Σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης, που αποτελείται από βυτία, αντλίες νερού και εξαρτήματα και ο οποίος εγκαταστάθηκε σε 14 οχήματα, παρέδωσε χθες ο δήμος Ρεθύμνου στην πυροσβεστική υπηρεσία του νομού, προκειμένου να μπορεί να παρέμβει γρηγορότερα στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Ο εν λόγω εξοπλισμός -που προμηθεύτηκε πρόσφατα ο δήμος- έχει εγκατασταθεί σε 14 οχήματα ιδιοκτησίας των προέδρων των κοινοτήτων, αλλά και ιδιωτών, που έθεσαν τα δικά τους μεταφορικά μέσα στη διάθεση των αρχών. Η παράδοση των πρώτων επτά οχημάτων, έγινε χθες το πρωί στους χώρους της μαρίνας, ενώ το επόμενο διάστημα θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω εξοπλισμός, είναι συνολικού κόστους 8.621,00 ευρώ και καλύφθηκε από ιδίους πόρους του δήμου, με στόχο την ενίσχυση του πυροσβεστικού έργου.
«Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε με κάθε τρόπο το έργο της πυροσβεστικής και μάλιστα αυτή την φορά εθελοντές είναι οι ίδιοι οι πρόεδροι των τοπικών μας κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν την ευαισθησία και νοιάζονται για το τι συμβαίνει και για την προστασία του τόπου μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Νίκος Αγριμάκης.
Εν τω μεταξύ, στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο δήμος με σκοπό να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Το πρώτο που πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του είναι να προσέχουμε εμείς οι πολίτες να μην δημιουργούμε αιτίες πυρκαγιάς. Η πρόληψη νομίζω, ότι είναι το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ένα δεύτερο, που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι το πιο σημαντικό στάδιο, είναι η άμεση παρέμβαση, η άμεση επέμβαση και η καταστολή. Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, έχουμε ενεργοποιήσει τους προέδρους των κοινοτήτων μας και 14 απ’ αυτούς έχουν δραστηριοποιηθεί και έχουν δηλώσει εθελοντές σε μια προσπάθεια να μπορούμε να έχουμε ετοιμοπόλεμα αυτοκίνητα με αντλίες νερού για να πηγαίνουμε αμέσως να κάνουμε καταστολή της πυρκαγιάς. Άλλωστε, όπως ξέρετε, στην πυρκαγιά είναι ότι προλάβεις τα πρώτα 10 λεπτά. Μετά το θέμα ξεφεύγει και μετά παίρνει άλλες διαστάσεις που πολλές φορές είναι και δραματικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
Ως μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τον τομέα της πολιτικής προστασίας του νομού, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας.
Ο κ. Καράμπελας μιλώντας για τα εθελοντικά οχήματα που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία του, τόσο στον μητροπολιτικό δήμο όσο και στον δήμο Αγίου Βασιλείου, υποστήριξε ότι με τέτοιου είδους ενέργειες δυναμώνει ο αγώνας που δίνει η πυροσβεστική σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
«Όπως βλέπετε και στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου, δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να βελτιώνουμε το επίπεδο της ζωής των κατοίκων. Οποιαδήποτε πρόταση σε όποιον τομέα προκύψει, είμαστε εδώ, ανοιχτοί για να συζητήσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να πετυχαίνουμε ότι είναι καλύτερο για την περιοχή μας», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Π.Υ. για την παλιά πόλη
Ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αποσκοπεί στην προστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, σε ενδεχόμενο περιστατικό πυρκαγιάς, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του δήμου.
Άλλωστε, το θέμα αυτό βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες και των δύο, με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσία του νομού μας, να τονίζει -ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους- ότι η υπηρεσία του έχει ήδη καταθέσει μια «εμβρυακή», όπως την χαρακτήρισε, πρόταση στον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας, για την αντιπυρική θωράκιση της παλιάς πόλης.
Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Καράμπελας, υπογράμμισε ότι αυτό που προτείνει στη δημοτική αρχή, είναι η προμήθεια ενός ή και δύο μικρών πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία συναντώνται σε μικρές πόλεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ιταλία. «Είναι οχήματα της Piaggio με 200 κιλά νερό, είπε μεταξύ άλλων, τα οποία άμεσα μπορούν να μπουν μέσα στην πόλη. Είναι μικρού προϋπολογισμού και είπαμε να δούμε το θέμα σε κάποια πιο επίσημη βάση με τον καιρό, ώστε να μπορέσουμε να αισθανόμαστε πιο πολλή ασφάλεια για την παλιά πόλη».
Σε ότι αφορά επίσης στο σύστημα υδροδότησης του ιστορικού κέντρου ο κ. Καράμπελας, είπε, πως το σύστημα των υδροστομίων είναι διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη και πως αυτό στην ουσία «λύνει» τα χέρια της πυροσβεστικής. «Δηλαδή, έχοντας νερό μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο -αν δεν μπαίνει σε ένα σημείο- και να επιχειρήσουμε με πεζοπόρο τμήμα, χρησιμοποιώντας το νερό που θα βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει ένα δίκτυο λοιπόν, αλλά νομίζω ότι και το συμπλήρωμα με ένα ή δύο μικρά αυτοκίνητα για τα πολύ μικρά σοκάκια της παλιάς πόλης, θα είναι ένα όπλο παραπάνω για την προστασία της», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Μαρινάκης: «Οι χρήστες του ιστορικού κέντρου δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια»
Στο μεταξύ, στο σύστημα με τις υπάρχουσες αντλίες στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στο όχημα που αγόρασε πρόσφατα ο δήμος, ειδικά για τον σκοπό αυτό ώστε δηλαδή, να εισέρχεται στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης.
Ο Γιώργος Μαρινάκης όμως, κάλεσε τους χρήστες του ιστορικού κέντρου να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δημιουργούν εμπόδια -όπως είπε- και δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα η πυροσβεστική, τότε το θέμα που ανακύπτει είναι μεγάλο. «Και τα εμπόδια αυτά είναι οι τέντες που δεν κλείνουν όπως θα έπρεπε να κλείνουν, οι παράνομες καταλήψεις των δρόμων και όλα τα υπόλοιπα, που δυστυχώς τα θυμόμαστε όταν συμβεί το κακό. Όταν λέμε να μη συμβεί, τότε είμαστε κακοί εμείς και βάζουμε περιορισμούς στο «επιχειρείν», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς επίσης για τους ελέγχους που κάνουν οι δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να μπει τάξη στο ιστορικό κέντρο, ο Γιώργος Μαρινάκης, απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι και σε συνεργασία με την πυροσβεστική, αλλά και την αστυνομία, πρέπει να είμαστε στο κομμάτι αυτό πολύ αυστηροί. Η παλιά πόλη είναι ένας θησαυρός. Είναι το σημείο αναφοράς του Ρεθύμνου και είναι και ο μεγάλος τουριστικός πόλος έλξης. Άρα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουμε διακινδύνευση. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα σε μια ενετική πόλη, που οι δρόμοι είναι στενοί. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να την προστατεύεις, να υπάρχουν οι κρουνοί σε ετοιμότητα, να υπάρχουν οχήματα άμεσης παρέμβασης και οι άνθρωποι να συνεργαστούν από τώρα για αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που κανείς δε θέλει να είναι και να συμβεί».
Η συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου του δήμου
Υπό την προεδρία του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο το συντονιστικό τοπικό όργανο του δήμου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς οι παράμετροι της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ έγινε και συντονισμός των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, με στόχο την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων για την πυροπροστασία των δασικών περιοχών του δήμου.
Με την επισήμανση ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην διάρκεια της συνεδρίασης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος αναφέρθηκε στους κρίσιμους μήνες που διανύουμε, καθώς και στην ανάγκη των πολιτών να πειθαρχούν, ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε, η εκδήλωση τυχόν πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων στο σημείο αυτό ο κ. Καράμπελας τόνισε: «Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, έχουμε πολλή πορεία ακόμα, καθώς έχουμε τουλάχιστον δυόμιση κρίσιμους μήνες να περάσουμε σαν νομός. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα λειτουργεί άψογα το σύστημα της πυρόσβεσης σε άμεση συνεργασία με όλους τους φορείς, με τις δημοτικές αρχές, με τους εθελοντές, με τους Σαμαρείτες, με τους τοπικούς παράγοντες. Τολμώ να πω ότι είμαι συντηρητικά αισιόδοξος, ότι θα προχωρήσουμε την καλοκαιρινή περίοδο με ασφάλεια για όλους μας. Βέβαια, είναι νωρίς ακόμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να πάμε καλά».
Επιπλέον, ο διοικητής της πυροσβεστικής, κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό στη φύση, προσέχοντας ιδιαίτερα τις κινήσεις τους. «Όσο καλά έχουμε συνεχίσει -είπε χαρακτηριστικά- με τόση προσοχή και με σεβασμό στη φύση αλλά και στις δυνάμεις της φωτιάς το καλοκαίρι, θέλω να πορευτούμε. Θέλω επίσης να προσέχουμε τις κινήσεις μας στην ύπαιθρο, είτε είναι μια ψησταριά, είτε είναι το πέταμα του τσιγάρου στην ύπαιθρο, είτε δραστηριότητες, οξυγονοκολλήσεις, κολλήσεις από λάστιχα και άλλα. Και ότι αντιληφθούμε, να καλούμε αμέσως το τηλέφωνο 199. Είναι ανά πάσα στιγμή και ώρα στην διάθεση του πολίτη, για να προλάβουμε οτιδήποτε κακό για την περιοχή μας και για τους ανθρώπους».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Αγριμάκης. Ο ίδιος υιοθετώντας το μήνυμα της πυροσβεστικής, «άναψες, κάηκες», θέλησε να καταστήσει σαφές προς όλους ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με την φωτιά κυρίως την αντιπυρική περίοδο.
«Δεν είναι δυνατόν να καιγόμαστε μόνοι μας, να ανάβουμε φωτιές για τον οποιοδήποτε λόγο και με την οποιαδήποτε δικαιολογία. Δεν πρέπει να ανάβονται φωτιές την καλοκαιρινή περίοδο και μην ξεχαστεί κανείς και νομίζει ότι, επειδή έβρεξε χθες, σήμερα μπορεί να ανάψει μια φωτιά ή αύριο. Ο κόσμος είναι στην κυριολεξία μπαρούτι. Υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη παντού. Δεν είναι δυνατόν, είναι ανέφικτο, δεν γίνεται να καθαριστεί όλο αυτό το πράγμα που υπάρχει, μετά από έναν τέτοιο δυνατό χειμώνα, οπότε θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια της πυροσβεστικής. Από κει και πέρα όμως, δεν μπορεί κανένας να είναι πίσω από κάθε πολίτη. Πρέπει ο κάθε πολίτης να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μην ανάβουν φωτιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του οργάνου συμμετείχαν εκπρόσωποι των πυροσβεστικών υπηρεσιών, άλλων εμπλεκομένων αρχών και φορέων, καθώς και εθελοντές πυρόσβεσης.