Στη σημασία της αθώωσης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην υπόθεση των καταλογισμών από το Τριμελές Εφετείο Χανίων αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Ειδικότερα, τονίζουν: «Με την αθώωση από το Τριμελές Εφετείο Χανίων (6/6/2014) των συναδέλφων, οι οποίοι διώκονταν για το θέμα των «καταλογισμών» έκλεισε μία κρίσιμη φάση της επώδυνης περιπέτειας τόσο για τους συναδέλφους όσο και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν μία σημαντική απόφαση, καθότι έθεσε τέρμα στην ποινική δίωξη των συναδέλφων. Βεβαίως επισημαίνουμε ότι εκκρεμεί η υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ως διοικητικό δικαστήριο επιδικάζει την καταβολή χρημάτων από τους συναδέλφους για «ζημία που προξένησαν στο Ίδρυμα». Τα θεσμικά όργανα, όλων των επιπέδων του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων) είχαν κατ’ επανάληψη εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αδικαιολογήτως διωκόμενους συναδέλφους, καθότι οι αποφάσεις για τις οποίες κατηγορούνταν υπήρξαν προϊόν θεσμικών διαδικασιών των συλλογικών οργάνων, ελήφθησαν με απόλυτη διαφάνεια, λειτούργησαν προς όφελος του Πανεπιστημίου, με αποκλειστικό στόχο τη στήριξη των διοικητικών, τεχνικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του και δεν υπήρξε ίχνος προσωπικού οφέλους.
Οι αποφάσεις συμπαράστασης των θεσμικών οργάνων, συγχρόνως, εξέφραζαν και τη βαθιά εκτίμηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο πρόσωπο των θιγόμενων συναδέλφων, οι οποίοι ως επιφανή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με αφοσίωση την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο ΕΦΔ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών από την αρχή χειρίστηκε το θέμα με ευαισθησία, δεδομένης της φύσης του θέματος όσον αφορά τον προσωπικό χαρακτήρα. Οι όποιες ενέργειες του Συλλόγου πάντοτε ελάμβαναν υπόψη τη γνώμη των θιγόμενων συναδέλφων. Με σειρά ανακοινώσεων και ψηφισμάτων* (π.χ. 21/12/2007, 14/1/2008, 29/4/2009, 2/8/2009, 29/11/2011), με κινητοποιήσεις που έλαβαν τη μορφή αποχής (16/9/2009, 30/11/2009) και απεργίας (1/2/2008) με την αναφορά του θέματος στη Διοικούσα Επιτροπή και στα Συνέδρια της ΠΟΣΔΕΠ, και με ειδική θεματική κατηγορία στην ιστοσελίδα του συλλόγου (http://www.soc.uoc.gr/efd/wordpress/?cat=11), εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. Αρκετές από αυτές τις ενέργειες έγιναν από κοινού με τους άλλους Συλλόγους του Πανεπιστημίου Κρήτης (τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο), καθότι επρόκειτο για ζήτημα το οποίο επέβαλε την κοινή αντιμετώπιση και δράση.
Παρά το γεγονός ότι έλαβε τέλος η ποινική δίωξη, παρακολουθούμε με διακριτικότητα αλλά και προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ευχή και ελπίδα να λήξει οριστικά η περιπέτεια των συναδέλφων και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι η κατάσταση του Ιδρύματος είναι κρίσιμη και ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μακρύς: πολυετής δραστική περικοπή του προϋπολογισμού, θεσμική αταξία, ανεπαρκής αριθμός διδακτικού προσωπικού, διοικητικοί υπάλληλοι σε διαδικασία απόλυσης, υποτυπώδης φοιτητική μέριμνα, αβέβαιο μέλλον κ.ά. Όλα αυτά δεν συνιστούν ευνοϊκό πλαίσιο, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα απερίσπαστη να συμβάλει τα μέγιστα, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, στην υπέρβαση της κρίσης και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ο ΕΦΔ καλεί του συναδέλφους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την αυτονομία, τον δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, καθότι μόνο υπό αυτούς τους όρους το Πανεπιστήμιο μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του».
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Χανίων να αθωώσει τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος που είχαν κατηγορηθεί για αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε συλλογικά του όργανα (Επιτροπή Ερευνών και Τεχνικό Συμβούλιο).
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου Χανίων έρχεται να προσφέρει προσωπική δικαίωση και ικανοποίηση στους ακαδημαϊκούς λειτουργούς του Ιδρύματος που όλο αυτό το διάστημα διασύρονταν και να αποστομώσει τους «δόλιους» επικριτές του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για να στηρίξουν την πολεμική τους απέναντι στα Πανεπιστήμια. Το τέλος της δικαστικής περιπέτειας, η οποία ταλαιπώρησε συναδέλφους και τραυμάτισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει, ώστε να επικεντρωθούμε συλλογικά και απερίσπαστα σε μια δυναμικότερη αντιμετώπιση των φλεγόντων ζητημάτων που ταλανίζουν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και στην υπεράσπιση της αυτονομίας και του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου».