Μπορεί η Ελλάδα να έχει τη φετινή σεζόν μία πρόσθετη ευκαιρία να ανακτήσει μεγάλο μέρος των περυσινών απωλειών από τη ρωσική τουριστική αγορά, μετά και το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία, ωστόσο μέχρι και σήμερα η αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις κρατήσεις είναι διάχυτη από τους εμπλεκόμενους του κλάδου του τουρισμού.
Από τη μια η καθυστέρηση που υπήρξε σε ότι αφορά την ενίσχυση των ελληνικών προξενείων στη Ρωσία με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό και από την άλλη το ρούβλι είναι δυο παράγοντες καθοριστικοί που προβληματίζουν τους φορείς του τουρισμού στο νησί που στο παρελθόν τουλάχιστον επένδυαν στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, με δεδομένο ότι πρόκειται για πελάτες κατά κύριο λόγο ευκατάστατους, που διέμεναν για αρκετό διάστημα στο νησί και που, όπως λένε, αφήνουν αρκετά χρήματα στην τοπική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας σε ότι αφορά τον αριθμό των αφίξεων Ρώσων τουριστών, φθάνοντας σε 1,35 εκατ. Την ίδια χρονιά οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ρώσων στην Ελλάδα έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ του 1,35 δισ. ευρώ. Το 2014 ήρθαν στην Ελλάδα 1,16 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ξοδεύοντας 1,25 δισ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά τα τουριστικά μεγέθη εμφάνισαν σημαντική πτώση. Οι αφίξεις περιορίσθηκαν σε περίπου 505.000 και τα έσοδα σε περίπου 420 εκατ. ευρώ.
Οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα είναι θετικό αν τη φετινή χρονιά οι Ρώσοι πιάσουν τα περυσινά νούμερα, κάτι ωστόσο που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται βέβαιο, αφού ακόμα και σήμερα η κατάσταση είναι ρευστή, κινητικότητα στις κρατήσεις δεν υπάρχει και το τοπίο φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αφού οι Ρώσοι όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή. «Η κατάσταση με τη Ρωσία είναι στάσιμη, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει με τις βίζες, παρ’ ότι η ενημέρωση από το υπουργείο είναι ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί. Εμείς περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Σαν ξενοδόχοι εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε επισημάνει το πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να είχε ήδη λυθεί. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα σοβαρά και ουσιαστικά προς όφελος του ελληνικού τουρισμού. Εμείς τηρούμε στάση αναμονής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης.
Νέες διαβεβαιώσεις για επίλυση του προβλήματος από το υπουργείο Εξωτερικών
Εν τω μεταξύ με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών που συζητήθηκε χθες στη βουλή το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες, που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Ήδη, όπως αναφέρεται από τα μέσα Δεκεμβρίου, συστάθηκε με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Ξυδάκη, Ομάδα Εργασίας, με καθήκον να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εισηγηθεί (όπως και έπραξε, στις 5 Ιανουαρίου 2016) τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί το υπουργείο ώστε οι αρμόδιες προξενικές αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των προξενικών μας αρχών με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων). Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa)× κατά συνέπεια επιβαρύνει, εν μέρει, το ελληνικό δημόσιο.
Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ενώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα στους προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό, να προσλαμβάνουν, επιτοπίως, εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση δόθηκε οδηγία στις προξενικές αρχές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη να ζητήσουν από τον τοπικό συνεργάτη της χώρας (πάροχο) να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των κέντρων παραλαβής αιτημάτων των Ρώσων πολιτών, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότεροι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση, αξιοποιούνται πλήρως οι κινητές μονάδες κατάθεσης αιτημάτων που, ήδη, διαθέτει ο «πάροχος» στη Ρωσία.
Σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι -ίσως- ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας μας. Κάθε αύξηση στο τουριστικό εισόδημα, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στη μείωση της ανεργίας. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει τη δουλειά που του αντιστοιχεί, ώστε να μην υπάρξει έστω και ένας χαμένος τουρίστας για τη χώρα, το 2016. Από εκεί και πέρα, είναι η σειρά της τουριστικής μας βιομηχανίας να δουλέψει ποιοτικά και παραγωγικά, όπως γνωρίζει δηλαδή, ώστε οι τουρίστες αυτοί να φύγουν με άριστες εντυπώσεις και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας για το μέλλον».
Θετικά τα στοιχεία των κρατήσεων για τη νέα σεζόν
Εν τω μεταξύ συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται πράκτορες και ξενοδόχοι για τη νέα σεζόν, τρεις μήνες πριν ανοίξει επισήμως και η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Βασικό όμως χαρακτηριστικό, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, είναι και φέτος η εποχικότητα με δεδομένο ότι οι κρατήσεις στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ενώ φαίνεται πως η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Κρήτη ενδεχομένως να βγει κερδισμένη από τον ανταγωνισμό μετά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που «έκλεισαν» προορισμούς, που μέχρι πέρυσι ήταν δημοφιλείς και η χώρα μας ευνοείται από αυτό. Από την άλλη ζητούμενο για την επαλήθευση του θετικού κλίματος, αλλά κυρίως για να μεταφραστεί αυτό και σε αντίστοιχο αριθμό αφίξεων, είναι να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα.
Ειδικότερα, ο Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού ανέφερε: «Υπάρχει μια ροή καλή των κρατήσεων σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για «έκρηξη». Είμαστε οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, Γερμανοί και Άγγλοι πάνε καλά ενώ λίγο χαμηλότερες είναι οι κρατήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο από τη Σκανδιναβία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά γιατί μόλις «γεμίσει» η Ισπανία θα πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας. Σε ότι αφορά τις τιμές υπάρχει μικρή αύξηση της τάξεως του 5-10%. Όμως καθοριστικό ρόλο για την πορεία του τουρισμού θα παίξει η σταθερότητα στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και η κατάσταση των ανταγωνιστριών χωρών και πόσο καλά θα πάνε. Αν γεμίσουν και αυτές θα πάρουμε και εμείς μερίδιο. Επιπλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν στην Ελλάδα υπάρχει ησυχία και δεν έχουμε γεγονότα που θα δυσφημίσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό θα πάμε καλά και στον τουρισμό. Επίσης μέχρι στιγμής τα στοιχεία μας δείχνουν έντονη εποχικότητα πάλι δηλαδή η πλειοψηφία των κρατήσεων αφορούν στους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο ενώ ο Μάιος κινείται σε χαμηλά επίπεδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης υποστήριξε: «Τα στοιχεία για την Κρήτη είναι θετικά για τη νέα σεζόν εκτός από την αγορά της Ρωσίας. Βλέπω ότι υπάρχει μια αύξηση στις κρατήσεις από 5-10%. Σε αυτό θεωρούμε ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι ανταγωνίστριες μας χώρες Ισπανία, Πορτογαλία γέμισαν και οι επισκέπτες πλέον επιλέγουν τη χώρα μας. Ουσιαστικά όλος ο ανταγωνισμός εκτός από Ισπανία και Πορτογαλία είναι κλειστός και αναφέρομαι στις βορειοαμερικανικές χώρες. Προς το παρόν λοιπόν είμαστε αισιόδοξοι, όμως γνωρίζουμε ότι ένα και μόνο λάθος αρκεί να πάει στράφι η χρονιά. Σε ότι αφορά τις τιμές μας οι τουρ οπερέιτορς έχουν ζητήσει επιμήκυνση της έκπτωσης μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αντί για τέλη Γενάρη που είναι το κανονικό και σε αρκετές περιπτώσεις όπου ο αριθμός των κρατήσεων δεν ήταν ικανοποιητικός αυτές δόθηκαν».