Ξεκίνησε δειλά δειλά από χθες η κίνηση για την αγορά των σαρακοστιανών που θα πλαισιώσουν το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Γαρίδες, χταπόδια και καλαμάρια πρωταγωνιστούν στους πάγκους των ιχθυοπωλείων, ενώ χαλβάς και ταραμάς συσκευασμένοι ή χύμα έχουν πάρει τη θέση τους στα σουπερ μάρκετ και τα μανάβικα. Οι καταναλωτές ήδη από χθες έκαναν τις πρώτες διερευνητικές ματιές, συγκρίνοντας κατά κύριο λόγο τις τιμές, ενώ οι έμποροι ευελπιστούν πως θα αυξηθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές σύμφωνα με τους εμπόρους είναι ικανοποιητικές και όπως οι ίδιοι λένε, πολύ χαμηλότερες από άλλα χρόνια, ωστόσο εκτιμούν πως η κατανάλωση θα είναι περιορισμένη, καθώς όπως τονίζουν ο κόσμος δεν έχει χρήματα.
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους αν και συγκρατημένα, ψωνίζουν τα απαραίτητα για το τραπέζι τους. Λαγάνα ελιές, ταραμάς, λουμπίνια και τουρσί είναι μερικά μόνο από τα βασικά για να περάσουν τα κούλουμα γευστικά και ευχάριστα.
Ενδεικτικά οι τιμές που καταγράψαμε από μια έρευνα αγοράς σε καταστήματα της πόλη οι τιμές κυμαίνονται ως εξής: χαλβάς από 5 -12 ευρώ, λουμπίνια 1,70 -2,5 ευρώ, χαλβάς 4,40 – 8 ευρώ, ατζούγιες 7,90, ταραμάς 5-14ευρώ, τουρσί 3,5ευρώ, γαρίδες μεσαίο μέγεθος 11,5 ευρώ, καλαμαράκια καθαρισμένα -ακαθάριστα 5-6 ευρώ, χταπόδια από 7- 9,20 ευρώ, σουπιές 6-7ευρώ. Η τιμή της λαγάνας αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 3 ευρώ η μεγάλη και περίπου στο 1,70 η μικρή.
«Κάτι γίνεται από πλευράς κίνησης, οι τιμές είναι χαμηλές και οι καταναλωτές επιλέγουν χαλβά, ταραμά και ελιές. Μπορεί να μην είναι η κίνηση όπως παλαιότερα, όμως είναι ικανοποιητική δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας» μας ανέφερε υπάλληλος σε μανάβικο.
«Οι τιμές είναι χαμηλότερες και ο κόσμος ξεκίνησε να ψωνίζει. Θεωρώ ότι παίζει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι στις αρχές του μήνα και ο κόσμος έχει κάποια χρήματα στο πορτοφόλι του. Θα δείξει και η συνέχεια άλλα είμαι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», μας ανέφερε ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου.
«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει. Τα πράγματα και η κίνηση είναι πολύ χειροτέρα από πέρυσι, Μαυρίλα και γκρίνια. Οι καταναλωτές ψωνίζουν ένα μικρό κομματάκι χαλβά και 100 γραμμάρια ταραμά. Αυτό είναι όλο. Οι πιστότητες είναι πολύ μικρές και οι δικές μας παραγγελίες επίσης είναι πολύ μικρές», τόνισε φανερά προβληματισμένη ιδιοκτήτρια μανάβικου.
«Θεωρητικά τα σαρακοστιανά δεν είναι ακριβά. Ψωνίζω όπως κάθε χρόνο, όχι επειδή μου περισσεύουν, απλά σκέφτομαι ότι είναι μια ημέρα γιορτής και δεν θα πρέπει να στερηθούμε τουλάχιστον τα απαραίτητα για τη Σαρακοστή. Οι τιμές είναι καλές απλά εμείς δεν έχουμε χρήματα αρκετά για να διαθέσουμε», μας είπε η κυρία Μαρία.
«Κοιτάζω τις τιμές, συγκρίνω και μετά ψωνίζω. Αγοράζω με το κομμάτι και σίγουρα περιορισμένα», ανέφερε η κ. Άννα.
Με προσοχή η επιλογή των αγαθών για το νηστίσιμο τραπέζι
Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην επιλογή αλλά και στην βρώση των σαρακοστιανών προϊόντων και εδεσμάτων, τα οποία την Καθαρά Δευτέρα θα έχουν την «τιμητική» τους στο τραπέζι μας.
Σε τοπικό επίπεδο η αρμόδια Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ισχυρίζεται, ότι διενεργεί όλους τους απαιτούμενους ελέγχους και οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν, ότι οι τιμές είναι αντίστοιχες με τις περσινές.
Ωστόσο, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, με αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής από την προσεχή Δευτέρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι γενικά, όλα τα νηστίσιμα τρόφιμα, ειδικά τα συνήθη που περιλαμβάνονται στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.
Επικεντρώνει δε, στο ζήτημα της επιλογής των προϊόντων αυτών και δίνει συμβουλές για σωστές αγορές όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η παραδοσιακή λαγάνα δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.
Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
Οι βραστές πατάτες, τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τα τουρσιά, οι ελιές, ο χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά αποτελούν την κύρια τροφή μας, ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, που η παράδοση απαιτεί να μην υπάρχουν, στο τραπέζι μας, μαγειρεμένα φαγητά.
Όσοι από εμάς αγοράσουμε θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουμε:
1. Μαλάκια:
α. Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα της επιχείρησης παραγωγής αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, πχ. EL 30.A.60. EU. Επί πλέον, στην συσκευασία, πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται, από την Νομοθεσία, δηλ. η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
β. Δίθυρα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στη συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
2. Εχινόδερμα:
Είναι οι γνωστοί μας αχινοί, οι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.
3. Μαλακόστρακα:
Συμπεριλαμβάνονται γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, ψείρες, γάμπαρι, κ.λπ. Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε να τα ζυγίζουμε και αλλού.
Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, π.χ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους επιτήδειους.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333 (ώρες 09:00-14:30).