Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στον παραδοσιακό οικισμό του Μαρουλά. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή και τους κατοίκους της, καθώς αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και χρόνια αν και τουριστική περιοχή ο Μαρουλάς ανήκε στους οικισμούς εκείνους που δεν διέθεταν αποχετευτικό δίκτυο και τα λύματα κατέληγαν σε βόθρους, στη θάλασσα ή στην ύπαιθρο.
Χθες, στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο. Πρόκειται για έργο, το οποίο εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα «θωρακίσει» περιβαλλοντικά την περιοχή αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί σε ένα χρόνο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Άγγελος Μαλάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Με την υπογραφή της σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων για τον οικισμό του Μαρουλά, πραγματοποιείται η οριστικοποίηση του συνόλου των τεχνικών λύσεων που αφορούν την ΔΕΥΑΡ. Η σημασία του έργου αυτού είναι τεράστια, διότι πέρα από την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού, προστατεύεται και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης του οικισμού συνολικού μήκους 1 χλμ., την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων συνολικού μήκους 3,5 χλμ., την κατασκευή τριών αντλιοστασίων και λοιπόν μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και την κατασκευή των συνδέσεων των οικιών. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί και ένα δίκτυο ομβρίων 350 μέτρων μήκους».
Το μέλος της εργολαβικής κοινοπραξίας κ. Ευπρέπιος Κεραμιανάκης, δήλωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και πως δεν θα υπάρξει καμία όχληση ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και στους κατοίκους του Μαρουλά, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Μαρουλά. Περιλαμβάνει τα δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Τα λύματα αυτή την στιγμή καταλήγουν σε βόθρους και στην ύπαιθρο και είναι λογικό ότι μολύνουν μια περιοχή που είναι τουριστική. Το έργο αυτό θα αποσυμφορήσει περιβαλλοντικά την περιοχή και οι εργασίες εκτέλεσής του δεν θα δημιουργήσουν όχληση ούτε στο περιβάλλον, ούτε στους κατοίκους».
Στην σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης: «Είναι ένα χωριό -μνημείο και νομίζω ότι σήμερα απαντάμε με αποτελεσματικό τρόπο σε ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τα λύματα και τα όμβρια. Το εξωτερικό δίκτυο είναι μήκους 4,5 χλμ. και το εσωτερικό είναι μήκους 1,5 χλμ. Η μελέτη περιλαμβάνει τρία αντλιοστάσια, σε τρία διαφορετικά σημεία- ένα στο δρόμο του Τσεσμέ, ένα στην πλατεία της εκκλησίας και ένα στο σχολείο, ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα με την συλλογή λυμάτων και την όδευσή τους στο κεντρικό δίκτυο που βρίσκεται στην περιοχή που είναι η γέφυρα του Τσεσμέ που ενώνεται με τον αγωγό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η νέα σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Μαρουλά επιβαρύνει τον ήδη κορεσμένο βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου, ο Γιώργος Μαρινάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στον Ιούλιο θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση τουλάχιστον για το ένα κομμάτι του έργου, προκειμένου αυτό να προχωρήσει. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου υποστήριξε πως οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και η αναβάθμιση του βιολογικού θα μπορέσει να ξεκινήσει να κατασκευάζεται με ευρωπαϊκά χρήματα «Ήδη στο έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου έχει προβλεφθεί αυτή η σύνδεση και θεωρώ ότι είναι ένα έργο το οποίο θα εξελιχτεί πολύ γρήγορα. Το κεντρικό θέμα της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου, το πάμε γρήγορα και σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Πιστεύω ότι μέσα στον Ιούλιο θα μπορέσουμε να έχουμε εντάξει ένα από τα δύο κομμάτια στο ΕΣΠΑ και ενδεχομένως και τα δύο. Είναι θέμα συνεννόησης με τις δύο Διαχειριστικές Αρχές του ΕΠΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά το ένα από τα δυο σίγουρα θα ενταχθεί. Είναι ένα μέλημά μας, γιατί προσπαθούμε όλη την περιοχή του τέως Δήμου Αρκαδίου να την «επουλώσουμε» από προβλήματα και προγραμματισμούς άλλων περιόδων αλλά και αδειοδοτήσεων. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.