Η κατάθεση της πρότασης για την παραχώρηση έκτασης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στον νομό, όπως ανέφεραν χθες σε πρωτοσέλιδο τους στα «Ρ.Ν.», έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς το υπάρχον νοσηλευτικό ίδρυμα που καλείται να εξυπηρετήσει όλο τον πληθυσμό του νομού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, τονίζουν αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τη θετική αυτή εξέλιξη.
Μια εξέλιξη που γεμίζει με ικανοποίηση όλους τους πολίτες του νομού και σηματοδοτεί, όπως επισημαίνουν την ανταπόκριση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού σε ένα ζήτημα που απασχολεί την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων όλου του νομού Ρεθύμνου και αποτελεί ένα ακόμα βήμα διασύνδεσης του πανεπιστήμιου Κρήτης με την κοινωνία του Ρεθύμνου δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο.
Η πρόταση του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη να παραχωρήσει το πανεπιστήμιο την απαιτούμενη έκταση για το σημαντικό αυτό έργο για το Ρέθυμνο, που κατατέθηκε στον υπουργό Υγείας περιλαμβάνει και τη διασύνδεση του νέου νοσοκομείου με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης και τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών.
Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή έρχεται ακριβώς έναν μήνα μετά τον δημόσιο διάλογο που έγινε με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.» στις 11 Απριλίου, μεταξύ της πρυτανικής αρχής και των τοπικών θεσμικών φορέων για όλα τα ζητήματα που άπτονται του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της σχέσης του με την κοινωνία του Ρεθύμνου, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε για πρώτη φορά δημόσια και το θέμα παραχώρησης έκτασης στου Γάλλου από το πανεπιστήμιο για ανέγερση νέου νοσοκομείου,.
Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος με δηλώσεις τους στα «Ρ.Ν.» χαιρετίζουν την πρόταση του πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης και εκφράζουν την ικανοποίηση τους άλλα και ταυτόχρονα τη διάθεση τους να σταθούν μαζί και με τους βουλευτές του νομού αρωγοί και συμπαραστάτες για τα επόμενα βήματα ώστε πολύ σύντομα το Ρέθυμνο να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη αναπτυξιακή πρόταση για το Ρέθυμνο. Αυτή είχε προκύψει ως δέσμευση του πρύτανη -τουλάχιστον εγώ έτσι την αντιλήφθηκα- απέναντι στους φορείς μέσα από τη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσαν τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα». Είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη και είμαι βέβαιη ότι όλο οι Ρεθεμνιώτες τη δέχονται και την υποδέχονται με πολλή μεγάλη χαρά διότι ο τόπος μας έχει ανάγκη ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο. Ένας νομός με πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους, με πανεπιστήμιο που φιλοξενεί περισσότερους από 8.000 φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στον τόπο μας και με ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινή περιόδου, δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί υγειονομικά από το υφιστάμενο νοσοκομείο. Επομένως είναι απαραίτητο ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο, το έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας, είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το Ρέθυμνο. Και εφόσον έγινε η αρχή με την πρόταση του πρύτανη για παραχώρηση οικοπεδικού χώρου στου Γάλλου, είμαι αισιόδοξη ότι το εγχείρημα αυτό θα ολοκληρωθεί με τη συνδρομή και όλων των θεσμικών του Ρεθύμνου.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ότι η πρόταση περιλαμβάνει διασύνδεση του νέου νοσοκομείου με την ιατρική σχολή καθώς θα προκύψει και διασύνδεση τμημάτων του Ηρακλείου με πανεπιστημιακά τμήματα του Ρεθύμνου».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η πρόταση του πανεπιστημίου για παραχώρηση έκτασης για νέο νοσοκομείο, προφανώς και είναι θετική. Είναι ένα θέμα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία του Ρεθύμνου μια και το υφιστάμενο νοσοκομείο και λόγω της θέσης που βρίσκεται, εντός πόλης, αλλά και εξ αιτίας των περιορισμένων πλέον δυνατοτήτων του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα υγειονομικά προβλήματα του νομού. Και αυτές οι αδυναμίες του φαίνονται καθημερινά και τώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης ακόμη περισσότερο.
Είναι δεδομένο και βέβαιο ότι τέτοιες κινήσεις της πρυτανικής αρχής που αποδεικνύουν ευαισθησία και ουσιαστική εμβάθυνση των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο, ο οποίος είναι και η έδρα του πανεπιστημίου μας, μας ικανοποιούν.
Ελπίζουμε να υλοποιηθεί αυτό το αναγκαίο για τον νομό μας έργο. Τώρα νομίζω πως είναι θέμα της πολιτείας να αποδείξει ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά και πως αναγνωρίζει ότι υγειονομικές μονάδες του νομού μας είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Είναι κάτι που το συζητάμε πάρα πολλά χρόνια, επί πολλών προηγουμένων κυβερνήσεων και θα είμαστε ευτυχείς αν στο τέλος γίνει πραγματικότητα. Και πολύ περισσότερο να συνδυαστεί και να διασυνδεθεί με την Ιατρική Σχολή και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και από πλευράς προσωπικού και από πλευράς επιμέρους τμημάτων. Έτσι ώστε και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να αποσυμφορηθεί αλλά και να αποκτήσουμε στον τόπο μας ένα νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και του παρόντος και του μέλλοντος.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου βέβαια θεωρώ ότι είναι καλό να συμμετέχουμε όλοι οι θεσμικοί φορείς, όπως είναι οι βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι. Διότι όλοι μαζί έχουμε ακόμα πιο δυνατή φωνή και μπορούμε αποτελεσματικότερα να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα πράγματα που τα χρειάζεται ο τόπος μας».
Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε λέγοντας: «Αναμένουμε και θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση της Πρυτανικής Αρχής για περαιτέρω ενέργειες που να αποδεικνύουν ότι πραγματικά το πανεπιστήμιο και η κοινωνία πορεύονται μαζί και λύνουν τα σημαντικά προβλήματα του τόπου.
Μας ενδιαφέρει και η ενδυνάμωση του πανεπιστημίου μας ενδιαφέρει όμως να διαπιστώνουμε και ότι όπως εμείς στο στηρίζουμε και το θεωρούμε ως ένα πολύ σημαντικό πνευματικό και οικονομικό παράγοντα της περιοχής μας, είναι δίπλα μας και το πανεπιστήμιο».