Χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου ενώ η εικόνα των κρατήσεων για όλο τον μήνα Ιούλιο δείχνει πως αυτές παραμένουν καθηλωμένες στο 25% για τα περισσότερα ξενοδοχεία. Αν και ο ακυρώσεις «φρέναραν» τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις, έστω και για το επόμενο τρίμηνο, παραμένει περιορισμένο, προβληματίζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ωστόσο, η αισιόδοξη πλευρά αναφέρει ότι το διάστημα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο από την επαναλειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων και των πτήσεων τσάρτερ, που αφορά το μεγάλο μέρος του κρητικού τουρισμού, θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της σεζόν.
Η εικόνα που θα αποκομίσουν οι πρώτοι επισκέπτες σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και με το κλίμα που επικρατεί στον τόπο μας και η όποια εικόνα θα μεταφερθεί στο εξωτερικό είναι το σημείο κλειδί, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι για την ενίσχυση των κρατήσεων τους επόμενους μήνες. Η υγειονομική ασφάλεια είναι πρωτεύον ζήτημα για όλους, ωστόσο όπως επαναλαμβάνουν δεν αφορά μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά συνολικά όλους τους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να αποδείξει στους επισκέπτες ότι ο προορισμός είναι ασφαλής και πως όλοι σέβονται τα μέτρα και τους κανόνες.
Οι ξενοδόχοι, όπως δηλώνουν, είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχίζουν καθημερινά να ενημερώνονται για τις όποιες νέες οδηγίες και έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα για τη φετινή σεζόν την ασφάλεια του προσωπικού τους και των επισκεπτών τους. Την ίδια στιγμή έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του θα είναι σε λίγες μέρες και το ξενοδοχείο καραντίνας στον νομό με 15 δωμάτια που θα φιλοξενήσουν τυχόν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Παρά την ετοιμότητα που υπάρχει οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων σε επίπεδο χώρας, ωστόσο δηλώνουν πως έχουν την κατάρτιση να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα διδάχτηκαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Προτεραιότητα όλων είναι ο προορισμός Κρήτη και το Ρέθυμνο να παραμείνει «καθαρό» από τον covid -19.
Μετά από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού παρατηρείται κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, αποδεικνύει πως το επιχειρησιακό πλάνο και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα σύνορα, στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αποδίδουν, τόνισε χθες ο υπουργός Τουρισμού επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά των μέτρων που έχουν ληφθεί στη χώρα από τους πρώτους τουρίστες που ήδη την επισκέπτονται.
«Αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Ο επόμενος στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν και, γιατί όχι, το άμεσο ξεκίνημα της επόμενης. Τότε θα έχουμε σύμμαχο τη ζήτηση. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φέρουμε και τον τελευταίο τουρίστα που σκέφτεται και θέλει να επισκεφθεί τη χώρα μας», σημείωσε.
Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι
Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στον τουριστικό κλάδο καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν το 25%, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον της σεζόν ωστόσο, όπως τονίζουν, εκτιμούν ότι οι πρώτες δυο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού θα είναι καθοριστικές για τις κρατήσεις των επόμενων μηνών. Όπως τονίζουν θα είναι ένα αναγνωριστικό διάστημα ώστε να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και τις απόψεις τους στο εξωτερικό για τη διαμονή τους στο νησί, την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το σύνολο της σεζόν.
Τα μηνύματα από τους πρώτους επισκέπτες είναι θετικά αφού, όπως μεταφέρουν στους ξενοδόχους, νιώθουν ασφάλεια. Αναγνωρίζουν την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων στους χώρους τω ξενοδοχείων, παρατηρούν ωστόσο ότι δεν εφαρμόζονται με την ίδια ευλάβεια και στους υπόλοιπους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Το στοίχημα για τους ίδιους τους ξενοδόχους είναι να παραμείνει η Κρήτη, και το Ρέθυμνο ειδικότερα, ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός. Δεν κρύβουν ωστόσο και την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων σε επίπεδο χώρας γι’ αυτό και επισημαίνουν πως όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να παραμείνει ο προορισμός «καθαρός» από τον covid-19. Η εμφάνιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος σε κάποια μονάδα τους ανησυχεί όμως με την κατάρτιση και την εκπαίδευση που έχουν λάβει θεωρούν ότι θα μπορέσουν αποτελεσματικά να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.
Ετοιμάζεται το ξενοδοχείο καραντίνας
Εν τω μεταξύ με 15 δωμάτια θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τη λειτουργία του και το ξενοδοχείο καραντίνας στο Ρέθυμνο, προκειμένου να φιλοξενήσει τα ύποπτα περιστατικά covid-19. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου αυτές τις μέρες γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες, ενώ υπάρχει δυνατότητα, όπως ανέφερε, σε περίπτωση που χρειαστεί τα 15 δωμάτια που θα είναι αρχικά διαθέσιμα να αυξηθούν.
Το φετινό είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι με επίκεντρο την υγεία όλων αλλά πάντα με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών επισημαίνουν στο σύνολο τους οι ξενοδόχοι.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης: «Η φετινή χρονιά είναι πολύ διαφορετική και μας απασχολεί κατά κύριο λόγο η υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού μας και των επισκεπτών μας. Έχουμε προσαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Οι πρώτοι επισκέπτες μας είναι εξοικειωμένοι με τα υγειονομικά μέτρα, διαπιστώνουν όμως ωστόσο και οι ίδιοι πως εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων υπάρχει «χαλάρωση» των μέτρων σε αντίθεση με τα αυστηρά πρωτόκολλα που τηρούνται εντός των ξενοδοχείων. Οι επισκέπτες μας είναι ευχαριστημένοι από την εικόνα των ξενοδοχείων σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την τήρηση τους. Όμως εκτός ξενοδοχείων βλέπουν μια μεγαλύτερη χαλαρότητα οπότε υπάρχει μια σαφής διαφορά. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της υγειονομικής ασφάλειας σε ότι αφορά τη διαχείριση του Covid-19 γιατί αυτό θα κρίνει και το μέλλον της σεζόν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στις κρατήσεις. Απλώς αυτές υπερισχύουν των ακυρώσεων που ήταν συνεχείς τους προηγούμενους μήνες. Την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να έχουν μια θετική ροή οι κρατήσεις, χωρίς να αλλάζει άρδην την κατάσταση αλλά είναι θετικό ότι στο ισοζύγιο των κρατήσεων έχουν αρχίσει να επικρατούν οι κρατήσεις και όχι οι ακυρώσεις, οι οποίες μειώνονται σταδιακά».
Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συλλόγου ξενοδόχων όπου συζητήθηκαν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσία της αρμόδιας υπηρεσίας της αντιπεριφέρειας καθώς και εργασιακά θέματα.
«Τα καταλύματα κλείνουν ως υγιείς επιχειρήσεις και ανοίγουν ως «κόκκινες»»
Υπό την πίεση της ρευστότητας και των μηδενικών κρατήσεων βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων εφέτος, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, εντούτοις «δαμόκλειος σπάθη» εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Τοκούζης, με μία φράση που αποτυπώνει με ρεαλισμό την πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου: «Κλείσαμε με εντολή του κράτους, στο πλαίσιο της γενικευμένης και, κατά γενική ομολογία επιτυχημένης από υγειονομικής πλευράς, προσπάθειας αντιμετώπισης και περιορισμού της νόσου Covid-19, ως υγιείς επιχειρήσεις και ανοίγουμε ως κόκκινες επιχειρήσεις».
Δυστυχώς, οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. για ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων μέσω χρηματοδοτικών «εργαλείων» και χαμηλότοκων δανείων, δείχνουν να μην εισακούγονται, με συνέπεια μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή που η εξασφάλιση ρευστότητας αναδεικνύεται σε αγώνα δρόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ένα ακόμη πρόβλημα που εντείνει τη δυσκολία επιβίωσής τους, κινδυνεύοντας παράλληλα να συμπαρασύρει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις-συνεργάτες και προμηθευτές τους, είναι το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία θεωρείται «χαμένη υπόθεση» για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, με το φαινόμενο των ακάλυπτων μεταχρονολογημένων επιταγών, που είδαμε στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, να ελλοχεύει. Το θέμα ανησυχεί πλήθος μικρομεσαίων δορυφορικών εταιριών γύρω από τη διαμονή, στα χέρια των οποίων βρίσκονται οι επιταγές, οι οποίες φοβούνται για «τσουνάμι» ακάλυπτων επιταγών, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει το θέμα, υιοθετώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης, τόσο για τους εκδότες των επιταγών, όσο και για τους δικαιούχους-αποδέκτες τους, ώστε να μην δούμε «κανόνια να σκάνε».
Το 2020 είναι η πιο δύσκολη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία σημειώνουν πληρότητες σε χαμηλά νούμερα, που δεν ξεπερνούν το 10% για τον Ιούλιο, ακόμη και για τον Αύγουστο.
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, απευθύνει έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην οδηγηθεί σε οριστικό «lockdown» ένας σημαντικός αριθμός μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που εδώ και δεκαετίες ενισχύουν με τη δραστηριότητά τους την περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη, αξιώνοντας κυρίως:
– την ένταξη των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ευέλικτες, άτοκες ή χαμηλότοκες μορφές χρηματοδότησης,
– την παράταση της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής όλων των αξιόγραφων του έτους 2020 για τουλάχιστον ένα χρόνο, και
– τη στήριξη των δικαιούχων-αποδεκτών των επιταγών, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα μέσω του τραπεζικού τους πλαφόν, να προεισπράττουν μέρος του χρηματικού ποσού των επιταγών.