Η 4η Ιουνίου 1988 είναι μια ιστορική μέρα για το Ρεθεμνιώτικο ποδόσφαιρο! Ήταν τότε που η μοναδική ομάδα που αγαπήθηκε τόσο πολύ από το ευρύ κοινό του Ρεθύμνου, η ΕΑΡ, κέρδιζε στο «Καραϊσκάκη» με 2-1 τον Ηρόδοτο στο μπαράζ και συγχρόνως έπαιρνε την άνοδό της στη Β’ Εθνική! Τα «Ρ.Ν.» δεν λησμονούν τις στιγμές αυτές και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος σ’ αυτή την κορυφαία επιτυχία του ομαδικού αθλητισμού. Η ΕΑΡ είχε γίνει συνώνυμο της «ένωσης» όλων των Ρεθεμνιωτών κάθε Κυριακή στα γήπεδα.
Παράλληλα αυτές οι όμορφες στιγμές, θυμίζουν στους μεγαλύτερους, το πώς υποδέχθηκαν τη χαρμόσυνη είδηση κυκλοφορώντας στους δρόμους της πόλης με τις κόρνες των αυτοκινήτων τους να ηχούν και στους μικρότερους, μαθαίνουν να τοποθετούν αυτά τα αφιερώματα σε περίοπτη θέση των βιβλιοθηκών τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η ΕΑΡ το 1986-87 παίρνει το πρωτάθλημα στην ερασιτεχνική κατηγορία
Το 1987-88 συμμετέχει στην Γ’ Εθνική. Το Ρέθυμνο «βράζει», ο κόσμος ξεσηκώνεται. Η Σοχώρα είναι ασφυκτικά γεμάτη. Η ΕΑΡ κάνει πρωταθλητισμό, παρτενέρ ένα γειτονικό σωματείο ο Ηρόδοτος.
Στις 4-10-1987 στη Σοχώρα ΕΑΡ-Ηρόδοτος 1-1. Στις 4-2-1988 στην Αλικαρνασσό Ηρόδοτος-ΕΑΡ 1-1, αλλά φοβερά επεισόδια σε βάρος της ρεθεμνιώτικης αποστολής. Το κυνήγι της ανόδου γίνεται πάθος, μεράκι, σκοπός όλου του Νομού.
Τελική βαθμολογία Γ’ εθνικής 1987-88
1. Ατρόμητος 48, 2. ΕΑΡ 47, 3. Ηρόδοτος 47, 4. Καλαμάτα 40, 5. Προοδευτική 39, 6. Παναρκαδικός 39, 7. Αιγάλεω 39, 8. Ναύπλιο 38, 9. Πανελευσινιακός 38, 10. Εθν. Αστέρας 37, 11. Παναργειακός 36, 12. Κέρκυρα 30, 13. Ρόδος 27, 14. Εργοτέλης 23, 15. Αιολικός 23, 16. Άρης Νικαίας 21, 17.Αλαϊκή 20, 18. Μεσσηνιακός 18.
Η ΕΑΡ διέθετε την καλύτερη επίθεση με 67 γκολ (πρώτος σκόρερ της Γ’ εθνικής ο Γ. Μαλαμαδάκης με 25 γκολ, που αγωνίστηκε σε 33 από τους 34 αγώνες και στο μπαράζ). Ο Ηρόδοτος την καλύτερη άμυνα με 21 γκολ. Η ΕΑΡ αήττητη στη Σοχώρα (15 νίκες, 2 ισοπαλίες).
ΕΑΡ και Ηρόδοτος ισοβάθμησαν στη 2η θέση και στα μεταξύ τους αποτελέσματα 1-1, έτσι ορίστηκε μπαράζ στο στάδιο «Καραϊσκάκη» στις 4 Ιουνίου 1988.
Ρεθεμνιώτες, Ρεθεμνιώτισσες, Ρεθεμνιωτάκια, με πλοία και αεροπλάνα, το πρωί της 4ης Ιουνίου είναι Αθήνα και Πειραιά. Το μπλε κασκόλ, το μπλε καπέλο, με την πρόταση «ΕΑΡ, Β’ Εθνική», γεμίζει την Αθήνα. Μοναστηράκι, Πλατεία Βικτωρίας, Σύνταγμα, Ομόνοια, Ηλεκτρικός, γεμάτα με κασκόλ της ΕΑΡ.
Η ιαχή «ΕΑΡ-Β’ Εθνική», ακούγεται σ’ όλο τον Πειραιά, με τους ποδοσφαιριστές να έχουν «φτερά» στα πόδια τους. Η αποστολή της ΕΑΡ ετοιμάζεται από το ξενοδοχείο «Novhotel» να αναχωρήσει για το γήπεδο Καραϊσκάκη. Τη στιγμή εκείνη έρχεται ο Θόδωρας Βαρδινογιάννης μόνος του στο σαλόνι, χαιρετά έναν-έναν τους παίχτες και τους εύχεται «καλή επιτυχία». Ήταν το καλύτερο ντοπάρισμα για την ομάδα.
Το μεγάλο ιστορικό παιχνίδι
Η ΕΑΡ ξεκίνησε επιθετικά δείχνοντας καλύτερα στοιχεία, όμως ο Ηρόδοτος στην πρώτη του ευκαιρία στο 12′ ανοίγει το σκορ με δυνατό σουτ του Λάμπρου.
Δεν πέρασαν πέντε λεπτά στο 67′ ο Μιχ. Βουράκης με καρφωτή κεφαλιά κάνει το 1-1. Στο 65′ ο Χρήστος Πολύζος με μια εντυπωσιακή ενέργεια πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, κάνοντας το 2-1, γκολ που πανηγυρίστηκε δεόντως από τους Ρεθεμνιώτες φιλάθλους.
Ο Ηρόδοτος στη συνέχεια πίεσε, όμως στο 86′ η ΕΑΡ έχασε την καλύτερη ευκαιρία. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Ναζίρη, έφερε όλους τους Ρεθεμνιώτες να πανηγυρίζουν σε Πειραιά και Ρέθυμνο, όπου όλοι βγήκαν στους δρόμους.
Οι συνθέσεις των ομάδων
ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Χανιωτάκης, Σέκερης, Ασλάνης, Μανιός, Πρωτογεράκης, Τσιράκος, Αγαπητός (75′ Κώττης), Κουτσάκης, Καρυώτης (75′ Μαρταβαντζής), Κοιλιάρας, Λάμπρου.
ΕΑΡ: Φιλιππής, Βογιατζάκης, (65′ Κορνήλιος), Καλαϊτζιδάκης, Μπέκας, Σαλβαράκης, Φραγκάκος, Καλογήρου, Λαμπαρδάκης, Μαλαμαδάκης, Πολύζος, Βουράκης (89′ Κατσούλης).
Δηλώσεις Θ. Βαρδινογιάννη
Αμέσως μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα ο κ. Θ. Βαρδινογιάννης, φανερά συγκινημένος, δήλωσε: «Ευχαριστώ τους παίκτες της ΕΑΡ για το ωραίο παιχνίδι τους. Απέδειξαν ότι δίκαια ανέβασαν την ΕΑΡ στη Β’ Εθνική. Συγχαίρω, επίσης την άξια Διοίκηση της ομάδας. Αυτή τη μεγάλη στιγμή τη χαρίζουμε στον τόπο μας, το Ρέθυμνου, που πολύ αγαπούμε».
Δημόκριτος Περράκης (Πρόεδρος ΕΑΡ): «Είμαστε περήφανοι για το θρίαμβο της ΕΑΡ. Την αφιερώνουμε στο Ρέθυμνο, γιατί το αξίζει. Η ομάδα μας, καθώς είδατε, ήταν ανώτερη, κέρδισε δίκαια και γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου, ως πρόεδρο της ΕΑΡ, υπερήφανο και ευχαριστώ όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και μας συμπαραστάθηκε».
Πολύζος: «Τη νίκη μας την αφιερώνουμε στο Ρέθυμνο και τον κόσμο που μας βοήθησε. Όσο για μένα είναι μία ευκαιρία να κάνω και εγώ μια μεταγραφή σε ομάδα της Α’ Εθνικής».
Κοβης: «Ευτυχώς που η τηλεόραση έδειξε ποια ήταν η καλύτερη ομάδα. Ο Ηρόδοτος ήταν ένας άξιος αντίπαλος-κερδίσαμε δίκαια».
Σαλβαράκης: «Τη νίκη τη χαρίζουμε στο Ρέθυμνο και σε όλο τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε».
Δαμανάκης: «Τα παιδιά πήραν το ματς πανάξια. Είναι άξιοι πρωταθλητές. Τη νίκη τη χαρίζουμε σε όλο το Ρεθεμνιώτικο λαό».
Όλοι στο «ΚΑΝ-ΚΑΝ»
Οι νικητές το βράδυ της μεγάλης νίκης διασκέδασαν μέχρι πρωίας στο «ΚΑΝ-ΚΑΝ» με τη Δούκισσα.
Μεγάλο πανηγύρι στο Ρέθυμνο
Λίγες φορές στην ιστορία του το Ρέθυμνο έζησε την ατμόσφαιρα και τον πυρετό της μεγάλης νίκης. Οι δρόμοι της πολιτείας μας, οι οποίοι ήταν «νεκροί» από τους ντόπιους κατοίκους της σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με μοναδικούς περιπατητές τους ξένους παραθεριστές, μεταβλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, μόλις σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη του αγώνα, σε Ρίο τις ημέρες του καρναβαλιού του. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, μικροί και μεγάλοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρέθυμνου και όλοι φίλαθλοι και μη έστησαν ένα ξέφρενο πανηγύρι. Εποχούμενοι σε αυτοκίνητα και πάσης φύσεως τροχοφόρα, οργάνωσαν μηχανοκίνητες παρέες θριάμβου. Ανάλογες εικόνες λαϊκού πανηγυριού σημειώθηκαν στο Πέραμα, στο Σπήλι και τα άλλα μικρά και μεγάλα χωριά του νομού μας. Ένα πανηγύρι που συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και που είχε συνέχεια όταν γύρισαν από την Αθήνα οι θριαμβευτές παίχτες της ΕΑΡ και οι δύο χιλιάδες φίλαθλοι, που τους συμπαραστάθηκαν αποτελεσματικά από την εξέδρα, να κάνουν όλοι το γύρο του θριάμβου στο Ρέθυμνο.
Η ΕΑΡ στη Β’ Εθνική-πρωταθλητές-προπονητές
1. 1988-89 14η θέση Ξάνθη Ντε φαρία, Ναλμπάντης
2. 1989-90 13η Αθηναϊκός Ν. Κόβης
3. 1990-91 6η Εθνικός Ν. Κόβης
4. 1991-92 12η Καλαμαριά Ναλμπάλμπης Τερζανίδης, Στολίγκας
5. 1992-93 6η Νάουσα Τερζανίδης
6. 1993-94 4η Ιωνικός Τερζανίδης
7. 1994-95 12η Πανηλειακός Τερζανίδης, Καλλιγιάννης, Μπόνιτς
8. 1995-96 9η Καβάλα Μ. Μπόνιτς
9. 1996-97 15η (υποβ.) Πανιώνιος Μ. Μπόνιτς
Η ΕΑΡ στη Γ’ Εθνική
1. 1987-88 2η θέση Ατρόμητος Αθ. Ν. Κόβης
2. 1997-98 5η Ιάλυσος Ρ. Κ. Αντωνίου
3. 1998-99 9η (υποβ.) Αιγάλεω Κοκολάκης, Τσιβγούλης, Ανυφαντάκης-Δεληγιαννάκης
Όλα τα στοιχεία από το βιβλίο «Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο» 1999 του Λευτ. Κρυοβρυσανάκη.