Και τι δεν έχουμε ακούσει χρόνια τώρα… Τον κ. Κώστα Σημίτη να μας λέει για «εκσυγχρονισμό» και « «ισχυρή Ελλάδα», τον κ. Κώστα Καραμανλή να κάνει λόγο για «θωρακισμένη οικονομία» και «επανίδρυση του κράτους», τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να αναφέρει ότι «λεφτά υπάρχουν» (έστω και αποκομμένη η φράση αυτή έδινε ένα στίγμα)… Ελπίδες στα λόγια!
«Ανεμώλια»! Ελπίδες χωρίς αντίκρισμα… Όλα τούτα «εξαργυρώθηκαν» τελικά στο ταμείο της Ύπατης Αρμοστείας (Τρόικα) με «πόνο και δάκρυ» από ένα λαό που γαλουχήθηκε στο λαϊκισμό. Με μεγάλη ευθύνη του πολιτικού προσωπικού που δεκαετίες πουλούσε φρούδες ελπίδες και εικονική πραγματικότητα.
Κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ζήτησε θυσίες από έναν κόσμο αλλιώς εκπαιδευμένο. Θυσίες αιματηρές! Κι ο « καλομαθημένος» αυτός λαός ανταποκρίθηκε οδηγούμενο ένα μεγάλο τμήμα του στα όρια της φτώχειας ή και πέρα από αυτά! Πλήρωσε τίμημα βαρύ, άδικα κατανεμημένο, δυσανάλογο των ευθυνών του… Κι όλα τούτα για να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της!
Και η χώρα άρχισε να κερδίζει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος… Όμως ο «κακός μας εαυτός» ήρθε και πάλι στο προσκήνιο! Κι έτσι περνάμε πάλι από το «δόξα τω θεό» στο» βοήθα Παναγία μου»! Είναι η μοίρα μας φαίνεται να μην μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και ο,τι μας τραβάει πίσω σε ένα παρελθόν γεμάτο φαυλότητες… Άδικο, πολύ άδικο αυτό! Τόση αδυναμία πια να διδαχθούμε από τα λάθη μας και από ένα τίμημα που εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακριβά;
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα… Ορατός πάλι ο κίνδυνος να μπει η Ελλάδα στο «κάδρο»… Το τοπίο – πολίτικο και οικονομικό- είναι ξανά θολό! Πολιτικοί – ή μάλλον κομματικοί- ανταγωνισμοί… Λανθασμένη αξιολόγηση των δεδομένων… Βιασύνη… Ιδεοληψίες, ταμπού, διγλωσσία, έλλειμμα στο σχεδιασμό (χωρίς Plan B), αλλά περίσσευμα λαϊκισμού και επικοινωνισμού!
Αποτέλεσμα; Αβεβαιότητα, φόβος, καχυποψία, ανασφάλεια, μια πολιτική ζωή που συνεχώς «δηλητηριάζεται» από φήμες… Και στη μέση πάλι οι πολίτες ζαλισμένοι να αναζητούν μια αλήθεια… Μοιρασμένοι και προβληματισμένοι… Δυο κόσμοι συγκρούονται σε πολιτικό (ιδεολογικό) επίπεδο. Μα οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία με βαριά καρδιά ακολουθούν! Έχουν ανάγκη να ελπίσουν, να πιαστούν από τον ένα ή τον άλλο «πολιτικό κόσμο», αλλά η θολούρα δεν τους επιτρέπει να είναι πολιτικά γενναιόδωροι… Αντιθέτως είναι αρκετά επιφυλακτικοί τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ…
Η Προεδρική εκλογή μοιάζει όσο περνάει ο καιρός ως η αφορμή… Αντί τα πολιτικά κόμματα να αναζητούν από κοινού τον κορυφαίο πολίτη για το αξίωμα του Προέδρου, την προσωπικότητα που θα ενώνει τον λαό και θα εκπροσωπεί με κύρος την Ελλάδα στο εξωτερικό, έχουν οδηγηθεί σε ένα πολιτικό «μπρα ντε φερ» αναζητώντας πολιτικά- κομματικά οφέλη… Και ουκ ολίγες φορές οι φήμες «δηλητηριάζουν» τον δημόσιο βίο…
Και όταν για λίγο ξεφεύγουν από την Προεδρολογία και εκλογολογία δυστυχώς η «θολούρα «παραμένει…» Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένοι – τώρα πια εκ των πραγμάτων και οι δυο- να καταθέσουν ένα Plan B για διαφορετικό λόγο και με διαφορετικό περιεχόμενο το κάθε κόμμα. Η μεν Ν.Δ. θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τι σχεδιάζει να κάνει στην περίπτωση που η τρόικα συνεχίσει την «εκβιαστική» της στάση. Θα τραβήξει το «σχοινί» στα άκρα; Θα δεχθεί μια επέκταση του τωρινού προγράμματος (Μνημονίου) λ.χ. για το πρώτο εξάμηνο του 2015,όπως έχει ήδη ακουστεί; Και τότε προς τι η προ μηνός βιασύνη και οι δηλώσεις σχετικά με το τέλος του μνημονίου και η απαγκίστρωση από το ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου; Κάτι που αξιολογήθηκε αρνητικά από τις αγορές – στις οποίες ελπίζαμε να βγούμε σύντομα- με αποτέλεσμα να μας δείξουν ξανά τα «δόντια» τους και εμείς υπαναχωρώντας δεχθήκαμε την λεγόμενη «προληπτική- πιστωτική γραμμή» ίσως ακόμα και μέσω του υπόλοιπου ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ που μέχρι πρόσφατα επιστρέφαμε!
Αλλά ας έρθουμε για λίγο και στο ΣΥΡΙΖΑ.. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ως κυβέρνηση θελήσει να εφαρμόσει δημοσιονομική χαλάρωση, να απαιτήσει «κούρεμα» του χρέους, κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, χωρίς μάλιστα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και χωρίς μεταρρυθμίσεις, όταν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει πιθανότητες να γίνει δεκτό από την ΕΕ και τους πιστωτές της χώρας; Ποιο είναι το δικό του Plan B;
Είναι ολοφάνερο ότι και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα «συγκρουστούν πολιτικά» δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι πολιτικοί κόσμοι… Δυο αντίθετες φιλοσοφικές… Δυο διαφορετικές οικονομικές λογικές…
Ας ξεδιπλώνουν λοιπόν τα σχέδιά τους… Ας μιλήσουν ανοιχτά για το «μετά»!
Καθαρές πολιτικές κουβέντες!
E-Mail: pgiannoulakis@yahoo.gr
Twitter: @pgiannoulakis