταμών. Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε ξανά τη στήριξή μας σε αυτό το έργο, το οποίο το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Η ανάγκη ύπαρξης ενός έργου, όπως αυτού που συζητάμε, 50 mw, στη λογική της μπαταρίας ενέργειας είναι κάτι το οποίο έχει προκριθεί σαν βασικός άξονας προτεραιότητας από την ΡΑΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, θα εξακολουθήσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Λαμβάνουμε επίσης υπ’ όψιν και τα σοβαρά οφέλη τα οποία έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης από τη συγκεκριμένη σύμβαση του έργου – θυμίζω ότι υπάρχουν ανταποδοτικά χρήματα που δίνονται στον Οργανισμό, χρήματα τα οποία πέφτουν ξανά μέσα στην Κρήτη για έργα τα οποία έχουμε στο μυαλό μας, έχουμε σχεδιάσει και από τα οποία θα ωφεληθεί ο λαός της Κρήτης. Οπότε, στη λογική αυτή υποστηρίζουμε το έργο».
Οι αντιδράσεις της Σητείας
Οι αντιδράσεις, από την πλευρά της Σητείας παραμένουν, με τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη να δηλώνει πως θα υπάρξει προσφυγή για το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου δε μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή μας. Έχουμε υπερκεράσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα περπατήσει το έργο. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣτΕ. Είναι το μόνο όπλο για να αντιταχθούμε στο έργο» είπε και πρόσθεσε ότι: «Με ποια λογική προσπαθείτε να μας επιβάλλεται ένα έργο που δεν θέλουμε; Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο» διαμηνύουν οι κάτοικοι της Σητείας, που δίνουν το «παρών» στη συνάντηση και επισημαίνουν: «Η Κρήτη είναι αιολικά υπανάπτυκτη, ενώ έχει το δυναμικό. Ούτε το 1/4 των δυνατοτήτων της δεν έχει αξιοποιηθεί».
Όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης, «δεν συνάδει αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε για την περιοχή μας, να αναπτύξουμε το φυσικό γεωπάρκο της Σητείας, το οποίο έχει ενταχθεί ήδη στην Unesco με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Αντιτίθεται στο σχεδιασμό μας και σε αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τα κελεύσματα της κοινωνίας και να σεβαστούμε τις αποφάσεις των συμβουλίων. Δεν γίνεται να παίρνονται κάποιες αποφάσεις ερήμην των κοινωνιών, για σχεδιασμούς άλλων, σε ένα μέρος το οποίο εκ των πραγμάτων είναι το πιο υποβαθμισμένο μέρος της Κρήτης! Έχουμε μείνει εκτός σχεδιασμού ΒΟΑΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια – και ο τωρινός σχεδιασμός δυστυχώς δεν μας περιλαμβάνει μέσα, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας και θεμιτές είναι και λογικές. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι. Οι όποιες θα αποφάσεις θα ληφθούν θα δώσουν αποτέλεσμα.
Θεωρούμε ότι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες κι έναν ουσιαστικό διάλογο πρέπει να βγουν τα όποια συμπεράσματα».
Το θέμα θα συζητηθεί και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, τονίσει ότι: «Η επένδυση που προωθούμε στην Κρήτη ήδη από το 2011 είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη. Συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση κι έρχεται να απαντήσει αποτελεσματικά κι οικονομικά στο υπαρκτό πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η Κρήτη. Αν, μάλιστα, μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια».