Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το απόγευμα της Τετάρτης στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με αρκετούς φοιτητές αλλά και πολίτες της πόλης του Ρεθύμνου, που άκουσαν με προσοχή τις ουσιαστικές και περιεκτικές τοποθετήσεις των ομιλητών, οι οποίες έδωσαν μια πιο «απτή» εικόνα για την ευρύτερη πολιτική δράση και του όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Στόχος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήταν η ανάδειξη του έργου της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, η έμμεση διασύνδεση και ο παραλληλισμός του έργου του με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες, αλλά και η προσφορά στην προσπάθεια δημιουργίας πιο συνεκτικών σχέσεων μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία έτσι ώστε να υπάρξουν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των δύο.
«Ζητούμενο η σύσφιξη των σχέσεων πανεπιστημιακής κοινότητας και κοινωνίας»
Η Μαρία Σταματάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε τα εξής: «Στην εκδήλωση έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε, τον υποψήφιο διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πέτρο Καψάσκη, ενώ είναι εξαιρετικά τιμητικό το γεγονός ότι στην εκδήλωση είναι ομιλητές οι καθηγητές Δημήτρης Ξενάκης και η Ήβη Μαυρομούστακου, όπως επίσης και ο ιστορικός συγγραφέας Μαρίνος Γαλανάκης. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για την συμμετοχή τους και να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δράση, στόχο έχει να προάγει την διεπιστημονικότητα και να συνδέσει την τοπική κοινωνία περαιτέρω με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μια τόσο μεγάλη έκταση μια εκδήλωση συλλόγου φοιτητών και ευελπιστώ στο μέλλον να βρει μιμητές μεταξύ της φοιτητικής κοινότητας, καθώς θεωρώ ότι τέτοιες δράσεις είναι ζωτικής σημασίας».
«Καθοριστικό το έργο του Καποδίστρια»
Ο Δημήτρης Ξενάκης επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ομιλητής στην εκδήλωση ανέφερε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό που τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται στο Ρέθυμνο, καθώς με την σύμπραξη του πανεπιστήμιου αξιοποιούμε την επιστημονική κοινότητα για να παράγουμε τέτοιου είδους ημερίδες. Το γεγονός ότι ασχολούμαστε τόσα χρόνια μετά, με τον Ιωάννη Καποδίστρια δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικός άνδρας ήταν και πόσο ξεχωριστή θέση έχει στο πάνθεον της ιστορίας. Προσωπικά επικεντρώθηκα στο θέμα της διεθνοπολιτικής διάστασης του Ιωάννη Καποδίστρια, τόσο όσον αφορά το ζήτημα της Ελβετίας αλλά και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, όπου είχε ένα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μεταναπολεόντειας Ευρώπης. Παράλληλα, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της καριέρας του, αφορά τη διάρκεια της θητείας του ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, καθώς έχει και αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη ότι μας διδάσκει πολλά μαθήματα διεθνολογικά, που εντάσσονται στο πλαίσιο του συνετού ρεαλισμού. Απέδειξε ότι μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα πρέπει συνεχώς να διαπραγματεύεται τους όρους, προκειμένου να επιτύχει κάτι καλύτερο. Ένας από τους λόγους που η χώρα βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κακοδαιμονία, είναι ως ένα βαθμό η απόκλιση από το όραμά του και σε ότι αφορά το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και εν γένει τη διαπραγμάτευση με τις εξωτερικές δυνάμεις. Το δεδομένο είναι ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας αποδεικνύει ότι μέσα σε τρία πυρακτωμένα χρόνια, στα οποία επί της ουσίας διοίκησε τη χώρα, κατάφερε να μετατρέψει το χάος που παρέλαβε σε κράτος. Η κρατική δομή αρχικά, ήταν στη λογική που διέπει και το ελβετικό κράτος αλλά δεν κατάφερε να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο, καθώς αργότερα δεν ακολούθησαν τα βήματά του. Ο τρόπος με τον οποίο έχτισε τα διεθνή ερείσματα της χώρας χρησιμοποιώντας και τις προσωπικές του επαφές, καταδεικνύει ένα τρόπο λειτουργίας στο διακρατικό σύστημα από τον οποίο σήμερα απέχουμε. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, διαπραγματευόταν και διεκδικούσε τα καλύτερα για την χώρα, έχοντας όμως πρώτα χτίσει ισχυρές συμμαχίες». Από την πλευρά της η ομιλήτρια στην εκδήλωση Ήβη Μαυρομούστακου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικών Θεσμών και Σύγχρονων μορφών Διοίκησης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε τα εξής: «Είναι μια σημαντική εκδήλωση η σημερινή και για την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και γενικότερα για την πόλη, καθώς αφορά τον Ιωάννη Καποδίστρια που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και αξίζει να τον τιμήσουμε. Επίσης είναι ουσιαστικά παραγωγική η συγκεκριμένη ημερίδα, καθώς τέτοιου είδους δράσεις φέρνουν πιο κοντά την επιστημονική κοινότητα με την τοπική κοινωνία και έτσι εγκαινιάστηκε μια σειρά από εκδηλώσεις που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Π. Καψάσκης: «Εξαιρετική η πρωτοβουλία των φοιτητών»
Ο Πέτρος Καψάσκης, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας και ομιλητής στην εκδήλωση μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υπογράμμισε τα εξής: «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία η διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας και ανήκει στον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, και με μεγάλη μου χαρά αποδέχτηκα το γεγονός ότι θέλουν να συμμετέχω. Η παρουσία μου εδώ προκύπτει από το συνέδριο που είχα διοργανώσει στο παρελθόν για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Παλιά Βουλή στην Αθήνα, ενώ είχα προτείνει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εορταστούν φέτος τα 240 χρόνια, του Ιωάννη Καποδίστρια και να θεσπιστεί μέσω της Unesco η 11η Φεβρουαρίου, η ημέρα των γενεθλίων του, σαν ένα πανελλήνιο εορταστικό γεγονός. Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε το διπλωματικό του έργο, ενώ στόχος ήταν να σταθούμε στη διαφορά μεταξύ της δικής του οπτικής γωνίας και του Μέττερνιχ. Παράλληλα εξετάσαμε την εποχή που έλαβαν χώρα τα παραπάνω, καθώς δέσποζαν οι ηγεμονίες, ενώ ο Ιωάννης Καποδίστριας κατάφερε να διεκδικήσει το καλύτερο για το Ελληνικό ζήτημα, και το πέτυχε». Ο κύριος Καψάσκης κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της εποχής του Ιωάννη Καποδίστρια και των σημερινών πολιτικών αλλά και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, ανέφερε τα εξής: «Εκτιμώ ότι εάν σήμερα υπήρχε ένας Ιωάννης Καποδίστριας, δυστυχώς θα θεωρούνταν, ως ένας «σύγχρονος εχθρός του λαού», όπως έχει γράψει και ο Ερρίκος Ίψεν. Το λέω αυτό καθώς αναστήματα όπως αυτό του Ιωάννη Καποδίστρια σήμερα, ακόμη και στην πολιτική να εντάσσονταν δεν θα έπαιρναν καμία ψήφο, καθώς η αλήθεια στις μέρες μας, έχει αντικατασταθεί από την διαχείριση της αληθείας. Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διαχείριση της αλήθειας παρά για την αλήθεια αυτή καθ’εαυτήν».