Όσοι αναγνώστες είναι εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα παρακαλούνται να κάνουν μια αναζήτηση στο Facebook με τις λέξεις «stop 5G».
Η αναζήτηση αυτή έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οδηγεί σε «ανοιχτές» και «κλειστές» ομάδες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, σε διάφορες χώρες του κόσμου, με διάφορες γλώσσες αλλά μια κοινή πεποίθηση: Τα δίκτυα 5G δεν πρέπει να αναπτυχθούν γιατί θα οδηγήσουν στον αφανισμό της ανθρωπότητας, όπως την ξέρουμε τουλάχιστον. Διότι, τα δίκτυα 5G σκοτώνουν τις μέλισσες, σκοτώνουν κατά εκατοντάδες τα πουλιά, προκαλούν τον κορονοϊό επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Τέλος, μεταξύ πολλών άλλων, ευθύνονται και για το θάνατο των φαλαινών, αφού αυτές εξοκείλουν στις ακτές λόγω των ηλεκτρικών κυμάτων των δικτύων 5G που επηρεάζουν τα υπερηχητικά(!) τους κύματα. Το τελευταίο, το έχει αναρτήσει μια Γιαπωνέζα, με το όνομα Τομόε Φουρουκάβα. Σημειώνουμε ότι η Ιαπωνία είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου, που επιτρέπουν ακόμη το κυνήγι της φάλαινας και έχουν φαλαινοθηρικά. Δεν διευκρινίζει πάντως αν η ίδια έχει σχέση με τη φαλαινοθηρία και φοβάται μη χάσει τη δουλειά της, αφού θα εξοκείλουν στις ακτές οι φάλαινες όλου του κόσμου και δεν θα έχουν πια τι να κυνηγούν.
Οι πολέμιοι του 5G έχουν εφεύρει και νέες λέξεις, όπως την ηλεκτροευαισθησία για παράδειγμα. Όσοι είναι, λοιπόν, ηλεκτροευαίσθητοι, μόλις εκτεθούν στα δίκτυα 5G, λένε, θα πάθουν σοβαρές βλάβες και θα πεθάνουν. Δυστυχώς παρόλο που διάβασα με προσοχή την ανάρτηση, δεν βρήκα πουθενά πως γίνεται η σχετική διαπίστωση. Συνεπώς, θα μείνω με την απορία, αν είμαι ή όχι ηλεκτροευαίσθητος, μέχρι να βρω και να χρησιμοποιήσω ένα κινητό τηλέφωνο 5G, για να το διαπιστώσω στην πράξη.
Το ενδιαφέρον είναι πως ομάδα «Σταματήστε το 5G» με 2.000 μέλη υπάρχει και στα ελληνικά με προμετωπίδα το αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού για τις συχνότητες 5G, που εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο στις 7 Μαΐου του 2021. Δυστυχώς, η εγγραφή των μελών στην ομάδα αυτή γίνεται μετά από έλεγχο ταυτότητας από τους διαχειριστές και έτσι την απέφυγα.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο 5G. Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Τίποτα πέραν αυτού και τίποτα διαφορετικό. Εκπέμπονται σε τέσσερις ζώνες χιλιοστομετρικών κυμάτων (26, 28, 38 και 60 GHZ) οι οποίες συνδυαζόμενες, μπορούν να προσφέρουν μέση απόδοση 4 Gigabits.
Τα δίκτυα 4ης γενιάς (4G), που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα στις συνδέσεις δεδομένων των κινητών μας τηλεφώνων, εκπέμπουν στις ζώνες 1-3 GHZ και είναι δέκα φορές πιο αργά αφού έχουν απόδοση μέχρι 0,4 Gigabits.
Ας ξεκαθαρίσουμε και τα σχετικά με τις ακτινοβολίες. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική και άμεση έκθεση μας για μεγάλο χρόνο σε ακτινοβολία που ξεπερνά τα 100 GΗΖ, είναι πιθανόν να έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας. Οι συσκευές, που λειτουργούν στο φάσμα αυτό, είναι οι λυχνίες υπέρυθρων που χρησιμοποιούνται στα solarium, τα οικιακά τηλεκοντρόλ, που έχουμε όλοι για να αλλάζουμε κανάλια στις τηλεοράσεις και οι φυσικές πηγές ακτινοβολίας όπως ο ήλιος. Σε ακόμη πιο πολλά GHZ βρίσκουμε και τις ακτίνες Χ και τις ακτινογραφίες που κάνουμε, με κάποιο ρίσκο, αλλά για το καλό της υγείας μας.
Οι εκπομπές μικροκυμάτων στο δίκτυο 5G, ξεκινούν όπως αναφέραμε από τα 26 και φτάνουν οριακά μέχρι τα 60GHZ. Μέχρι σήμερα, παρά την εντατική έρευνα που γίνεται, δεν έχει αποδειχθεί ότι οι εκπομπές, μέχρι το επίπεδο αυτό, προκαλούν βλάβες στον οργανισμό του ανθρώπου.
Το επιπλέον κύριο και σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την τεχνολογία 5G έναντι των προηγούμενων τεχνολογιών 3G και 4G είναι ότι έχει πάρα πολύ μικρό λανθάνοντα χρόνο δικτύου (Latency time) ή -με πιο απλά λόγια- μικρό χρόνο καθυστέρησης. Ενώ αυτός στα δίκτυα 4G και 3G είναι από 20-60 χιλιοστά του δευτερολέπτου, στα δίκτυα 5ης γενιάς δεν υπερβαίνει τα 1-2 χιλιοστά. Αυτή η ιδιαιτερότητα, συνδυασμένη με το μεγάλο όγκο των δεδομένων, που μπορεί να μεταδώσει ένα δίκτυο 5G, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών και υπηρεσιών πραγματικού χρόνου (αυτόματη οδήγηση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, εφαρμογές Internet of Things, εξ αποστάσεως ιατρικές επεμβάσεις, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented reality), παρακολούθηση λειτουργίας μηχανημάτων ακριβείας κλπ). Όλες αυτές οι εφαρμογές και χιλιάδες άλλες, απαιτούν μεγάλες ταχύτητες και μικρό χρόνο καθυστέρησης δικτύου και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν με τα δίκτυα της προηγούμενης γενιάς.
Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά στις διάφορες θεωρίες συνομωσίας και ας περιμένουμε τις νέες τεχνολογίες, που στηριγμένες στα δίκτυα 5G θα αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο κίνησης και τον τρόπο επικοινωνίας στον πλανήτη μας.