Ισχυρό είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος της οικοδομής τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην οικοδομή καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού δευτέρου τριμήνου του έτους (288 εκατ. ευρώ) για επενδύσεις σε κατοικίες, δηλαδή σε συνολικά 90 ημέρες, αντιστοιχούν σε μόλις τρεις ημέρες επενδύσεων στο απόγειο της αγοράς, κατά το 2007.
Αυτό σημαίνει ότι η συμβολή των επενδύσεων σε κατοικίες με το πέρας και του δεύτερου τριμήνου δεν ξεπερνά πλέον το 0,6% του ΑΕΠ, όταν στο απόγειο της αγοράς, το 2007, άγγιζε το 11%, με τον κλάδο να αποτελεί τότε κινητήριο μοχλό της οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Οι σωρευτικές απώλειες κεφαλαίων από την οικονομία την περίοδο 2008-2016 υπολογίζονται σε σχεδόν 24 δισ. ευρώ.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας περιορίστηκαν κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και δεν ξεπέρασαν τα 288 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2016 η πτώση άγγιξε το 12,6%, έναντι πτώσης της τάξεως του 25,8% το 2015 και 53,3% το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έτος ανόδου των επενδύσεων σε κατοικίες ήταν το 2007, πριν από δέκα χρόνια δηλαδή, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Τότε, με την κτηματαγορά να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, οι επενδύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο τριμήνου είχαν διαμορφωθεί σε 8,1 δισ. ευρώ. Ασφαλώς και το ποσό συνιστούσε υπερβολή, καθώς δεν επρόκειτο ποτέ να είναι διατηρήσιμο ένα τέτοιο μέγεθος για ευνόητους λόγους, ωστόσο ακόμα κι έτσι η πτώση που έχει καταγραφεί δεν έχει εντοπιστεί σε κανέναν άλλο κλάδο της οικονομίας κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος της κατοικίας αποτελεί πλέον μόλις το 12,7% των συνολικών επενδύσεων σε κατασκευές, έναντι ποσοστού 78,8% που αποτελούσε στο τρίτο τρίμηνο του 2007.
Υπενθυμίζεται ότι και οι επενδύσεις σε κατασκευές, εξαιρουμένων των κατοικιών, συνέχισαν την πτωτική πορεία τους κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αντανακλώντας τις περιορισμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε μόλις 0,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι στόχου για δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ κι έναντι 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ως εκ τούτου, η βελτίωση της εικόνας της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες δεν οφείλεται στην αγορά κατοικίας, το αντίθετο μάλιστα.
Η αποχή των κατασκευαστών από την αγορά κατοικίας αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον όσο διατηρούνται οι σημερινές συνθήκες στην οικονομία και κυρίως όσο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πλήττεται από τον συνδυασμό της υψηλής φορολόγησης και της υψηλής ανεργίας και μείωσης των απολαβών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πτώσης των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2008 και μέχρι το πέρας του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 42,3% σε πανελλαδικό επίπεδο,.