Ψύχραιμος, αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε χθες το πρωί στην δικαστική αίθουσα του ΜΟΔ Πειραιά ο παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης, όπου ξεκίνησε η δίκη του για τις κακουργηματικές πράξεις που διέπραξε εις βάρος 52 παιδιών.
Αυτή ήταν η στάση του καθ’ όλη τη διάρκεια της 5ωρης χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας.
Ούτε μια λέξη δεν είπε που να δηλώνει ότι έχει μετανιώσει για το κακό που προκάλεσε σε τόσες παιδικές ψυχές, στις οικογένειές τους, στην τοπική κοινωνία. Η έως σήμερα 16μηνη κράτησή του στις φυλακές δεν φάνηκε να λειτούργησε στο ελάχιστο σωφρονιστικά. Αντίθετα, προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σπιλώνοντας τα ίδια τα αθώα θύματά του. Το βλέμμα του ψυχρό κι εκδικητικό, εστιαζόταν στους έξι δικηγόρους του Ρεθύμνου. Προφανώς πίστευε ότι θα μπει στην δικαστική αίθουσα και δεν θα υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί τα παιδιά.
Ίχνος μεταμέλειας δεν έδειξε ούτε όταν ως μάρτυρας κατέθεσε επί δύο περίπου ώρες μια μητέρα, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ εναντίον του. Δεν έσκυψε το κεφάλι από ντροπή, δεν ένοιωσε ούτε κείνη την στιγμή την ανάγκη να ψελλίσει ένα συγγνώμη.
Ατάραχος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κρατούσε σημειώσεις από τις καταθέσεις των μαρτύρων, από τις αναφορές και τις ερωτήσεις των δικηγόρων, παρενέβαινε ο ίδιος κι έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε μεταξύ του ιδίου και των έξι Ρεθυμνίων δικηγόρων με τους οποίους είχε οπτική επαφή, ήταν τεταμένη. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, με δυσκολία κρατούσαν την ψυχραιμία τους λόγω της αμετανόητης στάσης του, του προκλητικού ύφους με το οποίο τους κοιτούσε, με τους εξυπνακισμούς που χρησιμοποιούσε για να εμφανιστεί στους δικαστές και στους ενόρκους ως θύμα, που δεν έκανε και τίποτα κακό και δεν καταλάβαινε δήθεν το μεγάλο ζήτημα για το οποίο κατηγορείται. Η τραγωδία που προκάλεσε ήταν σαν να αφορούσε κάποιον άλλον, αφού ο παιδεραστής-προπονητής, όπως επανειλημμένα ανέφερε: «Δεν παρέσυρα τα παιδιά».
«Ένα παιχνίδι, μια μόδα ήταν όλα όσα έγιναν. Ακραία μόδα, και ίσως ήταν λάθος μου που μπήκα κι εγώ σ’ αυτήν. Όμως, δεν τα παρέσυρα τα παιδιά εγώ».
Ο παιδεραστής προπονητής, ο Σειραγάκης θύτης, με πολύ μεγάλη ευκολία, την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής: Πέρασε στην άλλη πλευρά, αυτοχρίστηκε θύμα και τα θύματά του τα έχρησε θύτες. Τόσο απλά ήθελε να «περάσει» στους παράγοντες της δίκης πως «Εκείνα φταίνε, δεν φταίω εγώ».
Δεν παρέλειψε είτε ο ίδιος είτε δια του συνηγόρου του να υπενθυμίσει τις μεγάλες επιτυχίες που κατέκτησε ο Αθλητικός Σύλλογος του Ρεθύμνου επί των ημερών του. Προέταξε τις επιτυχίες, ώστε να ισοφαρίσει το άγος, τα κακουργηματικά του εγκλήματα, τον πόνο και τα σοβαρά τραύματα που προκάλεσε.
Δεν ξέχασε να αναφερθεί στα φοβερά επιτεύγματά του. Κι ευτυχώς, ήταν εκεί οι Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής να αντιτάξουν τα επιχειρήματά τους στην σπίλωση που προσπαθούσε να κάνει και να του θυμίσουν τα εγκλήματά του.
Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι και τις πέντε ώρες που παρέμεινε συνολικά στην δικαστική αίθουσα, ούτε στιγμή δεν έδειξε ταραχή. Κάτι παραπάνω από προκλητικός ήταν. Θρασύτατος.
Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για την τήρηση των μέτρων τάξης εντός και εκτός Δικαστηρίου προκειμένου να μεταφερθεί ο κατηγορούμενος από το Τμήμα Μεταγωγών Πειραιά στο ΜΟΔ. Στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του επταώροφου Δικαστικού Μεγάρου, όπου γίνεται η δίκη δεν επιτρεπόταν η είσοδος παρά μόνο στους μάρτυρες της υπόθεσης. Ο σωματικός έλεγχος δε, ήταν εξονυχιστικός. Εντός της μικρής αιθούσης, ισχυρή αστυνομική δύναμη παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Οι αστυνομικοί είχαν στήσει έναν κλοιό μεταξύ του εδωλίου στο οποίο καθόταν ο παιδεραστής Σειραγάκης και του χώρου του ακροατηρίου.
Εξάλλου, ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχε υποβάλλει αίτημα να γίνει η δίκη εκτός Κρήτης έχοντας εκφράσει φόβους για την ασφάλειά του.
Να σημειωθεί πως το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από την Κυριακή το βράδυ βρισκόταν υπό φρούρηση με εμφανώς αυξημένη αστυνομική δύναμη απ’ ότι τις υπόλοιπες μέρες που δεν λειτουργούν τα Δικαστήρια.
Ο κατηγορούμενος παιδεραστής μπήκε στην δικαστική αίθουσα με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ένα τηλεφώνημα-φάρσα για τοποθέτηση βόμβας υποχρέωσε τις αστυνομικές αρχές να εκκενώσουν το κτίριο ολόκληρο και η δίκη να αρχίσει με καθυστέρηση 2 ωρών. Ωστόσο, το τηλεφώνημα δεν είχε σχέση με την υπόθεση του παιδεραστή, αφού όπως μας είπαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πολύ τακτικά σημειώνονται παρόμοιες καθυστερήσεις εξ αιτίας τέτοιων τηλεφωνημάτων.
Ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, με βέρα στο χέρι την οποία κατά διαστήματα μάλιστα επιδείκνυε, δήλωσε παντρεμένος στην έναρξη της διαδικασίας, όταν του ζητήθηκαν τα προσωπικά του στοιχεία από το ΜΟΔ και η παραληρηματική του μυθολογική διάθεση ήταν εμφανής κάθε λεπτό.
Η υπερασπιστική του γραμμή, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν στην έναρξη της διαδικασίας, αφού η εισαγγελέας του ανέγνωσε το κατηγορητήριο, του ζητήθηκε να καταθέσει την άποψή του για την υπόθεση και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και κείνος τις αρνήθηκε λέγοντας πως δεν έκανε κανένα έγκλημα.
Χθες, πρωτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν δυο μάρτυρες του κατηγορητηρίου και η δίκη διεκόπη για να συνιστεί στις 24 Απριλίου.
Τις οικογένειες των παιδιών-θυμάτων, όπως δεσμεύτηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, εκπροσώπησαν έξι μελή του Συλλόγου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι Ρεθυμνιώτες δικηγόροι δήλωσαν προθυμία να συνδράμουν στην υπόθεση, ωστόσο αυτό ήταν αδύνατον γι’ αυτό και ο σύλλογος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μουνδριανάκη, τον Μανώλη Πετρακάκη, τον Νίκο Κοτζαμπασάκη, τον Αντώνη Βουλγαράκη, τον Γιώργο Δρυγιαννάκη και τον Παντελή Φουρφουλάκη.
Ένας ακόμα δικηγόρος (Αθηνών), ο Παντελής Γαγάνης, παρίσταται συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για οικογένεια που έχει δηλώσει παράσταση.
Προφανώς ο κατηγορούμενος παιδεραστής, είχε την αίσθηση πως θα μπει στην δικαστική αίθουσα και θα είναι κυρίαρχος, ευελπιστώντας πως δεν θα παρίσταται Πολιτική Αγωγή και πως τα παιδιά-θύματά του θα έμεναν ανυπεράσπιστα. Γι’ αυτό κι όταν μεταφέρθηκε στην αίθουσα κι αντίκρισε, σε απόσταση αναπνοής επτά δικηγόρους, η αντίδρασή του ήταν απέναντί τους εμφανώς προκλητική, γεγονός που τους εξόργισε.
«Όταν του ζητήθηκε να πει την θέση του επί του κατηγορητηρίου, η άποψή του, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη της Πολιτικής Αγωγής, ήταν ψυχρή, αμετανόητη και προκλητική» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, εκπροσωπώντας όλη την Πολιτική Αγωγή.
Συνήγορος του κατηγορούμενου παιδεραστή, δεν ανέλαβε δικηγόρος από κάποιο γνωστό γραφείο της πρωτεύουσας, όπως ήθελε ο Σειραγάκης αρχικά και είχε απευθυνθεί ζητώντας υπεράσπιση. Τον ανέλαβε, μόλις τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες ο δικηγόρος Αθηνών Νίκος Τσώλης.
Οι τρεις τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, που τους έτυχε να σηκώσουν το βάρος αυτής της μεγάλης υπόθεσης-δίκης είναι: η Πρόεδρος Πρωτοδικών Ελένη Τσίτσιου και οι Πρωτοδίκες Νίκη Παπουτσιδάκη και Γεώργιος Σερετίδης. Εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΔ Πειραιά είναι η Αθηνά Προκοπίδου. Οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν ενώπιων του ακροατηρίου να συμμετέχουν στο Δικαστήριο, είναι τρεις γυναίκες και ένας άνδρας. Ένας επίσης άνδρας ένορκος κληρώθηκε ως αναπληρωματικός.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην προπονητής κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις εις βάρος μεγάλου αριθμού ανηλίκων, για: Τετελεσμένη και εν αποπείρα κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικά για το έγκλημα της ασέλγειας σε ανήλικο από εκπαιδευτικό ή γυμναστή να λαμβάνεται υπ’ όψιν ως επιβαρυντική περίπτωση.
Αφού κληρώθηκαν οι τέσσερις ένορκοι, νομιμοποιήθηκε η Πολιτική Αγωγή και αναγνώστηκε ο πίνακας μαρτύρων του κατηγορητηρίου και της υπερράσπισης, η Πολιτική Αγωγή, επικαλούμενη την προστασια των ανήλικων παιδιών, υπέβαλλε αίτημα στο Δικαστηριο να γινει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Η έδρα του ΜΟΔ Πειραιά, έκανε δεκτό το αίτημα άμεσα, επισημαίνοντας ότι συντρέχουν οι προυποθέσεις για μη δημόσια δικη και η αίθουσα εκκενώθηκε από το ακροατήριο.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου παιδεραστή, αναγνώστηκαν 4 άτομα. Τα δυο αδέλφια του, ένας ψυχίατρος κι ένα ακόμα άγνωστο άτομο.
Ως μάρτυρες κατηγορητηρίου έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 άτομα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι αστυνομικοί οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν η ομάδα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου που παρακολουθούσαν τον παιδεραστή μέχρι που τον συνέλαβαν επ’αυτοφώρω. Εκ των μαρτύρων του κατηγορητηριου, δυο επίσης άτομα είναι από τον ΑΓΟΡ.
Εντύπωση πάντως προκαλεσε το γεγονός πως δεν υπάρχει στην λίστα των μαρτύρων η σύζυγος του παιδεραστή. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η Πολιτική Αγωγή θα υποβάλλει αίτημα στο Δικαστήριο για να κληθεί.
Σχεδόν δυο ώρες, μια μητέρα βρήκε τη δύναμη και στάθηκε όρθια να καταθέσει και να ζητήσει από δικαστές και ενόρκους την τιμωρία του παιδεραστή, συγκλονίζοντας τους παράγοντες της δίκης. Εκείνος, με απίστευτο θράσος και αλαζονεία δεν έσκυψε ούτε μια στιγμή το κεφάλι του κάτω. Δεν βρέθηκες να πει ούτε μια λέξη συγγνώμης, ένα «λυπάμαι». «Αγέρωχος» και αμετανόητος την άκουγε και κοιτούσε προκλητικά πότε εκείνην και πότε τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής.
Πανέξυπνο, ευφυή και πανούργο, διεστραμμένο κι εγκληματία χαρακτήρισε στην κατάθεσή του τον παιδεραστή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΓΟΡ, ο οποίος κατέθετε σχεδόν 1,5 ώρα. Όπως είπε, εξαπάτησε τους πάντες, την ομάδα, τους γονείς, έκανε πλύση εγκεφάλου στα παιδιά, τα μύησε στη διαστροφή του με τέτοια μαεστρία που τον είχαν ως Θεό τους.
Ερωτώμενος από την έδρα του ΜΟΔ αλλά και από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής πως μέσα στην ομάδα δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για τις πράξεις του προπονητή-παιδεραστή «Κατάφερε να πλάσει ένα μύθο για τον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει αυτά που έκανε. Παρέσυρε τα παιδιά όπως ήθελε. Νοιώθουμε σα να έχει εγκληματήσει εις βάρος όλων μας. Είχε καταφέρει περίτεχνα να φτιάξει το προφίλ του, να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, για να καλύπτει το πάθος του. Μας εξαπάτησε όλους, κατέστρεψε την κοινωνία μας» φέρεται να είπε ο μάρτυρας.
Ο παιδεραστής πρώην προπονητής όμως, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΓΟΡ, να του απαριθμήσει και να του υπενθυμίσει τις επιτυχίες της ομάδας επί των ημερών του λέγοντας ότι εκείνος συνέβαλλε τα μέγιστα σ’ αυτό.
Ο δε συνήγορος του παιδεραστή, στο ίδιο μοτίβο, απευθυνόμενος στον μάρτυρα, ανέφερε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε την ομάδα για να την συγχαρεί και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως σε μεγάλο βαθμό ο παιδεραστής πελάτης του συνέβαλλε στην καταξίωση της ομάδας, ώστε να της γίνει πρόσφατα αυτή η τιμητική πρόσκληση. Ο πρόεδρος-μάρτυρας, τον αντέκρουσε απαντώντας του ότι η πρόσκληση έγινε για το κοινωνικό έργο της ομάδας.