Με τη συμμετοχή αρκετών αγροτών παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολυκέντρο Μοιρών το «Κέντρο Καινοτόμου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας» (Κε.Κ.Αγ.Επ), που ίδρυσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Η πρωτοβουλία έχει στόχο την ουσιαστική εκπαίδευση και κατάρτιση του Επιχειρηματία-Αγρότη και υλοποιείται από το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα νέο, καινοτόμο παιδαγωγικό μοντέλο, το οποίο επικεντρώνεται στον παραγωγό, εξετάζει τις ανάγκες του και τον βοηθά ν’ αντιμετωπίζει καθημερινά, πρακτικά προβλήματα. Το Κέντρο θα παρέχει συνεχή επιχειρηματική και επιχειρησιακή πληροφόρηση, ώστε να θεμελιωθεί μια βάση για κάθε επαγγελματία του πρωτογενή τομέα και να μπορέσει να μετατραπεί σ’ έναν σύγχρονο επιχειρηματία αυξάνοντας την κερδοφορία του.
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, έγινε αναφορά στον πρώτο κύκλο σπουδών του Κέντρου, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα και θ’ έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτόν μόνο 20 αγρότες από την περιοχή της Μεσαράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στον τομέα της επιχειρηματικότητας και να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις στην καθημερινότητά τους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο και στη μεγάλη βαρύτητα που δίνει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Μανώλης Φραγκάκης τόνισε ότι το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό και αν αξιοποιηθεί σωστά θ’ αλλάξει ριζικά τον τρόπο δουλειάς των αγροτών.
Ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Project της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Φ. Παπαδόπουλος εξήγησε στους συμμετέχοντες, γιατί ο αγρότης πρέπει να γίνει επιχειρηματίας προκειμένου ν’ αυξήσει τα εισοδήματά του ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές αλλαγές και τις οικονομικές συγκυρίες. Τόνισε επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, ώστε να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις ανάγκες της αγοράς και στην κουλτούρα των σημερινών καταναλωτών.
Η ειδική ερευνήτρια, κοινωνιολόγος κα Κ. Κούλη αναφέρθηκε στη σημαντική έρευνα που διεξάγει στην περιοχή της Μεσαράς, καταγράφοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών, η οποία αποτελεί οδηγό για την εκπαίδευση και κατάρτιση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στη Μεσαρά.
Ο διευθυντής του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου κ. Μιχάλης Καθαράκης επισήμανε ότι η εκπαίδευση στο Κέντρο θα πραγματοποιείται με τη χρήση των πιο σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων, οι οποίες βασίζονται στη βιωματική εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση πάνω σε πραγματικά, καθημερινά ζητήματα που θα επιλέγουν οι εκπαιδευόμενοι και στα οποία θα προσαρμόζεται η μάθηση. Με τον τρόπο αυτό, το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στοχεύει να δημιουργήσει την απαραίτητη επιχειρηματική και επιχειρησιακή εκπαίδευση και συμβουλευτική που θα επιτρέψει στην Κρήτη να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της, ώστε να δημιουργηθεί άριστη παραγωγή με μέγιστη ανταποδοτική αξία, και να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Παράλληλα, επιδιώκεται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ο αγροδιατροφικός τομέας περισσότερο καινοτόμος, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, μέσα από τη διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση, και κυρίως ελκυστικός για τους νέους αγρότες.
Να σημειωθεί ότι η μαθησιακή διαδικασία χωρίζεται στα εξής στάδια:
• Απόκτηση θεωρητικών γνώσεων μέσω διαλέξεων από ειδικούς και συζήτησης με εμπειρογνώμονες.
• Απόκτηση πρακτικών, εφαρμοσμένων γνώσεων μέσω εργασίας (project) και επισκέψεων σε αγροτικές επιχειρήσεις.
• Συνεχής επικαιροποίηση των γνώσεων μέσω παρουσιάσεων που θα διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ετήσιων συναντήσεων των αποφοίτων.
• Δημιουργία ομάδας συμβούλων, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες και μετά το τέλος της εκπαίδευσης.
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου, τηλ.: 2810-302730 e-mail: info@katartisi.gr, υπεύθυνος κ. Μιχάλης Καθαράκης ή με το Παράρτημα Μοιρών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τηλέφωνο: 28920-24994. Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.katartisi.gr/agrodiatrofiki-epixeirimatikotita.