Στην ανάγκη διαφύλαξης της κρητικής διαλέκτου, ενός εκ των πλέον σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών αγαθών, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Βλατάκης αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως πρόεδρος για την επόμενη τετραετία (2019-2023) στον Ιστορικό Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» μιλώντας στην Γενική Συνέλευση την ημέρα των αρχαιρεσιών του συλλόγου. Τόνισε ότι ένας από τους υψηλούς στόχους του συλλόγου μας αποτελεί και η αποκατάσταση της διάσωσης της κρητικής διαλέκτου μέσα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Επιμένω και παρακαλώ και συμβουλεύω τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως τους φιλολόγους να δίδουν ιδιαίτερη σημασία στη διδαχή και στην εκμάθηση τόσο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, την οποία εμείς οι Έλληνες την αδικούμε πολλές φορές, όσο και στην κρητική διάλεκτο» και παράλληλα δήλωσε υπερήφανος για τη σπουδαιότητα της κρητικής διαλέκτου, που πρέπει και επιβάλλεται, να διδάσκεται στο φυσικό της χώρο και τόπο ήτοι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Είναι πολύ σημαντική η εφετινή χρονιά λόγω του αφιερώματος στον Ερωτόκριτο, έτσι ώστε να ευδοκιμήσει το αίτημά μας, που αποτελεί και αίτημα όλων των Κρητών όπου γης, δηλ. να ριζώσει και να βγάλει άνθη το δέντρο της κρητικής διαλέκτου μέσα στο φυτώριο του Πανεπιστημίου Κρήτης» πρόσθεσε.
Ο κ. Βλατάκης, απευθυνόμενος προς τον πνευματικό κόσμο του Ρεθύμνου και κυρίως προς τους νέους και στους φοιτητές, έκανε την παρακάτω έκκληση: «Σας καλώ όλους τους πνευματικούς ανθρώπους του Ρεθύμνου είτε ατομικά είτε ως πνευματικοί σύλλογοι σε μια συστράτευση για την υποστήριξη της ένταξης της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Να παύσουμε να την αδικούμε και να την υποτιμούμε. Η προ πολλών δεκαετιών γενομένη εκπαιδευτική μεταρρύθμισις στην Ελλάδα αδίκησε τόσο την αρχαία ελληνική γλώσσα, όσο και την κρητική διάλεκτο. Να σταματήσει πλέον να θεωρείται η κρητική διάλεκτος ως γλώσσα των επαρχιωτών και των ανθρώπων του χωριού. Δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά τιμή και καμάρι του κάθε Κρητικού που αγαπάει τον τόπο του.
Εύχομαι οι φιλόλογοί μας να βοηθήσουν τα παιδιά μας, τους φοιτητές μας, όλους εσάς, να αγαπήσετε περισσότερο την κρητική διάλεκτο, έστω και αν θα σας δυσκολεύουν λίγο στις εξετάσεις. Αλλά, όταν θα συναναστραφείτε με ξένους φίλους σας, αργότερα μπορεί να πάτε σε ξένα πανεπιστήμια και να δείτε πόσο ενδιαφέρονται οι ξένοι συνάδελφοί σας και συμφοιτητές σας για την εκμάθηση τόσο της ελληνικής γλώσσης, της αρχαίας ελληνικής γλώσσης, της κρητικής διαλέκτου και θα δείτε πόσες δικές μας λέξεις χρησιμοποιούν οι ξένοι, θα νιώθετε υπερήφανοι, και θα θυμηθείτε τότε τα λόγια του κ. Βλατάκη. Έφτασε η στιγμή να αποδείξει ο πνευματικός κόσμος του Ρεθύμνου ότι το Ρέθυμνο δεν είναι φημισμένο μόνο στα λόγια «ως αληθινός τόπος των τεχνών και των γραμμάτων» αλλά και στις πράξεις. Διατηρήστε λοιπόν ψηλά την σημαία αυτής της φήμης, στηρίζοντας την ένταξη της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».