Σοβαρά προβλήματα στις αμπελοκαλλιέργειες του νησιού έχουν προκαλέσει οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στον καιρό είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών, όπως του περονόσπορου και του βακτηρίου της χολέρας, οι οποίες είναι καταστροφικές για τις καλλιέργειες. Οι αμπελουργοί δηλώνουν ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στο ιδιαίτερα μεγάλο κόστος των φαρμάκων που απαιτούνται για την καταπολέμηση των ασθενειών και ανησυχούν για το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Σε πολλές περιοχές μάλιστα έριξε χαλάζι, κάτι το οποίο δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα στους αγρότες, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά η ανθοφορία των αμπελιών.
Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης και οποιαδήποτε μεταβολή των καιρικών συνθηκών λειτουργεί ανασταλτικά στη διαδικασία άνθισης και πλέον η πλειονότητα των αμπελουργών πρέπει να επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα από ψεκασμούς να προστατευθούν οι καλλιέργειες. Μία διαδικασία που αποτελεί ακόμα έναν πονοκέφαλο για τον αγρότη της Κρήτης, ειδικά σε μία εποχή καθοριστική για την εξέλιξη της παραγωγής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βιολογικές καλλιέργειες, καθώς σε περίπτωση που η αμπελοκαλλιέργεια προσληφθεί από περονόσπορο ή χολέρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν τα συγκεκριμένα βακτήρια με οποιοδήποτε σκεύασμα.
Τα προβλήματα για τους αμπελουργούς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, καθώς από την μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα και από την άλλη η έξαρση ασθενειών όπως του περονόσπορου, της χολέρας, η έλλειψη σιδήρου κ.α., έχουν επηρεάσει το σύνολο της παραγωγής σε επίπεδο Κρήτης, με αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές να ζημιώνονται οικονομικά και μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα παραγωγής. Το θετικό πάντως είναι ότι οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας δεν επηρέασαν τις ελαιοκαλλιέργειες και τα κηπευτικά.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Μιχάλης Καμπιτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόβλημα στις αμπελοκαλλιέργειες είναι μεγάλο, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί είναι πλέον αναγκασμένοι και σηκώσουν ακόμα ένα οικονομικό βάρος μέσα σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης που έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κλάδο στην αβεβαιότητα.
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο στις βιολογικές καλλιέργειες, εκεί όπου ο παραγωγός δεν μπορεί να επέμβει με φάρμακα για τον περονόσπορο. Αυτές οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν και τις ασθένειες και συγκεκριμένα τον περονόσπορο και την χολέρα και όσα αμπέλια δεν καλυφθούν θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους αγρότες και επιπλέον έξοδα. Αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση των αγροτών είναι μεγάλη με διασυστηματικά για όσους έχουν καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Επιπλέον οικονομικά βάρη λοιπόν και περισσότερες ώρες εργασίες στα αμπέλια», τόνισε ο κ. Καμπιτάκης προσθέτοντας ότι: «Οι αγρότες θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις με αφορμή τα καιρικά αυτά φαινόμενα, αν και στα βιολογικά είναι πολύ δύσκολο για τον παραγωγό να κάνει την οποιαδήποτε επέμβαση. Πρέπει στα συμβατικά να γίνουν άμεσα ότι κρίνεται απαραίτητο προκειμένου τα προβλήματα να μην είναι μεγάλα. Τα φάρμακα ωστόσο που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών είναι πανάκριβα και ο παραγωγός μπαίνει σε μία διαδικασία χρονοβόρα και αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς εκτός των καθημερινών εξόδων και της υψηλής φορολογίας, είμαστε αναγκασμένοι να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά των σκευασμάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ασθενειών» δήλωσε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ.