Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις καθηγητών, μαθητών και γονέων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο, καθώς το ενδεχόμενο να τερματίσει τη λειτουργία του είναι πιο ορατό από ποτέ.
Την περασμένη εβδομάδα ομάδα επιθεωρητών ευρωπαϊκών σχολείων επισκέφθηκε το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και διαπίστωσε σοβαρότατες ελλείψεις που έχουν επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα η πολυπόθητη πιστοποίηση, η οποία απαραιτήτως πρέπει να λάβει το σχολείο για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Οι επιθεωρητές μάλιστα έδωσαν διορία μέχρι και τις 8 Απριλίου προκειμένου οι αρμόδιοι να δώσουν στο διάστημα που μεσολαβεί, τις απαραίτητες δεσμεύσεις για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπόμνημα που συνέταξαν οι επιθεωρητές ευρωπαϊκών σχολείων, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το χρονικό όριο της εργασιακής σχέσης των εκπαιδευτικών με το σχολείο και οι συμβάσεις να έχουν τριετή διάρκεια και όχι μονοετή, ενώ αναγκαία κρίνεται και η αύξηση της έκτασης του σχολείου, όπως και η αναβάθμιση του εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μαθημάτων. Απαίτηση των επιθεωρητών είναι και η αύξηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο ξενόγλωσσο τμήμα.
Οι επιθεωρητές ζήτησαν να εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τις δομές παιδείας, μέσα στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθεί πιστοποίηση στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τερματίσει τη λειτουργία του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται ακόμα και για την παρουσία του ENISA στην Κρήτη, καθώς προϋπόθεση της ύπαρξης του διεθνούς οργανισμού στο νησί, είναι και η λειτουργία ευρωπαϊκού σχολείου.
Η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, απαιτώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το σχολείο τους. Εκπρόσωποι των γονέων συναντήθηκαν τόσο με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Απόστολο Κλινάκη, από τους οποίους ζήτησαν να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας τη λειτουργία του.
«Είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός και το μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο που υπάρχουν στην Ελλάδα και κινδυνεύουν να χαθούν, επειδή επτά χρόνια δεν ήταν τελικά αρκετά για να δεσμευτούν κάποιοι για το αυτονόητο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ζαν Αντρέα Καραντσίνι.
Αξίζει να πούμε πως το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 2005, τόσο για τα παιδιά των εργαζομένων του ENISA όσο και για άλλες κατηγορίες μαθητών της τοπικής κοινωνίας. Το σχολείο είναι δημόσιο και χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ έχει δύο τμήματα και συγκεκριμένα το ελληνόφωνο και το αγγλόφωνο. Το σύνολο των μαθημάτων του σχολείου έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ είναι υποχρεωτική στις τάξεις του λυκείου η εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας. Οι απόφοιτοι του σχολείου λαμβάνουν το περίφημο και ευρέως γνωστό Baccalaureate.