Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Γ. ΜΟΣΧΑΚΗ
Ένα όμορφο νηπιαγωγείο έχει δημιουργηθεί στα Μισίρια που πηγαίνουν τα παιδιά μας και φεύγουν χαρούμενα, μαθαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και τους καλλιεργείται η δίψα να μάθουν ακόμα περισσότερα και η αγάπη για το σχολείο.
Με πολλή όρεξη, θέληση και θετική ενέργεια η προϊσταμένη κυρία Σοφία Σαριδάκη και οι νηπιαγωγοί Στέλλα Μαντά, Αριστέα Εικοσπεντάκη, Κρυστάλλη Λουκάκη, Αργυρώ Τουτουντζιδάκη και Ελένη Αντωνοπούλου έχουν καταφέρει με ένα μοναδικό τρόπο να διαπλάθουν χαρούμενα και αισιόδοξα νήπια. Παρά την κρίση που βασανίζει την Ελλάδα και τις βασικές ελλείψεις σε υλικά μέσα και υποδομές, με οδηγό τη φαντασία, την επιστημονική τους κατάρτιση και πάνω από όλα την αγάπη τους για τα παιδιά, μας δίνουν φωτεινό παράδειγμα και μας εμπνέουν να κάνουμε το ίδιο για ένα καλύτερο μέλλον.
Σύμμαχος στις προσπάθειες αυτές το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης με το πρόγραμμα «Ζούμε όλοι κάτω από τον ίδιο ήλιο» από το εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις φοιτήτριες στα πλαίσια των διδακτικών τους ασκήσεων επιπέδου ΙΙΙ με την εποπτεία της κυρίας Μαρίας Αμπαρτζάκη η οποία ξεκίνησε επικοινωνία και ανταλλαγή δώρων του νηπιαγωγείου με νηπιαγωγείο της Μπάνια-Λούκα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Τα νήπια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρώτα την Κρητική Παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Έμαθαν για την κρητική διατροφή, ενδυμασία, μουσική, υφαντική τέχνη κ.λπ. Στήθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου μια μικρογραφία λαογραφικού μουσείου με κρητικές φορεσιές, υφαντά, εργόχειρα, γεωργικά εργαλεία, σκεύη μαγειρικής.
Ο κ. Γιώργος Κιαγιάς μίλησε για την κρητική μουσική, έπαιξε γνωστούς κρητικούς σκοπούς με τη λύρα του και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, χόρεψαν και αντάλλαξαν μαντινάδες. Έγινε αναπαράσταση κρητικού γάμου και το γλέντι έδωσε χαρά σε όλους.
Η κυρία Μ. Καλογεράκη επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο, αφηγήθηκε παραμύθια και μίλησε στα παιδιά για τα παιχνίδια που έπαιζαν, τα φαγητά που έτρωγαν και γενικότερα για τα παιδικά της χρόνια μεταφέροντάς τα στην Κρήτη του χθες.
Τα νήπια έφτιαξαν και δοκίμασαν χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, ντάκο και με τη βοήθεια του κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.
Ύφαναν σε παιδικούς αργαλειούς, έκαναν χειροτεχνίες με κρητικές ποδιές και ζωγράφισαν σχέδια από κρητικά εργόχειρα.
Από την άλλη μεριά έμαθαν για τη Μπάνια-Λούκα τα έθιμα τους και τη ζωή τους. Με τη βοήθεια της κ. Ντιάνα Φοτ, η οποία κατάγεται από γειτονική χώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα, τα τραγούδια και τα παραμύθια της Μπάνια-Λούκα και έφτιαξαν την παραδοσιακή τους μηλόπιτα.
Στη συνέχεια τονίστηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές της Κρήτης και της Μπάνια-Λούκα, είδαν τα δώρα των παιδιών από εκεί και με χαρά έφτιαξαν με τη σειρά τους κατασκευές για να ανταποδώσουν, και έστησαν αντίστοιχη γωνιά για την πόλη τους στο νηπιαγωγείο.
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες ουσιαστική ήταν η βοήθεια των φοιτητριών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με ζήλο, φρεσκάδα και ενθουσιασμό συντέλεσαν στην επιτυχία του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική ήταν η στήριξη της κυρίας Μαρίας Μπαδιεριτάκη, σχολικής συμβούλου 69ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Ρεθύμνης.
Κλείνοντας αναφέρω τα λόγια του Γέροντα Παϊσίου «Για μένα, ενώπιον του Θεού, το πιο υπεύθυνο επάγγελμα, που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι νηπιαγωγός. Αλλά και το πιο δύσκολο, γιατί πλάθει ψυχές. Και πλάθοντας ψυχές, πλάθεις ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατ’ εικόνα του Θεού πλασμένοι. Και έτσι γίνεσαι συνεργός του Θεού».
Καλή δύναμη λοιπόν στις δασκάλες μας, γιατί ο δρόμος που διάλεξαν είναι δύσκολος και θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοηθούν για να πάρουν τα παιδιά μας γερές βάσεις για την ένταξή τους στην κοινωνία.