Λίαν επιτυχής ονομασία, που δεν θα ’πρεπε να αλλάξει. Η θεαματική προσέλευση του κόσμου στις κάλπες -ακριβώς εξαιτίας επιθυμίας αλλαγής- δείχνει πως το όνομα αυτό είναι που εκφράζει αυθεντικότερα την παρούσα συγκυρία (momentum). Αρκεί, βέβαια, να λέγεται ολόκληρο, δίχως σύντμηση, μια και η τελευταία παραπέμπει κάπως, ακουστικά και αθέλητα,σε παραστάσεις από το ζωικό βασίλειο…
Από την άλλη, η ονομασία Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) εξέφραζε ένα δέον, ήταν προσαρμοσμένη και ταίριαζε με τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Ξεπερασμένα πια. Θα ήταν λοιπόν αναχρονισμός, μέγα σφάλμα η αναβίωση αυτής, σε βάρος μάλιστα ενός τόσο επίκαιρου ονόματος, όπως είναι σήμερα το «Κίνημα Αλλαγής».
Εξάλλου, οι επόμενοι μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές είναι καθοριστικοί για τη θεμελίωση και την έναρξη ανέγερσης του οικοδομήματος, τη «μαγιά» του Κινήματος Αλλαγής: το χρονικό αυτό διάστημα θα είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι, σε περίπτωση τελικά επιλογής του επικρατέστερου των υποψηφίων, Νίκου Ανδρουλάκη, η παράταξη θα εμφανίζεται οιονεί «ακέφαλη» στη Βουλή, σε χρόνο τόσο κρίσιμο, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά μας πράγματα, παράταξη, αντίθετα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σφραγίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με την αδιάλειπτη, καταλυτική παρουσία μιας εξαιρετικά έντονης αρχηγικής προσωπικότητας, του ιδρυτή της Ανδρέα Παπανδρέου. Ως αντίβαρο στο σημείο αυτό υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, να αναφέρουμε πως είναι νεότερος από τον αντίπαλό του και άφθαρτος.
Εκεί, συνεπώς, που απομένει και θα κριθεί η εκλογή, είναι στο ζήτημα της ανανέωσης, αυτής, δηλαδή, της επιθυμητής «αλλαγής». Μέχρι στιγμής, απτά δείγματα ανανέωσης μόνον ο γηραιότερος των υποψηφίων, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να δώσει. Ενδεικτικά, τον δρόμο που οδήγησε στην πρώτη νίκη του Κινήματος Αλλαγής, την προσέλκυση 270.000 ψηφοφόρων, εκείνος τον έχει ανοίξει, αντικαθιστώντας την εκλογή του αρχηγού από το κόμμα με εκλογή από την λαϊκή βάση (παρασύροντας μάλιστα στη δημοκρατική αυτή κατεύθυνση και το έτερο μεγάλο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία).
Επιβάλλεται τώρα, λοιπόν, οι δυο υποψήφιοι να αντιπαρατεθούν δημόσια και ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους, να ξεδιπλώσουν τις ανανεωτικές ιδέες, θέσεις και σχέδια που καθένας κομίζει, για να κρίνει ο κόσμος και να επιλέξει σωστά.
*Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι συγγραφέας