Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο διεθνές συνέδριο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο του έργου LIFE «ADAPT2CLIMA», κύριος στόχος του οποίου είναι η προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία των μεσογειακών νησιών λαμβάνοντας ως επίκεντρο Κρήτη, Κύπρο και Σικελία και παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης συμμετοχής διεθνούς φήμης επιστημόνων από την Ελλάδα κι όλη την Ευρώπη.
Συμμετέχουν στελέχη της Κομισιόν, παρακολουθώντας από κοντά τις προτάσεις που διαμορφώνονται για τη σχέση κλιματικής αλλαγής και γεωργίας, με στόχο να διαμορφωθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις για νέες πολιτικές στήριξης της γεωργίας σε τοπικό επίπεδο στα μεγάλα νησιά της Μεσογείου.
Τους σύνεδρους καλωσόρισε στην Κρήτη ο εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία της ιστορίας, του ρόλου και της γεωπολιτικής σημασίας του νησιού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους αναπτυξιακούς άξονες και τις δράσεις που υλοποιούνται σήμερα στο νησί με προεξάρχουσα την περιφέρεια Κρήτης, στον πρωτογενή τομέα, αναδεικνύοντας παράλληλα την κυκλική οικονομία. Υπογράμμισε ακόμα τη βαρύτητα που δίνει η περιφέρεια Κρήτης στην κλιματική αλλαγή και τη σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική στήριξη του.
Από την πλευρά των διοργανωτών η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου δήλωσε πως η περιφέρεια Κρήτης με την παρουσία της στο έργο, το οποίο στήριξε παρά πολύ, δίνει το στίγμα των προθέσεων της και φανερώνει την επιθυμία να δουλέψει πάνω στην σχέση κλιματικής αλλαγής και γεωργίας.
Να σημειωθεί πως ακολουθεί το «7ο διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση βιώσιμων στερεών αποβλήτων – Ηράκλειο 2019» που ξεκινά αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου. Διοργανώνεται και πάλι από Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, τον Ενιαίο Σύνδεσμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου 2019.
Περιλαμβάνει δε και επίσκεψη σε πιλοτική μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του«LIFE» – Food4Feed, όπου υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία μετατρέπονται σε ζωοτροφή και σε μονάδες που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Προβλέπεται δε εσπερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία», στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.
Η Κυκλική οικονομία και η εφαρμογή της στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ), το Δήμο Ρεθύμνου, τον Δήμο Αμαρίου και το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ διοργανώνει εσπερίδα με θέμα:«Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία»
Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο Κρήτης το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00. Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
O κύριος στόχος της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών κυκλικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και στην γεωργία της Κρήτης είναι, η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα παραγωγής στο πνεύμα της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία θα βρίσκεται υπό επιστημονικό έλεγχο και θα υποστηρίζεται από ενεργούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.
Για πρώτη φορά, στα πλαίσια ανάπτυξης προγραμμάτων ενημέρωσης και εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις των συνέδρων σε τοπικές μονάδες παραγωγής.
Συγκεκριμένα πριν την υλοποίηση της εσπερίδας θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Νομό Ρεθύμνου σε τρεις διαφορετικές μονάδες με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας στον κτηνοτροφικό τομέα του Νομού Ρεθύμνου της Κρήτης -Βιωματικές Εμπειρίες :
Ειδικότερα,
-θα γινει παρουσίαση καλής πρακτικής κυκλικής Οικονομίας σε Μονάδα πάχυνσης αρνιών «ΜΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- «ΚΙΝΕΖΟΚΩΣΤΑΣ» με χρήση αποβλήτων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Συνέργειες-Αρμονική Συνύπαρξη και αλληλοσυμπλήρωση Γεωργίας και κτηνοτροφίας.
-Επίσκεψη σε μονάδα τυροκομικής στο Αμάρι Ρεθύμνου «ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΜΑΡΙΟΥ-ΜΑΝΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ». Στη μονάδα αυτή σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ρεθύμνου υλοποιείται η αδειοδότηση της χρήσης ορού τυρογάλακτος στη διατροφή των αιγοπροβάτων σε ορισμένες αιγοπροβατοφικές εκμεταλλεύσεις. Οι κτηνοτρόφοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σε αυτή την κατεύθυνση προβαίνοντας στη συλλογή του ορού τυρογάλακτος με σκοπό τη χρήση του ως ζωοτροφή στα αιγοπρόβατα
-Επίσκεψη σε Ελαιουργείο του Ν. Ρεθύμνου «ΒΙΟΖΩΕΛ ΣΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΕ» Περιήγηση -Περιγραφή της διαδικασίας χρήσης των φύλλων ελιάς και άλλων χόρτων που προκύπτουν από την αποφίλωση του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο στην διατροφή των αιγοπροβάτων και αιγών ως χονδροειδή ζωοτροφή .Περιγραφή των εκπαιδευτικών διαδικασιών που ακολουθούν στα πλαίσια της επιστημονικής καθοδήγησης των κτηνοτρόφων στην ορθή χρήση των φυτικών αποβλήτων των ελαιουργείων ως χονδροειδή ζωοτροφή.
-Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη που οργανώνεται από το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ
Στα πλαίσια αυτά , μετά την λήξη της εσπερίδας ομάδα δράσης που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα οριστεί ως αρμόδια για την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών .