Η «καθίζηση» που έχει υποστεί ο κλάδος της κτηματαγοράς μέσα σ ένα κλίμα ύφεσης και αβεβαιότητας, έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων στο νησί της Κρήτης να καταγράφουν τα τελευταία χρόνια πτωτική τροχιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα οι τιμές κατοικιών έχουν μειωθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, ενώ στις παραθεριστικές κατοικίες η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη και ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 60%. Τοπικά στελέχη του real estate, εκφράζουν το προβληματισμό τους, καθώς παρά την κατακόρυφη πτώση στις τιμές το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο ιδιωτών όσο και επαγγελματιών μέσω της αγοράς ακίνητης περιουσίας είναι στην ουσία ανύπαρκτο.
Οι βασικές αιτίες του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί είναι από τη μία η πολιτική αβεβαιότητα και το θολό τοπίο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη η υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν την περιουσία τους να χάνει σταδιακά την αξία της, την στιγμή που η φορολογική λαίλαπα που υφίσταται η ακίνητη περιουσία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την πολιτεία. Εκατοντάδες νεόδμητες απούλητες κατοικίες παραμένουν στα αζήτητα, εξαιτίας και της αύξησης της προσφοράς προς πώληση παλαιών κατοικιών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων πρωταρχικός στόχος είναι η σταθεροποίηση των τιμών και μετέπειτα η σταδιακή ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Ήδη η αγορά ακινήτων έχει κλείσει πέντε δύσκολα χρόνια και επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη ανάκαμψης, μέσα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα στοχεύουν στην τόνωση του κτηματομεσιτικού κλάδου, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με τη μείωση την υψηλής μέχρι και σήμερα φορολόγησης. Η συγκεκριμένη μάλιστα παράμετρος έχει «παγώσει» το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον τους για αγορά ακινήτων στο νησί της Κρήτης. Το συγκεκριμένο ενδιαφέρον δεν έχει μετουσιωθεί μέχρι και σήμερα σε συγκεκριμένες προτάσεις, με τους επίδοξους επενδυτές να νιώθουν ανασφάλεια αφενός για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και αφετέρου για το φορολογικό αλαλούμ στο real estate.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατακόρυφη πτώση στις τιμές, εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό του για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και το γεγονός ότι η ακίνητη περιουσία στο νησί έχει χάσει την αξία της. Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου όσο παραμένει η επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας τόσο θα διατηρείται το υφεσιακό κλίμα στην αγορά.
«Οι τιμές των ακινήτων όσων αφορά τις κατοικίες σε σχέση με το 2008 έχουν μειωθεί κατά 40%. Δηλαδή για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που ήταν προς πώληση 3.200 ευρώ το τ.μ. αυτή την στιγμή πωλείται προς 2.000 ευρώ το τ.μ. Στις παραθεριστικές κατοικίες τώρα και στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί ή στα οικόπεδα που προορίζονται για παραθεριστική κατοικία, η μείωση σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης αγγίζει το 60%. Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και να μην υπάρχει καθόλου φορολογία για ακίνητα που δεν δίνουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους. Δεν γίνεται πλέον να πληρώνει ο ιδιοκτήτης φόρο για το ίδιο του το σπίτι επειδή το ιδιοκατοικεί. Να είναι αναγκασμένος δηλαδή να πληρώνει ένα μικρό ενοίκιο για μία οικία την οποία την έχει αποκτήσει με πολύ κόπο», επεσήμανε ο κ. Αράπογλου ο οποίος πρόσθεσε: «Σημαντικό είναι να ξεκινήσουν οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια έστω με υγιή κριτήρια, κάτι το οποίο σε μία περίοδο με παρατεταμένη ύφεση δεν συμβαίνει. Για να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων θα πρέπει το συντομότερο να τελειώσει το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών. Μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας είναι πολύ δύσκολο οι υποψήφιοι αγοραστές να προγραμματίσουν την αγορά ακινήτου ή ακόμα και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους», τόνισε ο κ. Αράπογλου.