Η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και τα επαρκή υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό αποτελούν τα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών του Ρεθύμνου, που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από το δημαρχείο.
Ζητούμενο για τη σχολική κοινότητα είναι η ασφάλεια των μαθητών και όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και η ενίσχυση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό. Αναλυτικότερα οι εκπαιδευτικοί ζητούν:
– Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
– Να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία
– Να καλυφθούν όλα τα κενά
– Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
– Μόνιμοι καθαριστ(ρι)ές σε όλα τα σχολεία
– Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας! Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλο τον λαό
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνης, Δέσποινα Νικολάου έκανε αναφορά σε «απαράδεκτες συνθήκες» διδασκαλίας, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
«Πρόκειται για ένα πρώτο κάλεσμα για όλες τις ΕΛΜΕ πανελλαδικώς. Διαμαρτυρόμαστε για τον συνωστισμό στα σχολεία και θεωρούμε την κατάσταση των 26 παιδιών μέσα σε μια αίθουσα απαράδεκτη. Μας πέταξε το μπαλάκι το υπουργείο Παιδείας με τις μάσκες, το τελευταίο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πρόκειται και για το μοναδικό. Θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας, να γίνονται διαγνωστικά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς τουλάχιστον, να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών μέσα στα τμήματα. Πάγιο αίτημα χρόνια τώρα είναι να δώσουν χρήματα στα νοσοκομεία, να προσλάβουν μόνιμες καθαρίστριες, να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων όχι μόνο στους αναπληρωτές, αλλά και στους μόνιμους και επιτέλους να λυθεί και το στεγαστικό πρόβλημα των σχολικών υποδομών, που σε κάποια μέρα της Ελλάδας, αλλά και στο νομό Ρεθύμνου είναι αρκετά έντονο. Μικρές αίθουσες και επιεικώς απαράδεκτα κτίρια».
ΔΟΕ: Περισσότερα από 8.000 κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία!
Περισσότερα από 8.000 κενά, κυρίως σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, εντοπίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος(ΔΟΕ), εκφράζοντας ανησυχίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσει άμεσα η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη. Η ΔΟΕ επανέλαβε τους προβληματισμούς της, καθώς η απόφαση να υπάρχουν στην τάξη έως 25 παιδιά έχει διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, οι ανάγκες των σχολείων για επαρκή καθαρισμό δεν καλύπτονται και οι χώροι απομόνωσης πιθανών κρουσμάτων είναι ανύπαρκτοι στα αστικά κέντρα.
«Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλύει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής και σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ως προς τα κενά σε γυμνάσια και λύκεια, η εικόνα ακόμη δεν είναι σαφής, αν και από πλευράς ΟΛΜΕ γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό κενών, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.