Με αρνητικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η τουριστική περίοδος για τον εσωτερικό τουρισμό στο νησί της Κρήτης, καθώς για ακόμα μία χρονιά οι Έλληνες ελέω κρίσης αποφάσισαν να περιορίσουν τα έξοδα μετακίνησης και κίνησης διαλέγοντας είτε ένα προορισμό κοντά στον τόπο διαμονής τους είτε έβαλαν στο συρτάρι κάθε σχέδιο για διακοπές εντός Ελλάδας.
Ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αφίξεις Ελλήνων στην Κρήτη σημείωσαν πτώση που άγγιξε το 5% κατά την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριος, μία εξέλιξη που προκάλεσε τον προβληματισμό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των ξένων επισκεπτών της χώρας ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από τον εσωτερικό τουρισμό ήταν πιο αναγκαία από ποτέ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα χρόνια προ κρίσης δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες οι οποίοι στήριζαν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το τοπικό τουριστικό προϊόν, σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός ήταν η ραχοκοκαλιά της εγχώριας οικονομίας.
«Στην Κρήτη για παράδειγμα έφευγαν ακόμα και δεκαήμερα. Αυτή την περίοδο το πολύ δύο με τρεις ημέρες και αυτό με αρκετή δυσκολία. Ζητούν καλές τιμές και ιδιαίτερα οικονομικά πακέτα. Τα εισιτήρια βέβαια ήταν πολύ ακριβά τόσο στα πλοία όσο και στα αεροπλάνα.
Φέτος οι νέοι δεν πήγαν διακοπές λόγω βέβαια της οικονομικής κρίσης. Όταν το εισιτήριο για να πας για παράδειγμα στην Πάρο έχει 120 ευρώ, πως είναι δυνατόν να μπορέσει η νέα γενιά να καλύψει αυτό το κόστος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα κινήθηκε», τονίζει η τουριστική επιχειρηματίας Νίκη Δερμιτζάκη.
Από την πλευρά του πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας επιβεβαιώνει την πτώση του εσωτερικού τουρισμού κάνοντας λόγο για πτώση που αγγίζει το 5% σε σχέση με την περίοδο πέρυσι.
«Τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός σημειώνει πτώση εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών. Κατά την εφετινή τουριστική σεζόν η πτώση αγγίζει το 5% σε σχέση με την περίοδο πέρυσι.
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού μόλις το 1% των πελατών στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού ήταν Έλληνες. Το ποσοστό είναι παρά πολύ μικρό και έχουμε φθάσει σ’ ένα σημείο να μην βασιζόμαστε και τόσο πολύ στην συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών», τόνισε ο κ. Χαλκαδάκης.
Είναι μία εξέλιξη που μας προβληματίζει και δύσκολα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξει. Οι Έλληνες όταν επέλεγαν κατά το πρόσφατο παρελθόν να περάσουν τις διακοπές τους εντός της χώρας επσκέπτονταν μικρά νησάκια. Ακόμα όμως και σ’ αυτούς τους προορισμούς η κίνηση είναι περιορισμένη» υποστηρίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.