Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη δημοτική αρχή Ρεθύμνου, η απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε παράνομη την απευθείας και μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για εκμετάλλευση στους Δήμους. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται η Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών του 2009 περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Αν και η αίτηση ακύρωσης είχε κατατεθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ήδη από το 2009, το Δικαστήριο δέχτηκε να συνεχιστεί η δίκη, δεδομένου ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είχε αντικατασταθεί με όμοιες και νεώτερες το 2013 και το 2014.
Και όλα αυτά την στιγμή που ο Δήμος Ρεθύμνου, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας περίμεναν από μέρα σε μέρα τη νέα ΚΥΑ για να προχωρήσουν τις διαδικασίες που είναι και χρονοβόρες και αφορούν στην εκμίσθωση των τμημάτων αιγιαλού εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Προς το παρόν το τοπίο παραμένει θολό, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν το κράτος θα περιμένει την απόφαση της νέας δικασίμου που έχει οριστεί για τις αρχές Ιουνίου ή αν θα εκδοθεί κανονικά η ΚΥΑ όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Η καθυστέρηση πάντως θεωρείται σχεδόν δεδομένη και αυτό είναι που προβληματίζει τη δημοτική αρχή για την τυχόν χαοτική κατάσταση που θα παρουσιάζουν οι παραλίες τις επόμενες μέρες, οπότε και θα καταφτάσουν οι πρώτοι επισκέπτες αλλά κυρίως αυτό που τους προβληματίζει είναι η ανάθεση του ναυαγοσωστικού έργου, διαδικασία επίσης χρονοβόρα, για την οποία προς το παρόν δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι εάν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς υπουργείων.
Πάντως σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής ρευστή. Ειδικότερα ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Κάθε χρόνο μας έρχεται μια ΚΥΑ με την υπογραφή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία γίνεται η παραχώρηση του αιγιαλού στους Δήμους και εμείς με την σειρά μας παραχωρούμε τα τμήματα αυτά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Ενημερώθηκα σήμερα (χθες) για την αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 2009 για ακύρωση αυτής της ΚΥΑ. Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ την έκρινε παράνομη την ΚΥΑ. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η ιστορία και αν θα περιμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης ή αν η απόφαση του δικαστηρίου θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο. Αν δεν παραχωρηθεί η παραλία στους Δήμους τότε δεν θα εκμισθώσουμε τμήματα για ομπρελοκαθίσματα και θα υπάρχει αφενός μια αναρχία και αφετέρου δεν θα υπάρχει ναυαγοσωστικό έργο-καθώς η ανάθεση του ναυαγοσωστικού γίνεται μετά τη μίσθωση της παραλίας- αφού με αυτά τα χρήματα πληρώνει τους ναυαγοσώστες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει τώρα γιατί είναι χρονοβόρα -πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί, να περάσει από Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κ.τ.λ. Δεν ξέρουμε καθόλου τί θα γίνει, τηρούμε στάση αναμονής».
Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ, σύμφωνα με το δικαστήριο κρίνεται παράνομη για δύο λόγους:
Ο πρώτος αφορά «τη συλλήβδην παραχώρηση με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που βρίσκεται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης σημασίας του παράκτιου χώρου ως στοιχείου του φυσικού περιβάλλοντος, κατά τον παραπάνω νόμο η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον υπουργό Περιβάλλοντος, από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών».
Ο δεύτερος συνδέεται με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης από τους ΟΤΑ σε τρίτους. Όπως τεκμηριώνεται στην απόφαση, «η έγκριση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των ΟΤΑ ως παραχωρησιούχων χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε πως δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά. Τούτο διότι αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα.
Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 8 της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, με την οποία εγκρίνεται η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους ΟΤΑ α” βαθμού προς τρίτους, είναι εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 15 παρ. 3 του Ν. 2971/2001».
Η υπόθεση, λόγω της σπουδαιότητας, παραπέμπεται στην επταμελή σύνθεση του τμήματος και θα δικαστεί στις 3 Ιουνίου.