Η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε με ένα αποτέλεσμα που μάλλον δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση, που υπολόγιζε και προσδοκούσε περισσότερες θετικές ψήφους.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, έναντι 135 που ψήφισαν «παρών», ενώ πέντε βουλευτές απουσίαζαν από τη διαδικασία.
Εκτός των 155 βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισαν τον κ. Δήμα για το ύπατο αξίωμα, τη θετική τους ψήφο έδωσαν και 5 από τους 24 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές.
Υπέρ του υποψηφίου Προέδρου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής και η Κατερίνα Μάρκου.
Στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα δεν αποτυπώθηκε η δυναμική που περίμεναν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που δικαιώνει όσους επέμεναν πως ήταν λάθος η επιλογή ενός καθαρά κομματικού υποψηφίου, αφού δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο.
«Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι: «Οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα πιο αισιόδοξη. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Την διέξοδο θα τη δώσει ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη υπό το βάρος μιας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όσο και τα στελέχη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για ολέθριες συνέπειες της χώρας σε περίπτωση που εξαιτίας μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί η πολιτική συζήτηση και τις επόμενες μέρες, μέχρι και την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία. Πολύ δε περισσότερο εφ’ όσον το χθεσινοβραδινό αριθμητικό αποτέλεσμα της διαδικασίας απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από το ποθούμενο για την κυβέρνηση, που είναι ο αριθμός 180.
Μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, 23 του μήνα, μεσολαβούν πέντε πλήρεις ημερολογιακές μέρες, στο διάστημα των οποίων κυβερνητικά στελέχη αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων ψήφων, διατηρώντας την αισιοδοξία πως από την κοινοβουλευτική διαδικασία της 29ης Δεκεμβρίου, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τελευταίες πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται, προκειμένου να κλείσει θετικά το θέμα της Προεδρίας, να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία εκτόνωσης του πολιτικού κλίματος, με την οποία θα ζητά συναίνεση στην εκλογή του Σ. Δήμα, ορίζοντας ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.