«Κάνε την αρχή… Σπάσε την σιωπή», είναι το σύνθημα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνου. Ένα κέντρο που με την επιστημοσύνη, την γνώση, και την εμπειρία του εξειδικευμένου προσωπικού «ανοίγει» την αγκαλιά του για όλες τις γυναίκες της Δυτικής Κρήτης, που υφίστανται σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία, οικονομική βία. Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, μπορούν με απόλυτη εχεμύθεια να απευθυνθούν και να εμπιστευτούν τους επιστήμονες και να λάβουν την απαραίτητη στήριξη την ψυχολογική, τη συμβουλευτική αλλά και τη νομική μιας και υπάρχει ήδη μια διασύνδεση του κέντρου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου.
Στους έξι μήνες λειτουργίας του το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κέντρου, μεγάλος αριθμός γυναικών με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα του νομού, έχει προσφύγει στο κέντρο ζητώντας βοήθεια, ενώ τα σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.
Οι επιστήμονες καλούν τις γυναίκες να αφήσουν πίσω τους φόβους τους και να απευθυνθούν στο κέντρο, το οποίο λειτουργεί στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη 98 (στο χώρο του πρώην ΚΕΠ).
Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το: 28310 56607 και το e-mail : isotitavia.reth@gmail.com.
Σημειώνεται ότι τα δυο τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων λειτουργεί την 24ωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή S.O.S 15900. Μέσα από αυτήν έχουν προκύψει 10.176 κλήσεις και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα από τις 11-3-2011 έως 11-3-2013.
Σκοπός και στόχος του κέντρου είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, η δωρεάν παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης, οι οποίες διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου, η υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας, σε όλες τις μορφές της. Το κέντρο στελεχώνεται από μια κοινωνιολόγο, μια κοινωνική λειτουργό και μια ψυχολόγο, ενώ υπάρχει επαφή και συνεργασία με την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Παιδιών και Εφήβων, το Αστυνομικό Τμήμα και τον Δικηγορικό Σύλλογο.
Τα επίσημα εγκαίνια της δομής θα γίνουν στις 2:00 το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία της γενικής γραμματέως ισότητας Βάσως Κόλλια, ενώ ενδεχομένως να παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο δήμαρχος και η υπεύθυνη του Κέντρου, παρουσίασαν τη νέα δομή και τους στόχους της.
Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως η χρηματοδότηση για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ για 2,5 χρόνια, υπό την προϋπόθεση το πρόγραμμα να συνεχίσει και αργότερα τη λειτουργία του.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική δομή που εξασφάλισε ο Δήμος Ρεθύμνης. Αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό» και αντικείμενο είναι η προστασία της γυναίκας από τη σωματική, λεκτική, οικονομική και κάθε μορφή βίας και εξάρτησης. Ένα κέντρο συμβουλευτικό, όπου εξειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν ήδη προσληφθεί και λειτουργούν από τον Ιούλιο, δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες, συμβουλές και υποστηρίξεις, σε όλες εκείνες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, και δυστυχώς δεν είναι λίγες. Η οικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο, δυστυχώς διαδεδομένο, διαστρωμματωμμένο. Δεν έχει σχέση ούτε με το πνευματικό, οικονομικό ή βιοτικό επίπεδο της οικογένειας και νομίζω ότι ο Δήμος Ρεθύμνης, έκανε πολύ καλά που μπήκε σε αυτό το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που για να το διεκδικήσει κάποιος, έπρεπε να δεσμευτεί ότι θα το συνεχίσει. Είναι ένα πρόγραμμα αρχικά χρηματοδοτούμενο με 300.000 ευρώ για 2.5 χρόνια εκ των οποίων τα 30.000 ευρώ αφορούν στον εξοπλισμό του. Στη συνέχεια η μονάδα αυτή θα συνεχίσει τη λειτουργία της με το προσωπικό της κοινωνικής υπηρεσίας, καθώς δεν θεωρούμε ότι οι κοινωνικές δομές πρέπει να είναι ένα «πυροτέχνημα» και να διαρκούν όσο ένα πρόγραμμα που τις στηρίζει, αφού υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία μας, θα πρέπει να είναι διαρκές το ενδιαφέρον μας. Τέτοιο κέντρο στην Κρήτη λειτουργεί και στο Ηράκλειο αλλά εντάσσεται σε άλλο φορέα και εμείς εδώ στο Ρέθυμνο εξυπηρετούμε την Δυτική Κρήτη. Αυτό το πρόγραμμα έχει πάει μόνο σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Απαράβατος όρος ήταν η δέσμευση ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να το υπερασπίζεται και μετά το πέρας του προγράμματος».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου κ Αλεξία Βαονάκη ανέφερε: «Η δημιουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής είναι ένα μεγάλο βήμα, συμπληρώνει κενά που υπάρχουν. Αφορά γυναίκες που υφίστανται βία σωματική, λεκτική και γυναίκες θύματα πορνείας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από εμάς είναι η ψυχολογική στήριξη αλλά και η πρόληψη. Έχουμε σκοπό να κινηθούμε προς τα έξω, με δράσεις που θα έχουν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και στη συνέχεια εστιάζουμε στο ψυχοκοινωνικό προφίλ της κάθε γυναίκας για να μπορέσουμε να την βοηθήσουμε. Η υπηρεσία είναι εξατομικευμένη και είναι δωρεάν. Συνεργαζόμαστε με πολλές υπηρεσίες όπως το νοσοκομείο, το δικαστήριο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο. Επειδή οι γυναίκες αυτές είναι βαθιά θυματοποιημένες και το πρόβλημα συνήθως δεν είναι τωρινό, είναι βαθύ -δεν είναι τόσο εύκολο και δεν περιοριζόμαστε σε μια απλή συμβουλευτική στο να το υποδείξουμε απλώς και μόνο -αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τις ανάγκες και τα συναισθήματα κάθε γυναίκας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις γυναίκες που ζητούν την στήριξη των ειδικών του Κέντρου Συβμουλευτικής, η κυρία Βαονάκη ξεκαθάρισε πως τηρείται το απόρρητο, καλώντας όλες τις γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να ζητήσουν βοήθεια εφόσον την χρειάζονται και διευκρίνισε πως το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό: «Οι γυναίκες ζητάνε στήριξη, ενδυνάμωση ενθάρρυνση. Πέρα από το ψυχολογικό υπάρχει και το άμεσο θέμα για γυναίκες που κινδυνεύουν και πρέπει να «διοχετευτούν» σε ξενώνες. Το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα είχαν γίνει 4.500 βιασμοί. Αναφέρθηκαν μόλις οι 480, οι250 πήγαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν μόλις 44 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.