Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης καθώς οι, μέχρι στιγμής, ενδείξεις δείχνουν μικρή αλλά σημαντική αύξηση στην τιμή πώλησης ανά λίτρο, αλλά και αισθητή βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.
Πιο συγκεκριμένα, την εικόνα που υπήρχε μέχρι και τέλη Σεπτέμβρη με την τιμή του κρητικού ελαιολάδου να παραμένει καθηλωμένη στα 2 ευρώ και την οξύτητα να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις 5 γραμμές, τα στοιχεία από την πρώτη ελαιοσυγκομιδή δείχνουν πως η τιμή ανεβαίνει στο 2,40 -2,60 ευρώ / λίτρο ενώ και η ποιότητα της νέας εσοδείας φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα στις 3 με 4 γραμμές. Για τα παλιά λάδια, μεγαλύτερης οξύτητας με 0,5 οξύτητα, η τιμή κυμαίνεται στα 2,20-2,25 ευρώ/λίτρο, ενώ αποτελεσματικοί φαίνεται να υπήρξαν οι δακοψεκασμοί που έγιναν ανά τη Μεγαλόνησο, καθώς δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής δείγματα για δακοπροσβολές.
Όσον αφορά τα ποσοστά παραγωγής η Κρήτη αναμένεται να έχει μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, όπου δεν ξεπέρασε τους 60.000 τόνους λαδιού, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που γνώρισε πρόσφατα το νησί. Ο κ. Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος της ΣΕΔΗΚ εκτιμά ότι η παραγωγή φέτος θα φτάσει τους 80.000 τόνους:
«Εμείς προσωπικά, εκτιμούμε ότι φέτος η ελαιοπαραγωγή θα φτάσει γύρω στους 80.000 τόνους. Πρέπει να υπήρξε μία μείωση εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων, που έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές και ευτυχώς όχι όλη την Κρήτη και αυτή η απώλεια, δεν θα είναι παραπάνω από 5-6.000 τόνους», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ η πρώιμη συγκομιδή έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, καθώς όπως είπε:
«Η συγκομιδή μόλις τώρα άρχισε και αναμένεται να γενικευτεί γύρω στις 10-15 Νοέμβρη, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο, επομένως οι συστάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές για πρώιμη συγκομιδή δεν εισακούστηκαν από πολλούς παραγωγούς. Το καλό σημάδι με τις μέχρι τώρα ενδείξεις όσον αφορά την ποιότητα είναι αρκετά καλές, τα περισσότερα λάδια έχουν οξύτητα 0,3 -0,4. Το δυσάρεστο είναι ότι οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε λάδι, για όσους πήγαν αρκετά πρώιμα, είναι πολύ χαμηλές και δεν ήταν ικανοποιητικές. Η μία ελιά από 6-7 κιλά λάδι δεν είναι ικανοποιητικό. Το λάδι συνεχώς σχηματίζεται κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και αυξάνεται μέχρι και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει δηλαδή ο φόβος των καιρικών φαινομένων που μπορεί να υπάρξουν λόγω του χειμώνα, όμως αναμένεται ότι η απόδοση θα αυξηθεί όσο προχωρούν οι μέρες- εφόσον ευνοήσει και ο καιρός και έχουμε κάποιες ημέρες με ηλιοφάνεια», μάς εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.
Σταθερή και εμφανής η υποβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
Μπορεί λοιπόν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να έχουν λόγους να χαμογελάσουν, ωστόσο σημαντική παραμένει η υποβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου σε σύγκριση με χώρες που, μαζί με την Ελλάδα, αποτελούν το τρίπτυχο της μαζικής παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη.
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μιχελάκης, η τιμή του 2,60/ λίτρο είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ισπανία, όπου δείγμα ίδιας ποιότητας λαδιού φτάνει μέχρι και τα 3,50 ευρώ, ενώ εντυπωσιακή είναι την τελευταία μόλις εβδομάδα η αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο της γειτονικής μας Ιταλίας, με τιμές που ξεπερνούν τα 5 ευρώ, κάνοντας την ελληνική αγορά ελαιολάδου, να δείχνει «διασπασμένη και όχι μαζική», όπως τονίζει:
«Βασικό πρόβλημα όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος, είναι ότι οι προσφέροντες ελαιόλαδο είναι πάρα πολλοί, σχεδόν όλα τα ελαιοτριβεία της Ελλάδος προσφέρουν ελαιόλαδο και οι αγοραστές είναι λιγότεροι. Μία ανισορροπία, η οποία τελικά έχει ως αποτέλεσμα τις μειωμένες τιμές. H ελληνική αγορά είναι διασπασμένη και το λίγο ελαιόλαδο που έχουμε πωλείται από πάρα πολλούς, όχι από συγκεκριμένες μεγάλες μονάδες. Στην Ισπανία τα πολύ καλά λάδια, τα καινούρια, επιτυγχάνουν 3,5 ευρώ και τα μέτριας ποιότητας λάδια, μέχρι 2,65 ευρώ. Έχει μία μεγάλη παραγωγή που υπερκαλύπτει τη μείωση της παραγωγής που υπάρχει στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Αν πάμε και συγκρίνουμε με την Ιταλία τα πράγματα για εμάς είναι ακόμα χειρότερα, διότι στην Ιταλία ανέβηκαν πράγματι οι τιμές τελευταία και φτάνουν μέχρι τα 5,20, με τις μέσες τιμές να είναι γύρω στο 4,70, δηλαδή έχουν μία αύξηση στην τελευταία εβδομάδα γύρω στο 15%. Η Ιταλία ανεβαίνει και εμείς κατεβαίνουμε, ενώ και οι δύο χώρες έχουμε μειωμένη παραγωγή», τόνισε.
Μία αισιόδοξη όψη της καραντίνας έρχεται να αναδείξει ο κ. Μιχελάκης με την προσωπική του πρόβλεψη εν όψει του νέου και καθολικού lockdown, καθώς με τις νέες συνθήκες είναι πιθανόν να αυξηθούν τα εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην ελαιοσυγκομιδή που τώρα ανθίζει: «Η σκέψη μου είναι ότι με το νέο lockdown πολλοί που, δυστυχώς, θα μείνουν άνεργοι, θα στραφούν στο λιομάζωμα. Οι περισσότεροι εξάλλου έχουν ελιές δικές τους. Θα επιτραπεί δηλαδή σε κόσμο ντόπιο να εργαστεί στις ελιές του γιατί δεν θα εργάζεται αλλού», μας είπε.