Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για τον τουριστικό κλάδο καθώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αλλά και πότε αυτός θα μπορέσει να επανεκκινηθεί. Πράκτορες και ξενοδόχοι παρακολουθούν με αγωνία καθημερινά τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τις πολιτικές που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες περιμένοντας ταυτόχρονα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων τους, των πελατών τους αλλά και των ιδίων των μονάδων τους, προκειμένου να ζυγίσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν σε σχετικές αποφάσεις.
Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των τουριστικών επιχειρηματιών κυριάρχησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου. Ερωτήματα και απορίες που δεν μπόρεσαν να απαντηθούν αφού η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή. Ήδη το πρώτο τρίμηνο της σεζόν (Απρίλιος – Μάιος και Ιούνιος) χάθηκε καθώς οι όποιες κρατήσεις είχαν γίνει ακυρώθηκαν. Πλέον οι ελπίδες στρέφονται στους επόμενους μήνες για τους οποίους μάλιστα υπάρχουν κρατήσεις (σε ποσοστό 40-50%) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδόχων. Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν αυτές οι κρατήσεις θα είναι ακόμα σε ισχύ τον επόμενο μήνα ή αν οι ακυρώσεις θα συνεχιστούν. Άγνωστο παραμένει επίσης το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με εξαίρεση αυτών της δωδεκάμηνης λειτουργίας, το όποιο σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις θα γίνει την 1η Ιουνίου.
Η ανασφάλεια είναι διάχυτη στον τουριστικό κλάδο και οι ξενοδόχοι καλούνται να ζυγίσουν τα δεδομένα για να καταλήξουν σε σχετικές αποφάσεις για το αν θα επαναλειτουργήσουν ή όχι τις μονάδες τους. Αυτό θα αποτελέσει μεμονωμένη απόφαση του κάθε επιχειρηματία η οποία θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρατήσεων της μονάδας του σε συνδυασμό με τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών που θα ορίσει ο ΕΟΔΥ αλλά και με τις οδηγίες του υγειονομικού πρωτόκολλου. Δεν θεωρείται απίθανο αρκετές μονάδες να μην ανοίξουν ιδιαίτερα αν η επαναλειτουργία τους χαρακτηριστεί οικονομικά ασύμφορη από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες να επαναλειτουργήσουν περιορισμένο αριθμό ξενοδοχείων.
Εν τω μεταξύ χθες τις ανησυχίες της για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο την επόμενη ημέρα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό, Μάνο Κονσόλα, η ΠΟΞ τονίζει ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, ενώ παραμένει ανοικτό ακόμη το ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η ΠΟΞ ζητεί αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και οικονομική στήριξη των ξενοδόχων μπροστά στην αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Παράλληλα, υγειονομικά πρωτόκολλα, επιδότηση εργασίας, μείωση του ΦΠΑ και μη καταβολή προκαταβολής φόρου ζητούν από τον πρωθυπουργό με κοινή επιστολή τους ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του.
Μεγάλο ερωτηματικό ο χρόνος και ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων
Μεγάλη είναι η αγωνία που διακατέχει τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στο Ρέθυμνο για το μέλλον της φετινής σεζόν, καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα σε σχέση με το πώς, πότε και με ποιές προϋποθέσεις θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους.
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί αφού καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν, ενώ πράκτορες και ξενοδόχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο των ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και πότε οι δυνητικοί πελάτες τους θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Άγνωστο παραμένει επίσης πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αλλά και τι θα προβλέπεται στο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία για να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους. Οι προβληματισμοί αυτοί εκφράστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, όπου οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να πει με βεβαιότητα ότι θα επαναλειτουργήσει τη μονάδα του, αφού αυτό θα αποτελέσει προϊόν σκέψης αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο αριθμός των κρατήσεων, οι υγειονομικοί κανόνες που θα πρέπει να πληροί ένα ξενοδοχείο, σε συνάρτηση με τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις, είναι δεδομένα που πρέπει να επεξεργαστούν οι επιχειρηματίες προτού αποφασίσουν το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν οικονομικά ασύμφορο και θεωρούν πως αν οι κρατήσεις είναι μικρότερες από το 50% τη φετινή σεζόν δεν θα λειτουργήσουν. Από την άλλη μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και αναλόγως τον αριθμό των πελατών που θα προβλέπεται με βάση τα τ.μ. από το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσουν με λιγότερες μονάδες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης ανέφερε: «Το τοπίο είναι ακόμα ασαφές και ομιχλώδες. Δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν και αν θα ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε σαν σύλλογος ξενοδόχων να καταγράψουμε τους κινδύνους που τυχόν προκύψουν σε σχέση με το άνοιγμα ενός ξενοδοχείου από το να αρρωστήσει ένας πελάτης ή κάποιος εργαζόμενος και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους πράκτορες μας ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους κινδύνους. Περιμένουμε επίσης το υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο από ότι έχω ενημερωθεί θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση. Δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για το τι πρόκειται να γίνει γιατί όπως έχουμε ξαναπεί είναι σύνθετο το θέμα των ξενοδοχείων. Συζητήσαμε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου ξενοδόχων πως και αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Κάθε επιχειρηματίας θα αποφασίσει για τον εαυτό του ζυγίζοντας τα δεδομένα. Είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από το τι κρατήσεις έχει κάθε ξενοδόχος -υπάρχουν κρατήσεις για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου- κατά προσέγγιση από 40-50%. Η απόφαση ή μη για το άνοιγμα μιας μονάδας θα γίνει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κρατήσεις, με τις πτήσεις, με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Πρέπει να ξέρουμε σε τι φάση θα βρίσκεται όλη η Ευρώπη και όχι μόνο. Επίσης πρέπει να δούμε τι θα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο και αν θα μπορούμε με βάση τις προβλέψεις του πρωτοκόλλου να λειτουργήσουμε και αν το κόστος που θα διαμορφώνει αυτό το πρωτόκολλο θα μπορεί να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα κάθε ξενοδοχείου. Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν πάρα πολύ σοβαρά και προσεχτικά από κάθε ξενοδόχο».
Επιστολή αγωνίας στον υπουργό τουρισμού από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων
Τις ανησυχίες της για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο την επόμενη ημέρα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό, Μάνο Κονσόλα, η ΠΟΞ τονίζει ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, ενώ παραμένει ανοικτό ακόμη το ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η ΠΟΞ ζητεί αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και οικονομική στήριξη των ξενοδόχων μπροστά στην αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.
Ειδικότερα στην επιστολή της ΠΟΞ αναφέρεται: «Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε πως την 1η Ιουνίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα επαναλειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία. Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν; Με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιους πελάτες; Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη μας θα πρέπει να εφαρμόζουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πως τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου.
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας. Το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι άδεια από πελάτες.
Τα ξενοδοχεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια. Με ασφάλεια για την υγεία των πελατών τους και των εργαζομένων τους, με ασφάλεια για την ίδια τη βιωσιμότητα τους. Το ότι η φετινή χρονιά είναι χαμένη για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί πρόωρα και η επόμενη. Αν θέλετε να ορίσετε την 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, δώστε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμένες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσεις, να μην διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους. Επομένως παράλληλα με την αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό. Οι Έλληνες ξενοδόχοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείναμε εδώ, παλέψαμε και με προσωπικές θυσίες στηρίξαμε την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Δυστυχώς σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε. Αν θέλετε η ελληνική ξενοδοχία να έχει αύριο πρέπει σήμερα να μας βοηθήσετε».