Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν βαρύτατη για τον 26χρονο, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Την ίδια ώρα αθώοι κρίθηκαν τόσο ο 24χρονος που κατηγορείτο για έμμεση συνέργεια στο έγκλημα, όσο και οι οκτώ από τους κατηγορούμενους. Για τους υπόλοιπους υπήρξε καταδίκη μόνο για τη διατάραξη ειρήνης.
Ειδικότερα, ο 26χρονος, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία στο Ρέθυμνο λίγες μέρες μετά το περιστατικό, καταδικάστηκε σε ισόβια και οδηγήθηκε στη φυλακή. Για τους τρεις φίλους του Γιάννη Ρουσάκη, τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια και πέντε μήνες, με την απόφαση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών με την απόφαση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Τέλος για τον 24χρονο που κατηγορείτο για έμμεση συνέργεια στο έγκλημα, αθωώθηκε.
Ο πατέρας του Γ. Ρουσάκη, συγκινημένος και υποβασταζόμενος μη έχοντας άλλες δυνάμεις, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως: «Ο γιος μου δεν θα γυρίσει πίσω, αλλά η απόφαση της δικαιοσύνης είναι αυτή που έπρεπε».
Ο συνήγορος του Αλέξη Κολοβού, Μανώλης Αναστασάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποινών, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι στο πρόσωπο του πελάτη του τιμωρήθηκε ο χουλιγκανισμός. Ο κ. Αναστασάκης υποστήριξε ότι στο εφετείο η απόφαση θα μεταβληθεί.
Ο μικρότερος αδελφός του Αλέξη Κολοβού, ξέσπασε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, με ύβρεις, φωνές και κλάματα, λέγοντας πως η απόφαση ήταν άδικη για τον αδερφό του.
Με κλάματα άκουσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο 26χρονος Ηρακλειώτης, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τη δολοφονία του 19χρονου Γιάννη Ρουσάκη, κατά την αιματηρή συμπλοκή στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Στα κλάματα του 26χρονου αντέδρασε η οικογένεια του θύματος, απαντώντας «Να σε σφάξω κι εγώ και μετά να κλαίω»…
Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της οικογένειας ήταν συχνές και κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων, ενώ η μητέρα, τραγική φιγούρα, βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα κρατώντας μια φωτογραφία του αδικοχαμένου γιου της…
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι ζήτησαν να αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους ελαφρυντικά (διαφορετικά σε κάθε περίπτωση) των μη ταπεινών αιτίων, της ειλικρινούς μεταμέλειας και του προτέρου εντίμου βίου.
Διαφορετική άποψη είχε, όμως, η Εισαγγελέας έδρας, Μαρία Τιντικάκη, που πρότεινε στο δικαστήριο να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον 26χρονο, ενώ χαρακτήρισε, μάλιστα, καθαρά «συμπτωματικό το γεγονός ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο» και πρότεινε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό ούτε στους υπόλοιπους. «Ήταν δράση εν είδει συμμορίας» είπε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι αν και η συμπλοκή εκτυλισσόταν σε περιορισμένο χώρο (πεζογέφυρα), αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε βρεθεί στο σημείο, ανυποψίαστος, κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή.
Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, με εξαίρεση την περίπτωση τριών ατόμων, φίλων του θύματος, που αμέσως μετά τη συμπλοκή μετέφεραν τον 19χρονο στο νοσοκομείο. Το ελαφρυντικό που τους αναγνωρίστηκε ήταν αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς, η Εισαγγελέας δικαιολόγησε τη μη παρέμβασή τους, καθώς όπως είπε, «φοβήθηκαν». Αν παρενέβαιναν, όπως είπε, «Ενδεχομένως σήμερα να ήταν αυτοί τα θύματα ή οι κατηγορούμενοι».
Λάβρος ήταν η Εισαγγελέας απέναντι στις αντιλήψεις και την οπαδική αντίληψη που προκαλεί συμπλοκές, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός ανθρώπου. «Δεν καταλαβαίνω τις συμπεριφορές και τις απόψεις αυτές περί Αλικαρνασσιωτών, ΟΦΗτζήδων, Παναθηναϊκών… Το πρόβλημά τους ας το έχουν στο σπίτι τους. Αν το βγάζουν έξω από το σπίτι τους, θα υποστούν τις συνέπειες» είπε η Εισαγγελέας, με την πλευρά της οικογένειας του θύματος να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...