Εμφανώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται πράκτορες και ξενοδόχοι για τη νέα τουριστική περίοδο, η οποία ξεκινά δειλά-δειλά. Ήδη στο Ρέθυμνο από την περασμένη εβδομάδα έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες που επέλεξαν την πόλη μας για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών που είναι αύριο. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι μεν χαμηλές αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η κίνηση είναι πάντα ίδια κάθε Απρίλιο και ένα παραπάνω φέτος όπου το Πάσχα είναι πολύ νωρίς. Η τουριστική κίνηση αυξάνεται σταδιακά από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά οπότε και θα έχουν ανοίξει στο σύνολο τους οι τουριστικές μονάδες του νομού.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, είχε γίνει περίπου το 70% των κρατήσεων που αφορούν το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία αύξηση καταγράφουν οι αφίξεις των Γερμανών, των Δανών και των Ρώσων ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι αφίξεις από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ήδη φέτος η εκπτωτική περίοδος, το λεγόμενο early booking, έχει περιοριστεί και όσον αφορά το χρονικό περιθώριο και ως προς το ποσοστό έκπτωσης, το οποίο δεν ξεπερνά το 15% ενώ τα φτηνότερα πακέτα μπορούν να προγραμματιστούν έως τις 30 Μαρτίου και όχι ως το τέλος Μαΐου, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι. Παράλληλα επιβλήθηκε μια μικρή αύξηση στα τουριστικά πακέτα της τάξεως του 5-10%.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των τουριστικών πρακτόρων του νομού με τους ξένους τουρ οπερέιτορς, με δεδομένη την πολύ καλή κίνηση που καταγράφηκε πέρυσι, αλλά και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις πρώτες κιόλας μέρες του Γενάρη. Και ενώ το 2018 προβλέπεται εξαιρετικά αισιόδοξο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου των τελευταίων χρόνων ενδέχεται να έχει συνέπειες που θα φανούν μετά από 18 έως 24 μήνες και με δεδομένο ότι πλέον ανοίγουν δυναμικά οι αγορές της Τουρκίας και της βόρειας Αφρικής. Αντίστοιχη είναι και η ανησυχία των επιχειρηματιών του Ρεθύμνου σε ότι αφορά τη φορολόγηση του κλάδου, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλή και παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης τα έσοδα για τους ίδιους παραμένουν καθηλωμένα γεγονός που όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει επιδρά αρνητικά, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για επενδύσεις στον κλάδο και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες.